Încă mai sunt de construit semne de intrare tip pană de păun la intrările în județul Bistrița-Năsăud. Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a explicat întârzierile în finalizarea unora dintre ele.
”O parte din ele sunt montate, restul sunt în diferite stadii. E problemă cu terenurile, suprafața pe care le punem, terenul intabulat, neintabulat, transferat… E vorba de proprietate, nu poți să faci o investiție unde nu ești proprietar. Vechile semne au fost făcute într-o altă epocă, în care nu îți cerea nimeni să faci dovada proprietății că pui semnul lângă drum. Lucrurile s-au schimbat de atunci, colegii mei caută soluții”, a spus Radu Moldovan la AS TV.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a alocat câte 500.000 de lei în 2014, 2015, 2016 și 2017 pentru realizarea semnelor de intrare în județ, care sunt 12 în total.
Pe poarta de intrare apar steagul României, stema judeţului, dar şi inscripţia ”Nimic fără Dumnezeu”. Conform variantei proiectate, semnul are simboluri şi elemente specifice judeţului, inspirate din tradiţii, istorie şi arhitectură: Complexul Sugălete, ”roata de păun”, potcoava, şindrila de lemn. Baza elementului simbol a fost placată cu piatră naturală. Semnul de intrare este amplasat la 2,5 m de carosabil şi la 7,5 m de axul drumului.
În noiembrie 2014, CJ a inaugurat primul nou semn de intrare în judeţ, amplasat pe DN 17 C, în Dealul Ştefăniţei, la limita cu judeţul Maramureş. Pentru celelalte, locațiile sunt: pe DN 17 la limita cu jud. Cluj, DN 17 la limita cu jud. Suceava, DN 15 A la limita cu jud. Mureş, DN 17 D la limita cu jud. Suceava, DJ 151 la limita cu jud. Mureş, DJ 154 la limita cu jud. Mureş, DJ 154 B la limita cu jud. Mureş, DJ 173 la limita cu jud. Mureş, DJ 171 la limita cu jud. Maramureş, DJ 172 A la limita cu jud. Cluj şi DJ 172 F la limita cu jud. Cluj.
CJ a decis în aprilie 2013 că varianta care are ca element principal pana de păun, premiul II (arhitect Ioan Donea) la concursul de proiecte ”Semn de intrare în Bistriţa-Năsăud”, va fi pusă în practică şi amplasată la limita de judeţ, ca poartă de intrare. CJ a considerat că această modalitate, de stabilire a celor mai frumoase semne în urma unui concurs şi apoi de desemnare în plen a celui mai bun model, este cea mai indicată pentru alegerea unui semn care să înlocuiască vechile indicatoare de intrare în judeţ, în prezent degradate. ”Datorită faptului că judeţul Bistriţa-Năsăud este tranzitat de unul dintre cele mai circulate 10 drumuri din România (DN 17), care face legătura dintre Moldova şi Ardeal, este de o reală importanţă pentru turismul local identificarea unui element distinctiv al judeţului”, a fost punctul de plecare al proiectului ”Semn de intrare în judeţul Bistriţa-Năsăud”.
Adaugă comentariu