Actualitate Social

Ţara Galilor, o experienţă Comenius de neuitat

În perioada 26-30 septembrie 2012 s-a desfăşurat cea de-a treia mobilitate din cadrul Proiectului multilateral Comenius “Du bestiaire europeen à l’ecricture collective de contes ” în localitatea Tenby din Ţara Galilor, Marea Britanie. La această acţiune, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Bistriţa a fost reprezentată de trei cadre didactice: Crina Clapou, coordonatorul local al proiectului, Lucica Moldovan, directorul unităţii şi Valentina Florea, membru în echipa de proiect.

Gazda acestei noi reuniuni de proiect a fost Stepaside Community Primary School Kilgetty, iar participanţii au fost partenerii din Franţa, Italia, Turcia, Polonia, Grecia şi România.

Interculturalitatea şi educaţia ecologică sunt temele acestui proiect Comenius, iar obiectivele urmăresc motivarea copiilor de a se implica mai mult în activitatea de învaţare prin intermediul povestirilor şi legendelor despre animale, dar şi familiarizarea acestora cu o limbă străină.

Reuniunea de proiect din Ţara Galilor a avut ca scop prezentarea activităţilor desfăşurate cu copiii în primul an de proiect de la întâlnirea din Polonia, respectiv realizarea cărţilor de poveşti cu animale. De asemenea, au avut loc şi planificarea activităţilor ce se vor organiza cu copiii pentru cel de-al doilea an al proiectului şi a următoarei întâlniri de lucru din aprilie 2013 în comuna Sînandrei din  judeţul Timiş.

În primul an de proiect copiii au studiat cărţi cu poveşti tradiţionale trimise de parteneri, au indentificat animalele din mediul înconjurător apropiat lor şi le-au prezentat colegilor lor europeni, apoi au creat câte o poveste având ca personaje cel puţin cinci din aceste animale. Toate aceste activităţi au fost prezentate pe site-ul proiectul www.ani-europe-ani-tales.eu.

 În prima parte a celui de-al doilea an de proiect se va face un schimb de cărţi prin poştă care vor fi studiate de către copii, iar începând cu luna decembrie toate şcolile europene implicate în proiect vor scrie o poveste comună. Conform unei planificări realizate de profesorii participanţi la mobilitatea din Tenby, pe nivele de vârstă, povestea va începe într-o ţară unde un animal se va confrunta cu o problemă ecologică reală sau imaginară. Apoi, animalul va fi trimis mai departe în călătorie prin toate ţările partenere spre a găsi o rezolvare a situaţiei problematice în care se află. Poveştile vor putea fi realizate de către copii folosind diferite tehnici de lucru: pictură, desen, colaj, iar concepţia literară va fi tradusă în limbile franceză şi engleză. Poveştile comune se vor realiza în cadru virtual prin intermediul unui soft educaţional perfectat de către partenerii francezi, iar produsul final al acestui proiect Comenius vor fi cărţile de poveşti imprimate la o editură.

În cadrul acestei întâlniri din Ţara Galilor am vizitat şcoala gazdă, Stepaside Community Primary School Kilgetty, unde am fost întâmpinaţi cu un emoţionant program artistic în limba engleză şi galeză. Impresionantă pentru toţi participanţii a fost descoperirea sistemului de învăţământ galez, mai ales prin numarul mare de personal didactic pentru o clasă, dar şi dotarea materială a şcolilor. Întâlnirea cu scriitoarea Jakie Morris, în cadrul unei activităţii comune cu copiii,  a fost o ocazie deosebită.

Am fost primiţi în cadru festiv la County Hall, Haverfordwest de către excelenţa sa, Arwyn Williams, vicepreşedinte a Pembrokeshire County Council.

Am viziat obiective turistice minunate: castelul Pembroke din secolul al XV-lea, locul de naştere a lui Henry Tudor, mai târziu Henric al VII-lea al Angliei, St Govan’s Chapel cu priveliştea sa extraordinară, insula Caldey, renumită pentru Abaţia anglicană încă de la începutul secolului XX, dar şi Folly Farm din apropiere de Tenby.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestei comunicări reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului.

 Coordonator proiect: prof. Crina Clapou

       

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.