Social

Sute de locuitori din Telciu, în stradă din cauza apei. Diaspora Europeană a sărit în ajutorul lor

(VIDEO) Nouă revoltă la Telciu împotriva taxării de către Aquabis a apei în această comună. Evenimentul a fost transmis live de pagina Diaspora Europeană care a participat la această mișcare de protest cu mai multe persoaane care au venit cu opt mașini inscripționate, potrivit propriilor declarații din filmare.

În timpul transmisiunii, persoana care vorbește în timp ce filmează acuză ”Consiliul Județean că vrea să taie apa la oameni, adică să îi debranșeze de la apă”, susținând că așa ceva numai în ”Afganistan se poate întâmpla”.


”Ei, CJ, le-au spus la oameni că firma privată Aquabis dorește asta, nu CJ, nu CL, dar noi am verificat și majoritari la rețeaua de apă este CJ, deci nici poveste să fie Aquabis, care e băgată în față ca și țap ispășitor. Din informațiile pe care le avem noi, CJ a trimis Jandarmeria aici, ei zic, vezi Doamne, ca să apere cetățenii. Eu zic că au trimis ca să îi apere pe cei de la Aquabis dacă încep să debranșeze, nu să ajute cetățenii sau să apere comunitatea din Telciu. E vorba de 800 de familii care vor rămâne fără apă la animale, în gospodării pentru simplul fapt că acum câțiva ani CJ și Primăria Telciu au semnat un contract în paguba comunității și acum hoții vor să taie apa pentru că nu sunt de acord oamenii să plătească apa ca și cum sunt într-un oraș, la același preț ca în Bistrița și la Cluj pentru că trăiesc la sat”, a spus acesta.

https://www.facebook.com/EuropeanDiaspora/posts/1701137256747585

Iată comunicatul transmis de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud:

”În urma evenimentelor care au loc în comuna Telciu, din dorința de a respecta principiul transparenței și pentru asigurarea bunei comunicări către cetățeni și instituțiile de presă, vă informăm că, în baza legii, serviciul de apă și canalizare este delegat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și Canalizare în județul Bistrița-Năsăud, către Aquabis S.A., conform legii 51/2006, privind serviciile comunitare de utilități publice și 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare.

Comuna Telciu, prin Consiliul local,  este acționar al Aquabis S.A, și devine membru al ADI Apă-Canal în 10.12.2007, aprobând prin vot, în anul 2008 Contractul de Delegare nr. 3/17.09.2008 precum și delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare al Comunei Telciu către Societatea Aquabis S.A.

Astfel, și în această situație, ca în tot județul Bistrița-Năsăud, conform legii, relația contractuală se realizează între compania de furnizare de apă şi servicii de canalizare și beneficiari, fiecare serviciu având un cost.

Conform legii societăților, numărul 31/1990 (republicată) cu modificările și completările ulterioare, cei 14 acționari ai Societății Aquabis S.A. sunt:  Județul Bistrița-Năsăud, Municipiul Bistrița, Orașul Năsăud, Orașul Sângeorz Băi, Orașul Beclean, Comuna Budacu De Jos, Comuna Milaș, Comuna Telciu, Comuna Maieru, Comuna Rebra, Comuna Rebrișoara, Comuna Rodna, Comuna Salva, Comuna Șieuț.

Conform legii serviciilor comunitare de utilităţi publice numărul 51/ 2006, cu modificările și completările ulterioare și a Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, numărul 241/2006 cu modificările și completările ulterioare, cele 59 de UAT-uri membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și Canalizare în județul Bistrița-Năsăud sunt: Județul Bistrița-Năsăud,  Municipiul Bistrița , Orașul Beclean, Orașul Năsăud , Orașul Sîngeorz-Băi, Comuna Bistrița-Bârgăului, Comuna Braniștea, Comuna Budacu de Jos, Comuna Budești, Comuna Căianu Mic, Comuna Cetate, Comuna Chiochiș, Comuna Chiuza, Comuna Ciceu Giurgești, Comuna Ciceu Mihăiești, Comuna Coșbuc, Comuna Dumitra, Comuna Dumitrița, Comuna Feldru, Comuna Galații Bistriței, Comuna Ilva Mică, Comuna Ilva Mare, Comuna Josenii Bârgăului, Comuna Lechința, Comuna Leșu, Comuna Livezile, Comuna Lunca Ilvei, Comuna Maieru, Comuna Matei, Comuna Măgura Ilvei, Comuna Mărișelu, Comuna Miceștii de Câmpie, Comuna Milaș, Comuna Negrilești, Comuna Nimigea, Comuna Nușeni, Comuna Parva, Comuna Petru Rareș, Comuna Poiana Ilvei, Comuna Prundu Bârgăului, Comuna Rebra, Comuna Rebrișoara, Comuna Rodna, Comuna Runcu Salvei, Comuna Salva, Comuna Spermezeu, Comuna Șanț, Comuna Sânmihaiu de Câmpie, Comuna Șieu, Comuna Șieu Măgheruș, Comuna Șieu Odorhei, Comuna Șieuț, Comuna Șintereag, Comuna Teaca, Comuna Telciu, Comuna Tiha Bârgăului, Comuna Târlișua, Comuna Uriu, Comuna Zagra.

Conducerea Aquabis S.A. ne-a asigurat de gestionarea situației și respectarea legii, împreună cu autoritățile locale din comuna Telciu și serviciile de ordine publică.

Așadar, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu este în măsură să ia decizii asupra acestei situații, însă, ca în toate comunele din Bistrița-Năsăud, ne dorim ca aceasta să fie gestionată respectând legea și să se țină cont de derularea în acest moment a celui mai mare contract din istoria județului, Masterplanul de Apă-Canal II, prin care majoritatea cetățenilor din Bistrița-Năsăud să beneficieze de servicii de apă și canalizare. 
Orice retragere a unei autorități locale din proiect, respectiv nerespectarea acestei condiționalități, poate să pună în pericol implementarea investiției.

În concluzie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu are competență în a gestiona această situație, însă dorește respectarea legii, pentru a putea continua investițiile majore în serviciile de apă și canalizare.

Pentru orice alte informații privind această situație, având în vedere cadrul legal, vă rugăm să vă adresați Societății Aquabis S.A., prin Directorul General Ioan Șandru.

Purtător de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Mihaela Ivan”

https://www.facebook.com/100007651129091/videos/639933453579268

Aquabis a remis următorul comunicat:

Marți 24 august, la Prefectură va avea loc o întâlnire la care sunt invitați pentru discuții menite să detensioneze conflictul reprezentanți ai Consiliului Județean (în calitate de acționar majoritar al furnizorului de apă), conducerea Aquabis, reprezentanți ai Primăriei Telciu, Jandarmeriei, Poliției, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar și reprezentanți din rândul comunității nemulțumite.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3992010237595103
Etichete

25 comentarii

 • Aquabis ar trebui sa termine odata cu taxa pe apa de ploaie care este ilegala. Cum sa platim ca afara ploua??? Ca ploua ca e seceta noi tot trebuie sa platim. Daca ar fi apa de 50 cm prin oras oare cat ar trebui sa platim??? Apa de ploaie este mai scumpa decat apa potabila????

  • Telcenii trăiesc într-o țară unde legile trebuie respectate. Dacă vrem servicii publice de utilități, ele trebuie plătite.
   Care este motivul pentru care ei doresc sa aibă prețuri mai mici la apă decât în Năsăud sau Bistrița?
   Ei sunt mai cu moț decât alți locuitori din județ?
   Suntem de râsul lumii. Alții și-ar dori să beneficieze de aceste investiții și beau apă din fântâni mâloase, vai de capul lor.

  • Domnu’ Todea Viorel oare de ce nu s-a investit la cei care beau apa din fântâni mâloase ???
   Daca vrem servicii publice de utilitatii ?
   Noi am avut de pe vremea lu Ceausescu.
   Daca nu aveam reteaua noastra de apa astazi nu eram hartuiti si denigratii de Aquabis , CJ ,CL in frunte cu domn primar
   Noi vrem sa fim lasati in pace ajunge cu intimidarea si hartuiala !!!!!
   Daca legile ar fi respectate ar trebui sa fiti cu toti in puscarie.
   Noi am investit in reteaua de apa, de aceea ne dorim preturi decente, si daca nu faceti parte din comunitatea noastra nu va mai bagati ca musca in c…l calului.

  • Marele domn Emil Radu Moldovan ginere in Telciu, ne-a trimis mascati cu mitraliere sa ne ameninta asa ne multumeste ca l-am votat ani la rand. Cand o venit in campanie nu o fost insotit de politie jandarmi si mascati.
   Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traieste!

  • @Dorel

   Tocmai aici e buba , domnule Dorel , că ați votat un asemenea om mediocru care nu ar avea ce căuta în nici o funcție publică . Acum va “întors” răsplată , cu milițieni cu degetul pe trăgaciul puștii .
   Ăsta este lucrul cel mai grav din toată povestea , mafia a trimis brațul armat plătit tot de către voi , ca să vă amenințe cu puștile .
   Oriunde în lumea civilizată se lăsa cu demisii și dosare penale . Dar lumea din BN preferă să tacă deoarece cunosc cu toții că întreg județul este acaparat de o caracatiță cu tentacule din toate partidele . S-a văzut ieri că ori e psd la butoane sau pnl , omul de rând este folositor doar să plătească biruri și când se opune este amenințat cu pușca . Ei , nu-i mai lăsați să vă amenințe , luați atitudine și dați-i afară din comuna voastră pe “spiriduși” , doar voi le plătiți salariile grase de milițieni umflați cu jântiță și steroizi .

