Românii sunt la fel de inteligenți și de creativi ca și alte popoare, dar nu au încredere unii în alții, nu cooperează eficient și astfel nu pot construi acele instituții puternice care să transforme potențialul în realitate, a spus prof. univ. dr. Daniel David de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj, care a vorbit, la Bistrița, despre psihologia poporului român.
Universitarul clujean a spus că a ajuns la această concluzie după ce a studiat încrederea pe care românii o au unii în ceilalți.
”Noi știm că românii au o încredere scăzută în instituții, dar oarecum nu am crezut că avem un nivel atât de scăzut în oameni, unii în ceilalți, mai ales că noi ne proiectăm ca fiind un popor foarte ospitalier. Te aștepți de la oameni foarte ospitalieri să fie prietenoși, să aibă încredere în străini, până la urmă îl ajuți, da? Nivelul interpersonal de încredere este extrem de scăzut, nu doar în comparație cu cei din spațul vestic, este scăzut chiar în comparație cu țări din zona noastră foste comuniste. Eu am încercat să fac o analiză psihologică despre cum suntem, nu am încercat să aflu de ce suntem așa, dar vorbind cu istorici mi-au spus că pe ei nu îi suprinde foarte mult că avem o neîncredere atât de mare în oameni, mai ales în străini, fiindcă de-a lungul istoriei, străinii nu au venit să dea ceva, ci să ne ia și atunci, automat, am avut un mecanism de apărare pentru a ne prezerva identitatea, ceea ce poate să fie adevărat, e o ipoteză. Nimeni nu a verificat-o concret prin studii riguroase, fiind una plauzibilă. Chiar dacă s-ar confirma, ce vreau eu să spun este că, dacă un mecanism ne-a ajutat de-a lungul istoriei, nu înseamnă că el ne ajută și în prezent sau pentru viitor fiindcă s-ar putea ca această neîncredere într-o lume globalizată în care trăim să nu ne mai ajute”, a explicat prof. David.
În susținerea afirmațiilor sale, a dat un exemplu de diferență între un român și un american în interacțiune cu un străin, exemplu care a rezultat dintr-un studiu în care au fost implicați cercetători din 42 de țări.
”În teoria proxemicii, facem o diferență între distanța intimă în care intră persoanele foarte, foarte apropiate – undeva între 0 și 42 de cm, avem apoi o distanță între 0 și 1,22 metri pe care o numim distanță personală în care intră prietenii, cunoștințele, între 1,22-2,10 este o distanță publică în care intră oamenii pe care nu îi cunoaștem, străinii, iar peste 2,10 este distanța socială. Cum reacționează un american când trebuie să interacționeze cu un străin? Din start îl proiectează în distanța personală. Adică între 42 cm și 1,22 m, distanța în care îți pui potențialii prieteni și cunoscuți. Unde îl proiectăm noi pe străin? În distanța publică, între 1,22-2,10, fiindcă pentru noi un străin mai întâi trebuie să treacă un test de încredere. După ce l-a trecut, îl aducem aproape de noi, dar mai întâi trebuie să avem încredere în el. Un american gândește altfel: îți dă încrederea, dar dacă ai călcat pe bec te scoate din zona lui de confort, dar întâi pornește cu ideea că îți dau încrederea și vedem dacă o confirmi sau nu. Noi gândim altfel: întâi să ne câștige încrederea și după aceea o să dau și eu ce trebuie, poate chiar mai mult decât dă un vestic. Iată o modalitate în care ne raportăm la oameni și la străini, ori lucrul acesta are un impact fundamendal deoarece gradul de încredere în oameni stimulează solidaritatea și cooperarea între noi. Dacă noi nu avem încredere unii în ceailalți, nici solidaritatea și cooperarea pentru dezvoltare nu e atât de mare. Cineva mi-a spus că, în perioada comunistă, oamenii se ajutau între ei. Da, avem o cooperare în sărăcie, în supraviețuire, dar nu în dezvoltare”, a adăugat el.
Daniel David a mai spus că a făcut tot analize după ce s-a uitat la tot felul de clasamente internaționale și a văzut că, la tot felul de indicatori buni, ne batem cu vecinii bulgari să nu fim noi, românii, pe ultimul loc, să fie ei.
”Acolo suntem în ce privește indicele de competitivitate al țării, indicele de inovare, în ce privește rezultatele la testele PISA. Mă refer prin comparație cu țările din UE. De ce se întâmplă lucrul acesta? Avem noi o problemă cu potențialul de inteligență și creativitate? E ceva rău cu noi? Și am măsurat aceste lucruri. Am comparat potențialul de inteligență al românilor cu cei din țările nordice. Nu e nicio diferență! Potențialul nostru de inteligență și creativitate e acolo, dar avem o problemă de a transforma potențialul în realitate. De ce se întâmplă lucrul acesta? Ipoteza mea e următoarea: din cauză că nu avem încredere unii în ceilalți, nu cooperăm eficient și astfel nu putem construi acele instituții puternice care să ne transforme potențialul în realitate. De aceea vedem uneori oameni care nu reușesc în țară să-și exprime potențialul și merg într-o țară vestică unde pur și simplu explodează acolo. Faptul că avem acest potențial de creativitate și de inteligență, dar nu îl putem exprima, eu cred că este o slăbiciune a instituțiilor care vine pe problema cooperării și încrederii interpersonale pe care o avem unii cu ceilalți”, a adăugat universitarul.
Analizând psihologia poporului român, el a mai spuys că uneori, oamenii nu fac diferența între cum suntem, cum ne credem, și cum vrem să fim.
”Dacă faci confuzie între ele, lucrurile par aiurea fiindcă te crezi cum nu ești sau cum ai vrea să fii. E important că noi proiectăm ospitalitatea ca valoare, adică vrem să fim ospitalieri, ceea ce e un lucru frumos. E bine că ne credem ospitalieri, că ne încurajează să fim, dar hai să și fim. Eu când merg la București și iau un taximetru să mă duc de la aeroport în oraș, numai ospitalitate nu văd. Hai să facem acest exercițiu ca această valoare care e foarte importantă pentru români, care au valorizat-o de-a lungul istoriei, să nu fie doar proiecție ideală, doar autostereotip, hai să fim așa, să-l exprimăm în practică. Să începem să avem încredere în oameni și să arătăm această deschidere și ospitalitate”, a spus Daniel David.
Un alt lucru important, a spus el, se referă la cum ne vedem noi, românii, prin prisma stimei față de propria persoană.
”Și aici rezultatele arată că stima de sine nu e foarte coezivă. Unii dintre noi exagerează pozitivul, alții negativul. Unii consideră că noi suntem centrul lumii și civilizația Europei de aici a pornit și limba lumii a fost inventată în Carpați, pe teritoriul României, iar alții consideră că tot e românesc e o prostie, nu suntem capabili de nimic. Avem această tendință de a exagera și pozitivul, și negativul și nu ne uităm cu realism asupra lucrurilor bune pe care le avem – și avem multe lucruri bune- , nici asupra lucrurilor pe care ar trebui să le îmbunătățim și suntem capabili să le îmbunătățim, ci trăim în aceste iluzii care nu ne ajută să ne dezvoltăm. Avem nevoie de realism fiindcă numai dintr-o asemenea analiză putem cu adevărat să ne folosim potențialul și să creștem”, a explicat el.
Profesorul a menționat apoi că un profil psihocultural înseamnă o agregare statistică a unor atribute psihologice care sunt generalizate la nivelul unui grup: ”Acest profil psihocultural capătă sens numai dacă îl raportezi la un cadru de referință. Noi, ca să ne putem înțelege atributul de ospitalieri, trebuie să ne raportăm la un etalon. Dacă facem studii și aflăm că 80% dintre români sunt ospitalieri poate fi un lucru bun că sunt mai mult de jumătate, dar, dacă ne uităm la vecinii sârbi sau croați care au 85-95% acest atribut, deja capătă alt sens. De asemenea, să ținem minte că aceste atribute nu sunt bătute în cuie, nu se transmit genetic, cele mai multe au o componentă educațională și socială foarte puternice, astfel încât se pot schimba prin educație, cu intervențiile generaționale pe care le facem și că ele se află la interfața între componente geografice, socială și educațională, ultimele fiind fundamentale”.
În finalul conferinței sale, universitarul s-a referit și la gradul de religiozitate al poporului român.
”Suntem religioși sau nu? Am dioscutat și cu teologi, cu oameni ai Bisericii. Ei sunt foarte bucuroși când văd că românii au unul dintre cele mai ridicate scoruri de religiozitate din UE. Dar, în același timp, din analize rezultă că un creștin de-al nostru nu are nicio problemă când iese de la biserică să meargă la vrăjitor, la astrolog, la magie albă. Un bun creștin nu ar trebui să aibă vreo treabă cu ghicitori în stele și cu prezicători, dar noi nu avem nicio treabă. De aceea, mie îmi spune că religiozitatea noastră este adesea superstiție, nu religiozitate în sensul pe care îl înțelege teologia. Dincolo de etapa de evanghelizare, oamenii ar trebui să intre în cathesim ca să înțeleagă unele lucruri pentru a fi cu adevărat religioși. Noi avem un scor ridicat de religiozitate, dar conținutul nu e chiar acolo, iar Biserica are de lucru dacă dorește ca acest procent ridicat de religiozitate să aibă constistență în mintea oamenilor”, a spus Daniel David.
Daniel David (n. 23 noiembrie 1972, Satu Mare) este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (2004-2012) şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2011). În prezent (2009-) este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală (vezi aici). De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation. Din 2016 este prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice şi directorul executiv al Institutului STAR-UBB. În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România.
Sursa foto: https://danieldavidubb.wordpress.com/
De ce nu reușim să ne dezvoltăm țara? Răspunsul e simplu. La 30 de ani de la revolutie si de la căderea comunismului, România este incă un stat nereformat, cu un sistem politico-administrativ excesiv centralizat. Aceasta este principala cauză a prelungirii starii de tranzitie de la socialism la capitalism, cu consecinte dezastroase pentru tară, in plan economic social si cultural. Hotia, coruptia si nepotismul sunt principalele racile ale clasei politice care frânează progresul, ne tin pe loc sau chiar regresăm. Asa se explică si faptul că România de astăzi nu este un stat de drept consolidat. Lucrul acesta s-a demonstrat in 2017, odată cu venirea PSD la guvernare prin atacul furibund la justitie si schimbarea in doi ani a trei guverne. Ba mai mult, la inceputul anului 2018, Codrin Ștefănescu, pe atunci secretarul general PSD, fiind întrebat de ce se permite celor cu probleme penale să facă parte din Guvern, acesta a dat un răspuns halucinant: „De ce? Pentru că putem”. Asta reflectă o anumită mentalitate a celor care ajung la putere.
Pentru a face progrese evidente, România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
-reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
-reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
-reforma morală, prin educatie care să promoveze meritocratia in functii publice.
Numai asa hotia, coruptia si nepotismul pot fi, dacă nu stopate, cel putin diminuate la toate nivelurile.
Vezi: https://timponline.ro/la-consiliul-judetean-bistrita-nasaud-nepotismul-e-in-floare/
” Statul de drept ” … Serios ???
Imi place Daniel David si consider utile interventiile sale. Cred ca fiecare roman trebuie sa fie realist si muncitor, numai asa vom ajunge sa progresam!
Este o zicala romaneasca care ne ofera un sfat bun” de la cap se-mpute pestele!”
Deci, educatia si autoeducatia ne pot salva!
Cred ca studiul e gresit. In tarile nordice IQ mediu e de 99-101, in Romania de 91. Probabil a scos datele din burta.
Datele reale aici:
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/harta-iq-ului-in-europa-si-in-lume-cum-stau-romanii-la-capitolul-inteligenta-768510
Autorul spune foarte clar că a comparat potențialul de inteligență al românilor față de cel al nordicilor. Și nu IQ-ul, care este altceva.