Actualitate

Tabără: Problema corupţiei în şcoli e foarte spinoasă. Mureşan: Sunt lucruri degradante

"Mulţi dascăli de bună credinţă care nu au astfel de apucături din sfera corupţiei s-au simţit ca într-o cruciadă şi au avut impresia că toată lumea a fost catalogată la fel", le-a spus inspectorul general Camelia Tabără directorilor de şcoli în şedinţa lunară de la ISJ. La rândul lui, Mihai Mureşan a atras atenţia ca nimeni din şcoală să nu ceară bani de la elevi şi familiile lor.

Inspectorul general Camelia Tabără le-a spus directorilor de şcoli din tot judeţul, adunaţi, joi, la ISJ, la şedinţa lunară, că problema corupţiei din şcoli este „foarte spinoasă”.

„Sunt foarte mulţi care au spus că e bine că aceste cazuri, ca şi cel de la Bucureşti de la Şcoala 10, au ieşit la iveală fiindcă poate, în felul acesta, se mai curăţă alte asemenea situaţii, dar au fost şi foarte mulţi oameni de bună credinţă care au înţeles că învăţământul trebuie să fie în mentalul tuturor o structură respectată, sănătoasă şi cinstită. Mulţi dascăli de bună credinţă care nu au astfel de apucături s-au simţit ca într-o cruciadă şi au avut impresia că toată lumea a fost catalogată la fel. Am fost întrebată dacă am început controale în şcoli. Nici nu le-am început, nici nu le-am continuat. Noi facem inspecţii în şcoli şi astfel de lucruri ar trebui să iasă la iveală dacă ele se întâmplă pentru că, prin metodologia unei inspecţii generale, stai de vorbă cu părinţii individual, nu de faţă cu cei din conducere, şi nu avem situaţii de acest fel”, a spus Camelia Tabără.

În Bistriţa-Năsăud sunt 110 şcoli, iar ISJ spune că reuşeşte să ajungă în fiecare pentru o inspecţie generală o dată la cinci ani, ceea ce înseamnă că, în fiecare an şcolar, verifică între 20-22 de şcoli.”Sporadic, la începutul anului, după ce am lansat mesaje de tipul nu mai vrem business în şcoală, auxiliare pe bani, concursuri cu taxă, au fost câţiva părinţi care ne-au semnat că nu toată lumea s-a conformat. De urgenţă, am luat legătura cu directorii şi nu au revenit mesajele de acest fel din partea părinţilor. Însă vă cer să puneţi pe tapet chestiunea. Vrem să ştim ce auxiliare au fost recomandate, ce manuale. De concursuri cu taxă nu poate fi vorba. Noi am spus categoric nu pentru că sunt suficiente pe care ni le propune Ministerul. Pe de altă parte, nici o extremă nu e potrivită. De exemplu, la matematică, manualele pe care le avem nu respectă programa, iar dacă vrei să pregăteşti un copil pentru examene, pentru activitate, ai nevoie de culegeri. Nu aveţi voie să le cumpăraţi dumneavoastră, nu au voie profesorii să le impună. Încercaţi variante cu un set de culegeri cumpărate în bibliotecă, suport electronic, cu tot ce poate da”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a atras atenţia că s-a exagerat şi cu auxiliarele didactice fiindcă elevii de clasa I sau a II-a au ghiozdanele mult prea grele. „Între noi fie vorba, sunt auxiliare şi cu rost şi fără rost”, a spus Tabără.

La rândul lui, inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan a spus că ministerul este foarte atent la subiectul „corupţia în şcoli”. „Aţi văzut despre ce se discută. Unele nu sunt subiecte noi, vorbim despre ele de 20 de ani, dar vedeţi că pot îmbrăca forme exagerate. Nu mă refer la cazurile în care li s-a cerut părinţilor, au fost obligaţi de-a dreptul, să cumpere cadouri. Acestea sunt cazuri care nici nu merită luate în discuţie pentru că sunt lucruri de-a dreptul degradante. Însă, pentru a nu crea posibilitatea unor reclamaţii care, oricum, pe traseu fie se exagerează, fie se denaturează chestiunea respectivă, încă o dată venim şi spunem: niciun director, niciun cadru didactic nu are voie să solicite niciun fel de sumă de bani de la vreun elev sau părinte”, a spus Mureşan.

El i-a îndemnat pe directori să le dea mână liberă comitetelor de părinţi care, dacă doresc, pot avea iniţiative legate de dotarea şcolilor cu mobilier, aparatură, etc. . „Este lege care permite donaţii, sponsorizări, însă orice fel de colectă nu trebuie să fie sugerată, pretinsă sau impusă de cineva din cadrul unităţii de învăţământ, sub nicio formă”, a spus Mihai Mureşan.

Inspectorul general-adjunct a  spus că excursiile de studii prevăzute în programa şcolară nu pot fi făcute decât pe bani. „Excursiile şcolare sunt prevăzute în programă şi ele nu pot fi făcute decât pe bani de la părinţi. Dacă ajungem să le interzicem în totalitate, trebuie modificată programa, trebuie scoasă orice tip de activitate extracurriculară din activitatea unităţii de învăţământ şi cu asta, basta. Dacă acolo trebuie să ajungem, acolo vom ajunge că nu avem ce face. Pe moment însă, nimeni din sistemul de învăţământ nu are voie să se implice în aşa ceva”, a mai spus Mihai Mureşan.

La subiect a intervenit şi liderul UJSLI Bistriţa-Năsăud, Emil Mocian, care a atras atenţia că Ministerul Educaţiei are obligaţia să susţină financiar şcolile, el sfătuind directorii să ceară bani pentru cretă, de exemplu, fiindcă ministrul Remus Pricopie se laudă în toate videoconferinţele că sunt bani, dar că nu îi cere nimeni.

Cristiana Sabău

Directori scoli 23 ian 1 directori scoli 23 ian 2 directori scoli 23 ian 3 directori scoli 23 ian 4

8 comentarii

  • cum domnule inspector , cum se poate asta ??? citez :El i-a îndemnat pe directori să le dea mână liberă comitetelor de părinţi care, dacă doresc, pot avea iniţiative legate de dotarea şcolilor cu mobilier, aparatură, etc. . pai asta ce inseamna ??? ca este liber la dat . si inca ceva scolile astea nu sint de stat ??/ dl.Cretu ce face ?? face partii si tramvaie , si case la stim noi cine . pai cum este asta ?? ptr. unii muma si ptr. alti ciuma . e corect ?? intr-un oras European .

  • Stimabililor Tabara si Muresan, in zilele de 22 si 23 ianuarie 2014 d-na directoare adjuncta de la CN Liviu Rebreanu, Manta sau Mate Dorina, ne atragea atentia la diriginti sa adunam toti banii pentru gardieni si sa-i predam. Ce sa intelegem noi dirigintii? Sa veniti sa spuneti clar si voi si directorii ce facem de aici incolo? Daca coducerea CN Liviu Rebreanu vrea bani pt gardieni, sa dea o dispozitie scrisa , semnata si atampilata ca trebuie bani pentru paza scolii.
    * D-na Cristiana Sabau va recomand sa faceti o ancheta la CN Liviu Rebreanu sa vedeti „initiativele private pe banii parintilor” referitor la paza cu firma privata si catalogul on-line.

  • in toate scolile din Bistrita parintii platesc gardieni. tot in bistrita se face linie de tramvai pe Dornei, iar copiii invata in clase degradate, cu banci vechi, etc. Traim in ROMANIA.

    • spre dezinformarea lu hhh, in Andrei Muresanu nu se plateste gardianul din banii elevilor sau ai parintilor lor, in Andrei Muresanu exista banci noi, sali noi, prea putine clase degradate, si totusi vina degradarii apartine in totalitate elevilor, care nu stiu sa mentina lucrurile, pe care nu ii intereseaza ca dupa ei or sa vina altcineva si tot asa … tin minte ca in generale era un obicei cu cumpararea de cadouri doamnelor invatatoare, dar majoritatea erau initiative ale parintilor cu bani ca sa se linguseasca pe langa invatatoare … nu cereau invatatoarele acest lucru … deci tot vina elevului (indirect)

  • Tabără: ,,Problema corupţiei în şcoli e foarte spinoasă.”
    Mureşan: ,,Sunt lucruri degradante”

    Sa mori de ras, cine vorbeste!!!
    Dar in ISJBN cum e domnilor inspectori, coruptie 0 ????
    Cred ca suntem la rubrica,…..inspectorii spun lucruri traznite!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.