  • N-o sa mai fie nevoiti sa-l voteze. Omul si-a umplut sacii,zicea ca nu mai candideaza la Consiliul Judetean. Vrea sa fie primar la Sieu Magherus, asa ca il vor vota cei de acolo.

 • Nu-i prima dată când locuitorii din Telciu doresc să iasă din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Apă și Canalizare Bistrița-Năsăud (ADI- Apă și Canal). Incă pe la mijlocul lunii februarie, sute de săteni din Telciu s-au revoltat, după ce facturile pentru apă potabilă au fost foarte mari. Localnicii au cerut primarului să scoată comuna din ADI Apă Canal. Motivul invocat: cei din Telciu și-au făcut rețeaua, cu bani elvețieni, și nu mai doresc ca Aquabis să se ocupe de rețea, ci ei, pe plan local să găsească o soluție de autogestionare. Directorul general al Aquabis, Ion Șandru, a declarat atunci că dacă dorește, comuna Telciu poate ieși, din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canal, însă va trebui să suporte toate cheltuielile făcute de Aquabis prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu aferente lotului 6, în valoare de peste 11,2 milioane de euro. Din păcate, de atunci nu s-a găsit nici o solutie care să multumească pe locuitori din Telciu iar Consiliul Judetean arată cu degetul spre Aquabis si invers, in timp ce tensiunile din interiorul comunei escaladează din nou.
  Vezi si: https://timponline.ro/aquabis-comuna-telciu-poate-iesi-din-adi-apa-canal-dar-trebuie-sa-plateasca-112-milioane-de-euro/

  • @Alan Dala
   Tu vezi vinovat pe oricine , numai pesedeul mult iubit nu . Nu vezi că e o afacere între mafioți și că aquabisul lu’ pește este firma de casă a lui Răducu și Macarie Moldovan , deci a psd ?
   Stă Șandru ăla acolo mai mult decât a stat Tutankhamon în groapă , de parcă ar fi firma lui și a lui mă-s@ . Ce ușor e de încasat bani pe degeaba , pe ceva produs de către natură , nu -i așa ?

 • Nu imi vine sa cred. Cata incitare la ura din partea ASA ZISEI, DIASPORA. Am fost in P-ta Victoriei pe 10 august, am luat bataie de la Jandarmi, dar acea trupa speciala din partea Diasporei nu ma reprezinta. Si oamenii au dreptate in felul lor, nu doresc sa plateasca o resursa ce le ajunge in casa. In toata lumea civilizata, apa tratata si canalizarea se plateste. Pacat ca manipularea este la cota de EXCELRNTA!

  • Alin, draga, daca mergi la Bistrita, Cluj Napoca, Brasov, Bucuresti, Roma, Paris, Londra, Rodna, Milas, Cosbuc, Colibita, Parva, etc, platesti apa. Doar la Telciu vrem sa nu platim. Sub umbrela Diasporei cei din Telciu doresc sa-si rezolve o problema imposibila. Sa spuna cineva ce locuieste in strainatate ca nu plateste apa! De Toata acesta tevataura doreste cineva sa profite, politic de pe spatele celor din Telciu, oameni simpli, muncitori si usor de manipulati.

  • Tu esti un mincinos. Cine a fost in 10 august nu are cum sa conteste Diaspora Europeana, Marius Mocan fiind cel ce a organizat manifestarea. Daca nu te reprezenta DE nu te duceai acolo. E clar ca minti. Normal ca nu te reprezinta DE fiindca esti un papagal pus de mafie sa atace miscarea civica DE. Nu e vorba de nici o „trupa speciala”. Cum de nu zici nimic de „trupa speciala” a Politiei care a iesit cu armele la sateni?! Un adevarat protestatar din 10 august asta ar fi remarcat din primul moment. Nu veni cu vrajeli de doi lei ciumatule.

 • Radu Ioan intr-o lume civilizata daca o resursa nu iti apartine nu incerci cu orice pret sa o iei cu forta. Nu poti factura ceva ce nu iti apartine, nu fraudezi fondurile Europene si nu iti cladesti viitorul pe spatele altora. In toata lumea civilizata apa nu se trateaza doar pe hartie si de la canalizare nu miroase. E nevoie de mult bun simti ca asa zisi domni sa inteleaga cele scrise mai sus, ei stiu sa faca abuz de putere si sa fure mai mult de atat nu-i duce capu. Asa se explica faptu ca romanii is slugii la strainii si nu strainii la romanii. Civilizatia despre care vorbiti inseamna sa nu iti permiti sa-ti platesti facturile si apa sa fie un lux intr-un sat de munte cu rauri si vai.

 • RUSINE SA VA FIE ! JANDARMI, POLITIE, SI MASCATII CU PUSTII LA NOI IN COMUNA ASTA E CIVILIZATIE ?
  MAI HOTILOR NU VA MAI PUTETI OPRI DIN FURAT VRETI SA NE FURATI APA CU ORICE PRET!
  JEGURI SI PUTORI ORDINARE TRAITI NUMAI DIN FURTUSAG. SCURSURILE SOCIETATII ATI SARACIT UN JUDET INTREG !

 • Nu-i vorba de apa gratis, oamenii se simt inselati. Au avut o retea de apa facuta prin forte proprii si cu ajutor elvetian, care le-a furnizat ani de zile o apa ieftina, iar acum a trecut in proprietatea Aquabis. Din cauza unui contract nefericit facut de primar si consiliul local au ramas si fara retea, si obligati sa plateasca o apa scumpa. Pai cum sa nu te frustrezi si sa nu ii injuri pe cei din conducerea localitatii cand vezi ce prostie au facut? Ei nu simt o imbunatatire in viata lor, asemeni altora care se branseaza la reteaua Aquabisului, ei trec de la ieftin la scump, asa percep lucrurile. Nu stiu cum o vor scoate la capat, dar oricum frustrarea asta n-o vor uita degraba. Si apoi te mai miri ca ajung in parlament AUR si alte partide extremiste.

 • Radu Ioan draga in Bistrita, Cluj Napoca, Brasov, Bucuresti, Roma, Paris, Londra, Rodna, Milas, Cosbuc, Colibita, Parva, etc, nu o venit politie, jandarmi, mascati cu arme sa ameninta cetatenii. Cata nesimtire si tupeu trebe sa ai sa faci abuz de putere !
  Noi ne-am facut reteaua de apa si tot noi am platit in toti ani astia de cand o avem pretu care o fost stabilit de primarie. Daca cineva are dreptu sa zica ca o contribuit la reteaua de apa aia is elvetienii. Ei ne-au ajutat si o plecat.
  Nu nu vrem sa platim apa la Aquabis care au obtinut si vor sa mai obtina miliarde de la Fondurile Europene si s-au imbogatit pe spatele nostru.
  S-a profitat deja politic de pe urma noastra. Politic vorbind Telciu e gaina cu oua de aur si crezi ca cetateni is usor de manipulat stai linistit ca nu are sa plateasca nimeni milioane la apa care vine de la munte dupa ce o sapat din tarnacop. Pe noi ne doare la cativa metri de cur de politica voastra!
  Apa e a noastra!
  Problema nu e imposibila daca nu is legi in tara is in afara aici vorbim de fonduri Europene si de drepturile omului. In fond noi suntem cetateni care ne aparam drepturile noastre, dreptul la apa!
  Asa ca sa ne lasati in pace, sa va vedeti de treaba voastra si sa nu mai veniti abuziv peste noi !

 • Radu Ioan daca eu vin si iti fur catelu din ograda si dupa aia vin sa ti-l vand, il cumperi?
  Jandarmi, politistii si mascatii care o amenintat cetatenii cu arme o facut o ilegalitate. Nu santem in tara lui Papura Voda. Pe noi ne doare fix in pix de politica voastra si de lupta care o aveti pentru ciolan. Apa ne intereseaza pentru ca e a noastra, reteau de apa s-a facut din tarnacop. Daca la noi in tara nu sunt legi, Uniunea Europeana are, mai ales cand e vorba de frauda de fonduri Europene, tara noastra e in vizor.
  Poate asa intelegi mai bine, imposibilul despre care vorbiti va fi posibil.
  Musafirii nepoftiti trebe dati afara!

 • au scos jandarmeria CU ARME , impotriva cui ? Ne-au aratat arme de foc !

  -e aceeasi metoda , ca in crimele acoperite din „89?
  – era printre cetateni ,cumva PASCA ,RUSU pe Telcisor ?.. trebuiau impuscati si nu stim noi ?….de traim aceeasi teroare a prezentei armelor de foc?..de unde ne vin aceeasi fiori reci ai disparitiei pe cealalta lume , in fata militarului inarmat ? E Afganistan in Telciu ?

 • cine este ALIN?????????? sa se prezinte! ca poate are domnia sa solutia, stie ce sa faca sa il aleaga oamenii primar. dar cine este ALIN?????????????? ca daca el gaseste solutia sa nu se mai plateasca retaua de apa, nu mai platim nici noi prostii din astealalte sate…..ca in diaspora unde e gratis si cainii cu colaci in coada!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS