Recomandări Social

Florentin Bodiu din Dumitra s-a apucat de cultivat vinete uriaşe şi levănţică

Tânărul fermier Florentin Bodiu din Dumitra care s-a întors din străinătate cu gândul să facă agricultură acasă a reuşit, într-un an, să-şi mărească ferma de aproape trei ori. În ciuda vremii capricioase, el se bucură de roadele pământului pe care îl lucrează zi de zi împreună cu familia.

„Anul agricol 2015 a fost unul bun, dar costisitor din cauza bolilor. Am avut de dat şi două stropiri pe săptămână, mai ales la vinete fiindcă ne-am confruntat anul acesta cu două boli rare. Am avut undeva la 5000 de fire şi am stropit de 600 de lei într-o săptămână. A fost un an capricios, dar, în mare parte e bine. Am progresat faţă de anul trecut. De la 30 de ari de teren cultivat am ajuns la 80 de ari. Am plantat şi levănţică, 700 de fire pe 6 ari. Mergem înainte. Anul acesta sperăm să ni se aprobe şi proiectul (cu finanţare europeană -n.r.)  şi să facem solarii pe 40 de ari, spaţiu protejat”, a declarat Florentin Bodiu pentru Timp Online.

Prezent şi de această dată la Festivalul Toamna bistriţeană, fermierul spune că i-a fost destul de greu să valorifice recolta, dar având avantajul calităţii a reuşit să-şi facă un renume.

„Am mai vândut şi de acasă, şi la piaţă, am mai vândut şi la restaurante. Anul acesta s-au făcut foarte bine gogoşarii şi ardeii capia. Am avut un soi foarte bun, la gogoşari soiul Cornel şi Ureche de elefant la capia. Sunt legume gustoase, de-asta le cultiv. Pe mine mă in teresează să fie pe gustul clientului”, a spus Florentin Bodiu.

În ce priveşte vinetele uriaşe, Florentin Bodiu ne-a spus: „Sunt foarte gustoase, au puţine seminţe, miezul alb. Cine a cumpărat numai din acest soi îmi cere”, a spus el care nu a crescut preţurile ca să nu rămână cu recolta nevândută.

Timp Online v-a relatat anul trecut povestea incredibilă a lui Florentin Bodiu, fiul cel mai mic al cunoscutului viticultor George Bodiu din Dumitra. Acum în vârstă de 28 de ani, el a absolvit Liceul Agricol Bistriţa şi imediat după aceea a plecat în Italia, deşi abia împlinise 18 ani. A muncit pe unde a putut şi a strâns bani, iar anul trecut s-a întors acasă la îndemnul tatălui său şi s-a apucat de legumicultură bio, investit 20.000 de euro în solarii.

Din străinătate a venit cu bani pe care i-a investit într-o casă, într-o maşină, în nuntă, iar ce i-a mai rămas în solarii.

“Pământul am avut noroc că nu a trebuit să-l cumpăr. L-am moştenit de la tata. Am investit banii – circa 20.000 de euro – în folii, schelete metalice. Tata m-a îndrumat întotdeauna să fac agricultură fără chimicale, cu îngrăşământ natural. Vreau să le ofer bistriţenilor legume naturale, cu gust bun. Altfel nu văd cum aş putea intra pe piaţă dacă din primii ani încep să fac producţie mare şi după aceea ce fac? Să spună lumea că uite, legumele sunt de la Dumitra, dar parcă-s din Turcia? Nu vreau aşa ceva”, a spus anul trecut tânărul fermier.

Florentin Bodiu 1 Florentin Bodiu 2 Forentin Bodiu 3 Florentin Bodiu 4

6 comentarii

  • Bravo si felicitari. Cred ca nu mai trebuie sa spun(ca am spus de sute de ori) ca, agricultura ne va scoate din mocirla in care plutim azi. Dar altii …batman…batman.in speciali scumpii nostrii conducatori de toate culorile.

  • VA MULTUMIM PT ARTICOL SI DACA SI POLITICIENII AR AVEA MAI MARE APLECARE INSPRE PRODUCATORII BISTRITENI DOAR PE JUMATATE DECAT D/VOASTRA POATE ACEASTA SARBATOARE AR FI MAI REUSITA DAR DEH, MAI IMPORTANTA E PRODUCTIA DE BERE PROBABIL DECAT PRODUCTIA AGRICOLA.MULTA SANATATE SI SA FITI SANATOASA!

    • Să ne trăiești domnule Bodiu, vreau să găsesc în piață oameni ca tine. Ești un exemplu pentru o generație lipsită de modele. Să-ți de putere Cel de sus și să nu renunți chiar dacă ani nu vor fi la fel de buni.

    • la subiect si concret….DOUA STROPIRI PE SAPTAMANA …macar recunoaste…
      eu in solar nu am stropit NICIODATA…. si am avut rosii si de jumatate de kg!!!!…

  • Va multumesc la toti in special doamnei Cristiana .sant foarte bucuros cand vad oameni de valoare oameni care stiu sa aprecieze taranul roman , sa aprecieze calitate produselor si sa ii respecte munca f grea.mult respect pt timp online.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS