Pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Bistrița au intervenit de urgență, vineri, în Piața Centrală.
Vizat, acoperișul unui imobil din centrul istoric.
Motivul? S-au desprins elemente din fațada clădirii care ar fi putut pune în pericol siguranța cetățenilor.
Este vorba de un imobil situat in centrul istoric pe strada Gheorghe Șincai , vzavi de sediul PSD Bistrița, care la fel ca multe alte clădiri istorice ar necesita lucrări urgente de reabilitare. Din păcate, se invocă mereu lipsa banilor , desi administratiile locale irosesc resurse financiare importante pentru schimbarea pavajelor de pe trotuare odată la 4 ani, după fiecare ciclu electoral.
Renovarea clădirilor istorice a fost mereu neglijată iar unele dintre ele sunt intr-o stare avansată de degradare ajungând să se prăbusească.
(Vezi: https://timponline.ro/peretele-unei-case-de-pe-strada-nicolae-titulescu-din-bistrita-s-a-prabusit/)
Renovarea este o problemă serioasă care necesită implicarea administratiilor locale si nu poate fi lăsată doar in seama proprietarilor. In multe orase, precum Sibiu, Oradea, Timisoara, Alba Iulia, clădirile din centrele istorice au fost renovate in mod profesionist, redându-li-se strălucirea de odinioară pe largi fronturi stradale . In acest sens, există Legea nr. 166/2016, cunoscuta si sub numele de „Legea fațadelor”, care se refera la renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari.