Mi-am zis să revăd Cheile Bicazului. Nu am mai fost demult şi mi s-a făcut dor de o plimbăreală de o zi, ca tot românul patriot care nu ar da ţara lui dragă pe nicio Grecie în criză, mai ales dacă a văzut pământul pe care a călcat Socrate şi cu alte ocazii. Proastă decizie am putut lua, chit că magnifica zonă cu care se laudă România e la mai puţin de 200 de kilometri de Bistriţa, iar site-urile de profil te asigură că ajungi în 3 ore şi 16 minute.
Bine, autorii lor nu ştiu că între Teaca şi Reghin, în plin câmp, sunt mai multe porţiuni în care limita de viteză e de 70 de km la oră sau chiar de 50. Probabil ca să nu se supere porumbul de pe margine, că altcineva nu am văzut să fie deranjat de viteză. Şi, normal, tot aici, în câmp, dai peste radare în cascadă. Mare noroc avem în ţărişoara noastră că şoferii nu uită se se anunţe unii pe alţii cu farurile, dar la fel de mare ghinion că unii, speriaţi rău de atâta Poliţie printre păpuşoi, încep procedura de avertizare cu vreo 10-15 kilometri înainte. Aşadar, o oră o pierzi încercând să ghiceşti după care rând de porumb de doi metri stă echipajul. Altfel îţi pierzi permisul. Tot în câmp.
Cei care au desenat hărţi virtuale şi calculează distanţa între două puncte au uitat că România e ţara liniilor continue. Dai peste o Dacia din 1900, o căruţă şi un tractor, om eşti. Faci 3 ore şi 16 minute doar aşteptând să se întrerupă naibii linia aia şi să treci şi tu cu 49 de kilometri la oră pe lângă cortegiul rural. Nu contează că tu vezi preţ de un kilometru drumul, nici că nu e ţipenie de om pe o rază uriaşă, dacă încalci nenorocita de linie, ca din senin îţi apare poliţistul, îţi ia permisul şi eşti pieton în vacanţă.
Aşadar, cu chiu cu vai, deşi drumul e bun aşa cum bine se ştie, am ajuns cu greu la Reghin şi de acolo am luat-o la fel de stresată de potenţialele radare spre Topliţa. Drumul bun, peisajul frumos, satele ungureşti minunate, Mureşul, o splendoare. Când am intrat în Borsec, celebra staţiune, mi s-a părut că am ajuns la capătul lumii, într-o mină părăsită. Ce staţiune sinistră! Un fel de Sîngeorz-Băi de la noi ceva mai odios şi mai deprimant. Nu m-aş fi oprit în ruptul capului nici dacă mi-o oferea cineva pe toată cadou. Am mers mai departe spre lacul Bicaz despre care am citit numeroase minunăţii pe net sperând că, fiind o zonă de mare anvergură turistică, voi avea parte de altceva.
Drumul pe lângă lac e lovit însă de bombe, ceva similar arăturii care duce spre Colibiţa noastră. Nu zăreşti lacul preţ de kilometri din cauza pădurii. Nu ai nici unde opri că nu e niciun refugiu. Lacul e frumos, malurile nu-s invadate de vile ca la noi, dar e plin de PET-uri. Ţi se face de-a dreptul silă să te uiţi la ce poate aduce apa.
Există oportunitatea plimbărilor cu vaporaşul printre PET-uri. Trebuie să fii mai mult decât idiot să dai bani pentru ca să vezi recipientele plutind aiurea pe apă la un metru de tine. În vecinătatea lacului unde opresc toţi cică să-l admire, unul şi-a făcut un local, o crâşmă. Inspirat nevoie mare l-a numit „Bibanul”. Mai bine îi zicea „Ghiolbanul”. Mizerie cât casa în jurul lui, câini umblând aiurea, o toaletă turcească a cărei uşă trebuia să o propteşti cu un par. Turism de mare anvergură şi complexitate.
Întrucât era o aglomeraţie de nedescris la admirat PET-uri şi strecurat printre câini vagabonzi, ne-am întors acasă prin Ţinutul Secuiesc, leşinaţi de foame. Am văzut la marginea drumului tot felul de sinistruozităţi în care nu am fi intrat nici bătuţi. Ce mâncare tradiţională, gulaş sau cozonac secuiesc? Nici vorbă de aşa ceva. Mai degrabă le găseşti la zilele Spermezeului decât în ţinutul lor. Cum nimic nu ne-a inspirat niciun strop de încredere, am răbdat ca eroii până la ieşirea din Sovata unde e cunoscutul Han Pescăresc de la Câmpul Cetăţii. Până să ajungem, iar am dat de un drum arat cu plugurile. Împreună cu alţi zeci de şoferi, am ocolit gropile cât am putut. La sosire, ioc loc de parcare, full în restaurant şi în jurul unui lac în care se înghesuia lumea să pescuiască, adulţi, copii, femei, o mulţime pestriţă. Am aşteptat să se elibeze o masă, am mâncat într-adevăr cel mai bun păstrăv pe care mi-a fost dat vreodată să-l am în farfurie, cel mai grozav desert. Am eliberat rapid masa că mai aşteptau şi alţii după noi. Am dedus că e singurul loc de pe o rază de o sută de kilometri în care poţi mânca decent din moment ce parcarea era la fel de plină şi la plecare, iar coada la mese constantă.
La întoarcere, între Reghin şi Bistriţa alte radare în cascadă şi poliţişti pus pe măsurat alcoolul de data asta. Am mers ca melcii preţ de câţiva zeci de kilometri, orbiţi de farurile altora la fel de grijulii să ne avertizeze, am trecut de Poliţie şi, cu chiu cu vai am ajuns acasă, obosiţi după o zi în care ne-am chinuit pe şosele bune, frânaţi de radare, ne-am chinuit şi pe cele rele, am văzut lucruri care ne-au scârbit şi am rămas cu un gust amar.
Desigur, România e ţara vacanţelor ratate! Singura diferenţă între cele de o zi şi celelalte e că tortura e mai lungă într-un sejur.
Romania nu e deloc tara vacantelor ratate…fac destul de des iesiri prin tara si chiar nu e asa!!la Bicaz am fost de vreo luna jumate si chiar frumos…acuma sunt in America,astept cu nerabdare septembrie sa ma intorc si sa pornesc intr-o noua excursie prin tara mea.Asa ca mai scuteste-ma de astfel de articole!iti citesc mereu articolele,dar asa dai niste dume cand te plictisesti,tipic romanilor frustrati din orice.
Desigur că din străinătate România pare idilică. Vă urez sejur plăcut la admirat PET-uri şi drum bun pe câmpurile cu radare în cascadă 🙂
Sunt doar de o luna in strainatate si e prima data cand sunt plecata pt o perioada de maxim 3 luni,deci nu e vorba de acel sentiment al romanilor plecati de ani dr zile ci de cel a unui roman care ii place sa calatoreasca prin tara si se mandreste cu Romania .Si radarele foarte bine ca pazesc sosele ,din cauza vitezei se intampla multe accidente si sunt soferita la randul meu.Asa ca mai terminati sa puneti nume tarii noastre.Aa da,probabil de multe ori din cauza vitezei nu apucati sa vedeti nimic,ce bine cand mai e cate un radar si lumea merge mai incet:-))eu sincer va spun,sunt aici studenti din Slovacia,Bosnia,etc.,si cand i-am intrebat de tara lor nu au avut nimic ce sa imi spuna in schimb eu am avut ce le povesti si ce le arata.O zi faina sa aveti si nu va mai prostiti atat la plictiseala.
Si apropo,nu departe de Cheile Bicazului e Pastravaria Cheita ,unde pastravul e excelent si in Tinutul Secuiesc mancarea e foarte buna!!!iar de la Reghin spre Bicaz peisajul e extraordinar de frumos,parintii mei au fost super incantanti.Probabil si dormit pe masina sau scriai un articol,n-ai avut vreme sa admiri nimic.
Nu trebuie să vă justificați doamnei Ioana,ea probabil se face că nu vede că mergem de 25 de ani pe aceleași drumuri înguste şi proaste unde ne înghesuim să ajungem la destinație. Peisajul este frumos mai ales când vezi pădurile defrişate şi râurile frumos curgătoare a căror maluri sunt pline de Pet-uri. Carosabilul plin de maşini oprite care nu-şi mai găsesc locul în parcările pline sau inexistente.Lipsa toaletelor te face să admiri româncele stând pe vine la marginea drumului. Mâncarea ce să mai vorbim,preparată în nişte condiții de poți face toxiinfecție alimentară la tot pasul. Cam asa arată tabloul României frumoase,dar păcat că este locuită.
…nu poti sa vezi padurea din cauza copacilor!
sunt circuitele de ….ciclism din franta si ma mai uit…niidecum nu ma uit la biciclete ci doar la „decor” pentru ca asta vreau!
e recomandat cand mergi in vacanta sa stii pentru ce mergi….pentru a vedea pet-uri sau …”chei”!!!!
Infrastructura rutierea de adevarat nu este ce ar fi de dorit. Dar peisajul si natura sint minunate, mai ales si in Tinutul Secuiesc unde am fost chiar acum citeva zile. Miercurea Ciuc, Odorhei, Lacul Sf Ana, Tusnad etc. Acollo clar curatenie are un nivel mai inalt ca si la noi. Apele sint cu 500% mai curate si nu vezi gunoile la tot pasul.
Acollo si trafic este mai relaxat spre deosebire din zona noastra unde depasirea este o moda ca se ajungi primul in cimitir. Asi mai pune mai multe radare chiar dca am se platesc si eu uneori.
Pentru a ajunge de un loc la altul, fara se te uiti la peisaj sau din cuaza ca te grabesti ne lipsesc autostrazi sau drumuri ocolitoare.
Este greu cu voi, pe o parte reclamati dezordine dar nu vreti se va tineti de regulii. Doriti peisajul curat, dar nu renuntati sau si mai bine boicotati „sucuri” de chimicale in peturi si nici macar le luati inapoi goale a casa sa le bagati in tomberoane special oferite. Pe langa toate alea va plingeti ca totul este scump si cumparati doar lucruri ieftine din care nu se creaza venit de cit la chinezi si la importatori. Da, sunt frustrat si eu, dar frustrat de a citi un editorial care se pare nu este scris de o Cristiana care o cunosc eu 😉
Este greu, foarte greu. Bine ca exista locuri unde nu poti ajunge cu masina se vezi natura cum se prezinte fara influenta de om grabit.
Bine punctat Walter!!! Se vede ca vi dintr-o tara ( Germania) unde regulile se respecta . Poate si daca ai timp le spui cam in cat timp faci 200 de km in Germania pe un landstraße ? cu siguranta cam tot 3 ore si o spun cu convingere pentru ca am mers de multe ori , este radar si la voi, politie limitari de viteza pana la si 30 la ora doar ca diferenta este ca acolo se respecta !!!
Aşadar nu mai facem autostrăzi şi drumuri mai bune, pentru că dacă şi la germani e cum e, noi să fim mai inteligenţi.
La distanta mentionata in Germania tot iti trebuie altceas timp, da. Singura diferenta este ca nu dai peste carute si nu peste asa multe masini parcate pe mijlocul drumului cu havarii pornite. Doar ca nici in Germania „totul” se respecta. Asta deja este un myth. Doar ca amenziile sint mai aspre si nu sint negociabile asa cum si politisti din Harghita si Covasna aplica amenziile instantaneu, de acea trafic mai calm 🙂 Deja cind vii de la Toplita si intri in judetul Mures, soferi apasa mai tare de aceleratie.
Perfect de acord cu tine Walter. Nu cred ca exista o tara unde sa nu se incalce regulile de circulatie doar diferenta este ca aici la noi santém curajosi, injuram „gaborul” ( politistul) mai mult decat atat ii cerem verificarea radarului , ordinului de serviciu , il intrebam de ce nu are casceta pe cap etc.. . dar cand trecem granite santem ca musca in lapte!!!! Poate ma insel dar te rog spune ce se intampla in Germania, Austria, Ungaria daca il iei pe polistist la misto ???
Se ei polititsul la misto? Faci misto de mine? 🙂 Alta amenda. Cind incepi chiar discutii sau si scandal, esti probabil ridicat pentru verificare mai amanuntita „la sediu” lor doar asa pentru sa te calmezi. Dar sincer, uneori totusi cred ca mai bine este se comunici ca si intre omeni…
Felicitari pentru articol!
Ce meserie este mai prosperă, mai sigură, după o țâră de școală, dacă nu cea de cașchetar? E mulți, domn’e, mulți! Că trebe! Cine să vegheze la siguranța noastră dacă nu acești … polițai? Și e logic că nemaiîncăpându-i orașele s-au retras în păpușoi, la distanțe destul de mici între ei, atâta cât le permite densitatea!
Mergeti Romania -Budapesta – Viena – Regensburg pe autostrada si o sa vedeti cate radare fixe si mobile sant mai ales in Austria !!! In Germania sant putine sau chiar deloc pe autostrada pentru ca iei nu au limitare de viteza pe autostrada decat in zonele unde exista restrictie prin semen( pod, drum denivelat etc )
Securitatea cetățeanului este singura măsură luată în exces de autoritățile noastre. Sănătatea, educația sunt total ignorate prin lipsă de finanțare. În același registru al excesului de securitate aplicat de poliția circulației este și jandarmeria ce este ușor percepută ca forță de represiune, deși scopul este total altul.
Avem ATOP, unde societatea aparent pare bine reprezentată, iar menirea este acestei instituții este tocmai de-a prevenii excesele sau lipsurile poliției. Oare unde putem vedea un raport al reprezentanților societății în acest organism?
interesant cum o experientã personalã (neplãcutã)
poa’ sã-ncline atât de mult balanta 🙂
mai e mult pânã la tara vacantelor ratate..
vezi Luxor 1997, Casablanca 2003 ..