Sila şi revolta m-au cuprins după întâlnirea cu profesorii tineri care nu îşi găsesc nimic de lucru şi după ce am vorbit cu bătrânii care trăiesc de pe o zi pe alta, numai Dumnezeu ştie cum, cu trei sute de lei lunar.
În general nu ţin partea celor care sunt sănătoşi, pot învăţa şi munci ca să-şi câştige singuri pâinea. Nu cred că trebuie „sprijiniţi” cu ajutoare sociale, ci determinaţi, într-un fel sau altul, să lase lenea la o parte şi să pună osul la treabă. Dacă nu au învăţat nimic, măcar să sape şanţuri sau să cosească buruienile de la marginea drumului. Statul ar trebui să-i stimuleze pe cei care bat aiurea străzile din oraş să se mute la ţară şi să lucreze pământul pentru ca măcar atât să producă: cât au nevoie să mănânce. Nu văd de ce construim sute de blocuri sociale în care unii să stea ca nişte paraziţi – aşteptând ajutoarele sociale – şi să asculte manele când la ţară pământul e pustiu şi nu are cine-l lucra.
Vă spuneam că am avut parte, săptămâna aceasta, de două experienţe. Pe de-o parte m-am întâlnit cu profesorii care nu au găsit catedre să se titularizeze, iar mulţi sunt obligaţi să facă naveta la zeci de kilometri. Pe cei mai tineri nu i-ar deranja, dar trăim într-o ţară în care nu există infrastructură pentru ca să ajungi la timp la serviciu. Pe şosele se circulă cum se circulă, trenurile ştim cum merg. Ar exista varianta să se mute la ţară, dar mulţi au familii şi copii şi nu pot sta departe de ei. Pentru o mie-o mie cinci sute de lei, unii se trezesc la 4 dimineaţa să ajungă în celălalt capăt de judeţ şi să-şi câştige pâinea. Putem vorbi de performanţă la catedră? Eu cred că nu. Mă doare sufletul pentru aceşti oameni fiindcă ei au avut aspiraţii, pasiuni, au vrut să fie ceva în viaţă şi vor să muncească. Unora le place mult să lucreze cu copiii, altora le place materia pe care o predau. Ajung însă în situaţia să le fie silă de tot ceea ce şi-au dorit fiindcă efectiv nu pot trăi o viaţă decentă, aşa cum ar merita. Nu le ajung banii de navetă şi mâncare, ce să mai vorbim de haine şi cărţi? Fireşte că cei mai tineri, mai ales dacă ştiu o limbă străină, vor pleca cât vor vedea cu ochii chiar şi la adunat căpşuni. Ce intelectual poate trăi decent azi cu o mie de lei, puţin peste 200 de euro, când facturile sunt cât sunt, când alimentele de la noi costă la fel de mult ca şi în Austria sau Germania? Mulţi erau atât de supăraţi încât au uitat cine sunt şi înjurau printre dinţi. I-am înţeles perfect. Aş fi făcut probabil la fel fiindcă nu mai poţi rezista când se acumulează atât de multă frustrare.
A doua experienţă este întâlnirea cu bătrânii care au venit după alimente la Primăria Bistriţa. Trec peste partea cu felicitarea, mi se pare o aroganţă electorală jenantă, şi mă opresc la taloanele de pensie. Oamenii aceştia – e adevărat că au muncit în comunism – primesc pensii între 300 de lei şi 500 de lei lunar, bani din care trebuie să-şi achite facturile, să mănânce chiar şi de regim, să-şi cumpere haine şi încălţăminte şi să-şi ia medicamente. Nu au dinţi în gură, deci sunt cu atât mai bolnavi, hainele lor au adesea un miros greu de suportat fiindcă nu îşi pot cumpăra detergenţi parfumaţi. Au lucrat o viaţă, bine, prost, cum era atunci, iar acum îşi aşteaptă moartea, nu înainte însă de a se târî până la Primăria Bistriţa după o plasă cu orez, zahăr şi ulei. Umilitor! Să aduci oameni de 80 de ani în cârje să-şi ia alimente, să le vâri felicitarea în plasă şi să-l trimiţi apoi încovoiaţi spre casă pentru că e exclus să ia taxiul, nu-i aşa? Da, aşa se întâmplă în ţara ortodoxă România, în care politicienii aleşi de noi sunt mari binefăcători şi împart în fiecare an miliarde de la bugetul local, adică din banii noştri, unor preoţi care tot construiesc biserici la nesfârşit, fără autorizaţii şi în cele mai nepotrivite locuri de zici că pentru ei s-a scris Meşterul Manole. Aşa cum vă puteţi da singuri seama, nu au niciun interes să le termine fiidcă, odată gata, li s-ar închide robinetul de bani publici şi nu ar mai avea pentru ce acoperişuri şi scări să mai stea cu mâna întinsă, ca nişte milogi.
Mi-e o silă de nici nu o pot descrie în cuvinte fiindcă îmi dau seama că nu cunosc niciun politician sărac şi nici un preot de la oraş fără cel puţin două maşini şi ditamai vila. Nu i-am văzut pe niciunul unul la cantina socială, cu limuzina, oferindu-se să ducă acasă un bătrân de 80 de ani care îşi cară, anevoie, plasa cu alimente. Dacă li s-ar da ocazia, mulţi ar năvăli în şcoli să ia toate catedrele de religie şi să mai facă nişte bani şi de acolo, nu cumva să lase locul vreunui tânăr care nu are nici parohie, nici şanse să se facă una special pentru el, cum au alţii. Îmi imaginez că preoţii sunt foarte ocupaţi să facă lobby, să fie diriginţi de şantiere, să spovedească diverşi oameni ca să ştie totul despre ei şi apoi să raporteze mai sus – cum au unii obiceiul dobândit încă de pe vremea cealaltă – , meteahnă de care nu au scăpat nici cei tineri, şi mai ahtiaţi după averi, parohii bune şi sentimentul că şi ei contează, la fel de mult ca şi politicienii, şi unii, şi alţii fiind dornici să poarte cruci mari, transilvane sau de care vor mai fi.
Fireşte că suntem ortodocşi, drept credincioşi! Postim, dăm slujbe, pomelnice pe bani şi mergem în pelerinaje cot la cot cu politicienii care iau banii din buzunarele noastre şi îi dau tot acelora care nu ştiu decât să ia. Avem conştiinţa împăcată chiar dacă tinerii nu au unde lucra şi bătrânii mor de foame. Aşa să ne ajute Dumnezeu sau speraţi la altceva?
Cristiana Sabău
Trebuie inceputa o campanie pentru a stopa „spalarea” banului public in BOR si celalalte culte. Sunt in tara asta si oameni seriosi si onesti care sa lupte pentru cheltuirea corecta si morala a banului public..
Dar de asta ce sa mai spunem ?
http://www.gandul.info/politica/cadoul-candidatului-ponta-pentru-19-000-de-cantareti-bisericesti-o-ordonanta-de-urgenta-aprobata-in-secret-13043572?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BBula&utm_campaign=Bula%2BGandul
Orice comentariu e de prisos… As sintetiza totul în 2 cuvinte…campanie electorala!!!
Biserica Ortodoxa e de vina pt toate in tara asta. Acum nu mai e de vina Basescu si am gasit tap ispasitor. Sunteti simpatici cu aceste exercitii de logica de clasa a II a.
Câteva exemple că nu am nervi să le caut pe toate:
http://www.timponline.ro/bisericile-primesc-600-000-de-lei-de-la-consiliul-judetean-cum-sunt-impartiti-banii/
http://www.timponline.ro/200-000-de-lei-de-la-bugetul-local-alocati-de-cl-bistrita-bisericilor-din-oras/
http://www.timponline.ro/cl-60-000-de-lei-de-la-bugetul-local-pentru-inca-doua-biserici-din-bistrita/
Intr-o tara saaraca, lumea își pune speranțe în dumnezeu…biserici…popi etc, toți politicienii pescuiesc unde este peste! :))
Dar ca sa atragă tot pestele în aceeași balta (biserica), le arunca momeala, nu e normal, din punctul lor de vedere???
Și Oltean a făcut la fel, și Base, și Boc și MRU și Ponta și Cretu și Radu Moldovan…chiar și preainaltul prefect Tintean – chiar dacă doarme la slujba, e acolo, e vazut…
In final biserica este un fel de afacere si au fiecare clienti lor. Daca au clienti insemnea ca au marfa buna si „se vinde”. In moment cind nu se revolta de cit o minoritate, restul se pare ca este deacord, nu stie sau nu intereseaza. Problema cum au zis si alti este educatia si ce se investeste sau nu in ea.
Ca si in comunism cind omeni au fost tinuti in marea masa lor fara educatie sau cu una minima de 4 clase si acum o mare masa este tinuta in starea asta ca si masa de manevra pentu cei care se folosesc de ei in scop personal. Pe de alta parte este foarte greu sa aduci masa asta care au trecut prin sistemul vech la starea de spirit de care este de nevoie acum. Omul totusi are tendinta de a tine la o situatie cunoscuta mai degraba de cit la un modernism necunoscut.
De aiai si Ponta plus politruci lui, cu ceva exceptii care exista si in PSD, au jocul usor cu totfel de cadouri pentru alegeri.
In rest nu este nimeni impiedicat si cunosc mai multe persoane care si fac asta, se ajuta pe cei de adevarat nevoiosi. Asta si fara tamtam, articole in ziare, laude si fara scop de a deveni functionar sau cetetean de onoare.
Va admir ca spuneti lucrurilor pe nume .Acesta este adevarul pe care il simt ,il vad ,il traiesc majoritatea romanilor .Cum pot sa stea linistiti in parlament aproape 600 de insi si nu pot sa dea 100 de lei in plus profesorilor sau medicilor? Cum pot sa arunce cu banii pe tot felul de campanii ,piscine,parcuri la tara ,dar nu pot plati naveta dascalilor ?Cand o platesc lasa impresia ca li se face un favor dascalilor si nicidecum ca este obligatia prin lege? Au restructurat posta in mediul rural incat nu mai ajung facturile la timp ,sau nu ajung deloc ,satenii nu mai beneficiaza aproape de nici un serviciu postal pentru ca posta este mereu inchisa .S-au zgarcit la cateva sute de lei ca sa angajeze 2-3 postasi in plus in satele de pe campie . Pacat ca nu se ocupa nimeni cu adevarat de nevoile oamenilor .De multe ori ajutorul social se da aiurea si nu celor cu adevarat in neputinta .Tare as vrea ca aceste voci ,acest strigat de revolta sa fie luat in seama ,sa se auda .Asistam zilnic la tot felul de mizerii ,hotii ,minciuni .
Chair ai o problemă: se numește pilaf. Amesteci lucrurile fără să te gândești că nu au nici o legătură între ele.
Ai dat exemplul preoților de la oras. Poate așa e, au două mașini. Dar aproape toți sunt trecuți de 50 de ani, soțiile lor lucrează cu siguranță și cred că e normal ca ajunsi la o asemenea vârstă să ai ceva agonisit.
Poate așa e situația cu preoții de la oras. Dar câți preoți sunt în orasele din județul nostru și câți sunt la sate?
Decât să fiu varză, ca dvs., mai bine pilaf. E o anumită tehnică în care să combini totul cu gust. Nu păreţi să ştiţi. Pe de altă parte, vreţi câteva exemple de preoţi care nu au trecut nici de 40 şi deţin parohii la oraş sau diverse „misiuni”? Îi vedem toată ziua prin oraş cu Audi şi Mercedes. Ce să facă şi ei, bieţii?
Preotul de la Bierica de la azilul de batrani… mamaaa ce mertzan conduceee. Oare asa de „productiva”-i parohia respectiva?… Vorbim de smerenie?…vorbim de cumpat?…vorbim de bun simt?….
Apropo, tu cât câștigi ca jurnalist ce nu face altceva decât să bârfească pe alții?
Mă scuzaţi că nu iau bani pentru pomelnice să pretind că mă rog pentru alţii. Mai bine bârfeşti decât să fii în apogeul ipocriziei. Nu aveţi decât să verificaţi la Fisc. Acolo ne depunem declaraţiile de venit toţi oamenii din ţara asta care nu stăm cu mâna întinsă la Consiliul Local ca să putem împărţi pe la spate manipulare, bani şi voturi.
Împrăștii peste tot ură și frustrare. Lucrurile nu stau chiar așa cum le vezi tu. Cum zicea si cineva mai sus, acuma nu mai e de vină Băsescu pentru tot răul din țară, sunt de vină preoții…
Din unghiul dumneavoastră poate că aşa se vede. V-aţi gândit oare cum se vede din unghiul din care privesc tinerii fără job şi bătrânii cu pensii de 300 de lei? Nu cred! De la înălţimea jeep-urilor şi a vilelor, lumea se vede altfel, desigur.
Nu știu, nu am jeep și nici vilă să privesc de la înălțimea respectivă. Tânăr fără job am fost destul de mult timp, soția e chiar în situația profesorilor care se luptă să prindă un job într-un sistem de învățământ în care chiar dacă înveți și iei nota 9.50 la titularizare o faci în zadar pentru că posturile se dau până să ajungă la tine.
Deci, cunosc prea-bine situația, iar în calitate de preot de la țară nu mi se pare normal să mi se pună în cârcă problemele unui sistem de conducere în general defectuos!
Petre, ești preot tânăr! la bătrânețe când o sa ai și tu jeep și casa parohială noua și mare, dacă o sa vina la tine Ioan Olteanul acelor vremuri, sa-ti propună aceste lucruri sau păstrarea lor, în schimbul unor servicii de ajutorare…cum o sa procedezi???
Păi o să am grijă să conduc doar dacie până la pensie să nu spună doamna Săbău că mi-am cumpărat audi sau vw din banii ei, sau din banii statului (care, apropo contribuie infim la salariul meu).
Pai da, banii curați (adică pe stat de plata) contribuie infim, este adevărat! Grosul vine din bani la negru – luați de pa pacatosi!
nu cred ca preotii obliga pe cineva sa dea bani .vreti sa le luati si ultima speranta oamenilor in cine sa mai aiba incredere in politicieni ziaristi chiar profesori medici un intreg sistem bolnav.primari imbogatiti peste noapte si inca tineri ziaristi care ataca ca vulturii in functie de partidul care-i plateste banuiesc profesori pt care meseria nu mai este decat o metoda de a lua banii parintilor prin meditatii in cel mai bun caz daca nu amenintari cu corigente medicii – sunt n cazuri de malpraxis exemplele pot continua incredere in oameni – in nici un caz iuda e pana si fratele tau in timpurile de acum lasati-le credinta in dumnezeu omul are ratiune poate alege singur cui sa dea bani sau nu
Domnule Dezamăgit!, aveți perfecta dreptate…nu poți avea încredere în nimeni!!! dacă biserica e ultima speranța, cineva profita din treaba asta…politicienii și popii…este adevărat ca nu cere popa bani(la noi, în B-N!), dar banii pe care credincioșii ii lasa cu titlu de pomana, slujbe, pricesnie, sunt bani LA NEGRU!!!
Oamenii ar trebui sa învețe, sa se cultive (sa treaca peste stadiul de taran!) si sa depășească momentul bazarii doar pe divinitate!
Inclusiv vorbele bătrânești spun ca Dumnezeu îți dă!, dar nu-ti baga în traista!!! Sper ca înțelegeți ce spun, fără sa mai dau detalii suplimentare! Rămân la părerea initiala legata de acest subiect – CAMPANIE ELECTORALA! Folosita de cine e deștept și are tendința manipulatoare!!!
Pardon monser, si pe cine sa se bazeze „taranul”, pe intelectualii de astazi? .Halal intelectuali.. din randul lor sunt liderii politici cu licenta copy paste, diplome pe banda ,iar bunul simt si principiile sanatoase -lipsa totala.Adevaratii intelectuali pleaca, nu mai au nici ei speranta decat in sistemele tarilor civilizate ca o sa le aprecieze munca si cred ca si in divinitate.Vorbele din batrani au fost spuse tot de tarani(oameni simpli), care daca ar mai exista nu s-ar lasa manipulati.In principiu puterea de a schimba sistemul, implicit politicienii, o are poporul dar dupa atatea dezamagiri in cine sa mai fie incredere?!?! Totusi eu inca mai sper in trezirea natiunii.
Trezirea se face prin învățare!!! Țăran ești în momentul în care nu iei în serios învățătură! Bătrânii care au inventat aceste zicele, au fost oameni înțelepți, culti, serioși cu carte – cât se putea la vremea respectiva – dar uite ca au putut sa aprofundeze niște adevăruri senzaționale! În ziua de astăzi posibilitățile de învățare sunt altele – trebuie profitat de ele! Daca am profita și nu am mai aștepta să ne pice ceva din cer ne-am și destepta (trezii)
De ce nu scrieti despre aceste institutii in care sunt platiti din bani publici tot mai multi bugetari cand partea productiva tot scade, deci banii la buget scad? De ce nu scrieti despre cata suprafata locativa detine primaria , in cate locuri si cate persoane sunt angajate acolo? Si asta nu pt ca nu ar face sau ar face ceva ci pt ca este prea multa birocratie, prea multa hartogaraie impartita prin prea multe birouri pe care pt a face ceva trebuie sa le bati la usa. Si este doar un exemplu. Ar trebui sa se comporte cei de prin birouri ca si cu oua cu cei care le calca pragul pentru o hartie care ii ajuta in demersurile lor pt a creste partea productiva deci plusvaloarea. Iar pe de alta parte omul este alcatuit din trup si suflet, deci cum ne ocupam de trup trebuie sa ne ocupam si de suflet. Daca i-am lua omului sufletul, viata, suflarea din trup….ce s-ar intampla? Nu suntem noi cei care trebuie sa judecam, dar daca le cantarim , atunci sa le cantarim pe toate cu aceeasi masura.
Batranul care cumpara tacamuri de 5 lei pentru o supa are Credinta iar 1leu pentru Biserica il da cu drag . Este pacat sa hulim in post sau in orice alta zi din an ceea ce noi nu avem , frustrarile personale isi pun amprenta pe ceea ce gandim sau scriem.
Religia în ţara asta e o simplă bălăcăreală superstiţioasă. Dacă nu „baţi” 50 de cruci şi nu spui de 10 ori „Doamne Ajută!” când treci pe lângă o biserică, automat eşti dubios, eşti privit ciudat, ba chiar provoci şi puţină teamă în rândul aşa zişilor credincioşi („Vai de mine, ce e-n neregulă cu ăsta?” „O fi posedat?” „I-o luat Dumnezo minţile?”). Dacă îţi permiţi să nu fii (da, se scrie cu 2 „i”!) de acord cu „turma”, imediat se dezlănţuie o adevărată ofensivă creştină, în special creştin-ortodoxă, cu scopul de a te „trage de urechi” şi de a te aduce pe calea cea dreaptă chipurile. Românii merg la biserică doar ca sa fie împăcaţi sufleteşte cu ei înşişi, asta pentru că în timpul slujbei trag cu ochiul la îmbrăcămintea lui x sau coafura lui y, se uită la ceas din 5 în 5 minute să vadă cât mai e pân` la ultimul „Amin!” al popii, lucruri de genu`. Toţi „creştinii” se bârfesc pe la colţuri, şi-ar da în cap unii altora pentru un loc de parcare, se înjură din te miri ce, îşi dau pumni şi coate în timp ce stau la rând să ia apă sfinţită sau să atingă racla, dar când discută despre divinitate/Dumnezeu încep să se manifeste într-un registru cald, pios, desigur întotdeauna fals şi ipocrit. Ăsta e manelism curat şi ţine de superstiţie, n-are nici cea mai mică legătură cu trăirea religioasă. Biserica (ca şi politica) este un model de afacere de succes în ţara asta. Dacă stau bine să mă gândesc, religia şi biserica nu reprezintă altceva decât afacerea şi instrumentul afacerii, în special în România.
P.S.: Cred că cei mai mulţi bistriţeni au văzut cel puţin o dată umila bisericuţă care troneză peste drum de Registrul Comerţului şi modesta casă parohială ridicată lângă ea. Oare cine „patronează” parohia? Întreb, că nu-s familiarizat cu VIP-urile din rândul preoţimii bistriţene.
http://www.timponline.ro/casa-parohiala-construita-cu-bani-de-la-buget-aproape-gata-biserica-poate-sa-mai-astepte-foto/
*bălăceală superstiţioasă
superb spus, iti multumesc
wow cristiana,dintr o data esti interesata de batrani cu pensiile mici!!ai ajuns la ceea ce am comentat la un articol publicat de tine cu o luna in urma,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Aproape corect, doar cifra asta cu scoli si biserici nu este cinstit ca exista si de 5 ori mai multi omeni ortodox care numai merg la scoala de cit elevi. De intrebat in chestiune asta ar trebuit fie persoanele aceia care frecventeaza bisericiile alea, ca nu am auzit ca stau gol si nu au clienti. De intrebat si de ce merg si dece le trebuie atita biserici. Poate raspunsurile respective ne ilumineaza. De convins nu cred, dar macar ne dea o idee.
O tara in care absolut toate posturile, in invatamant sau in alte institutii sunt efectiv cumparate „de sus”, ce sa faca oamenii de valoare-sa plece dincolo, sa-si pregateasca copiii pentru a pleca dincolo. O TARA CUPRINSA DE CANCERUL CORUPTIEI SI INFLUENTEI NONVALORILOR. O tara bolnava din care sa pleci cat mai poti!!!!!!!!!!!!!!!!
După cum am mai spus, sunt unii care nu împrăștie decât ură în jurul lor. Nu vă mai zic nimic! Vă răspund doar cu cuvintele proorocului David: ”Să se ruşineze şi să se întoarcă înapoi toţi cei ce urăsc Sionul. Facă-se ca iarba de pe acoperişuri, care, mai înainte de a fi smulsă, s-a uscat”(Ps. 128, 5-6)
Se zice că nu trebuie să răspunzi nebunului după nebunia lui, ca să nu te asemeni cu el, dar, pe de altă parte, e necesar să-i răspunzi ca să nu se creadă înțelept în ochii lui (te las pe tine să găsești citatul). Nu am cum, dragă postacule, nu merg la astfel de manifestări, pentru că nu mă încadrez profilului. La cum emană jignirile paranoice din tastatura dumitale, mai degrabă te-ai încadra dumneata…
Cucoana asta se considera crestina si de fapt e membra ASUR…farisei anti-crestini platiti sa agite spriritele in mass-media
Imi cer scuze fata de postarea de mai sus.
Ca si crestin ortodox practicant consider extrem de volatile aceste editoriale. Din 10-15 editoriale, 4-7 au legatura cu Biserica. De ce?
Oare nu putem avea ratiune sa vedem ca pana la urma ni se serveste doar partea intunecata a realitatii la care se adauga propaganda ateista? Oare nu exista centre de asistenta sociala crestin ortodoxa? Nu exista si duhovnici buni?
Ieri un jeep intra in curtea unei manastiri condus de un preot bine facut. Am simtit o oarecare frustrare stiind ca in tara asta sunt multi oameni sinceri si harnici dar care sufera si nu primesc ajutor. Dar mi-am adus aminte totusi de preotii deosebiti cu har, preoti pustinici, preoti slabiti de post si sinceri, mi-am adus aminte de aportul cultural-national-social al Bisericii in timpul istoriei noastre tumultoase.
De ce acceptam o demagogie ieftina gen: Biserica=bani, inapoiere, ev mediu?!?! Preotii carturari unde sunt? Cu ce este inapoiata gandirea crestina care inainte de toate pune smerenia si iertarea aproapelui?? Gandirea seculara iti ofera totul ca tu sa te simti bine. Insa crestinismul iti ofera doar ceea ce este moral.
Eu cunosc preoti cu 700 de lei pe luna bani pe care ii si doneaza mare parte catre copii orfani. Preoti ce au lasat totul pentru Hristos. Unde sunt aceste exemple in mass-media? Biserica ca si societatea este puternic marcata de schimbari. Biserica are datoria sa se curate de lepadaturile care nu fac cinste lui Hristos. Dar cu toate acestea de ce aceasta campanie impotriva credintei? Suntem toti stapanii cunostiintei? Unde este stiinta? Ne spune stiinta ca nu exista Dumnezeu? Din contra.
Ne intoarcem foarte subtil si parsiv la un ateism militant fortat si de cenzura a gandirii crestine promovat de mass-media la nivel general – gen gandul, adevarul , pro tv etc dar si local. Ma intreb daca exista conexiuni si cum…Nu pot sa nu remarc agresivitatea si ura, intoleranta si chiar incoerenta postarilor facute de acesti „postaci” anti-crestini. Probabil sunt organizati si platiti si oricum mult mai putini decat ar dori sa para.