Actualitate

Țăranii, în vremea pandemiei: Treburile astea ne-o încurcat rău. Soluția unui tânăr din Năsăud

”Toată iarna am lucrat să avem ceapa și ridichile frumoase să putem ieși la piață și acuma ia uită-te ce treabă”, ne-a spus o femeie din Florești, satul renumit în județ pentru tradiția veche în legumicultură. În vremea ”molimei”, prin Piața Decebal, unde a rămas o singură poartă deschisă, bate vânt rece de iarnă și de sărăcie.

”Suntem necăjiți că nu putem vinde și nu vim domnii. Marfă avem și trebuie vândută. Treburile astea ne-o încurcat rău. Avem ceapă verde, pătrunjel, ridichi, apoi punem roșiile. Nu avem contracte cu nime. Vi, bine ar fi să vină acasă după ele. Nu avem asociație, numa dacă ne facem. La noi nu știu cum ar fi cu treaba asta. Dacă ar vini acasă…să ai număr de telefon, să știi precis că ai marfa pregătită și mâine să vină după ea că-i proaspătă, dar nu să rămâie acolo că așa-i verdeața asta. Să știți că noi vindem mai puțin de jumătate de cât am vândut. Mai bine merg să cumpere din magazine unde nu negociază. Dacă vin la noi, zic să lăsăm mai ieftim, să mai punem o legătură. Acolo cât îi prețul, atâta dau. Toată iarna am lucrat să avem ceapa și ridichile frumoase să putem ieși la piață și acuma ia uită-te ce treabă”, ne-a spus Silvia Mureșan (65 de ani) din Florești.

O lăsăm pe tanti Silvia, echipată cu mănuși, să-i dea restul unui client și ne îndreptăm spre alte tarabe în spatele cărora stau alte femei tremurând de frig și de teama zilei de mâine.

”Tare slab vine lumea la piață. Avem solariile pline, dar nu avem ce face cu marfa că nu avem cui să o vindem. Greu a fi cu ea. Nu am scumpit nimic. Tot așa-s. Cu virusul ăsta mai greu vine lumea la piață. Mie nu mi-i frică, Doamne-ți mulțam, îs tăt afară, aici la piață, acasă la solarii. Musai să mai ieși. Nici în casă nu-i bine să stai. Statul ăsta în casă nu-i sănătos. Noi ieșim la solarii, lucrăm. La noi îi marfă multă. Săptămâna ce vine a fi plin în grădini. ce facem cu ele? Nu avem unde le duce, ce face cu ele. Aici tare puțân să trece, aducem puțân că nu se vinde mult”, a spus și Maria Petri din Florești, care-și protejează fața cu năframa și are mănuși din care îi ies degetele ca să poată manevra marfa și banii.

Dar nu numai din Florești vin țăranii cu legume de vânzare la Bistrița, ci și din alte sate ale județului, cum ar fi Petriș.

”Nu sunt clienți. Nu știm ce vom face cu marfa. Acum ne începe producția. Porțile sunt închise la piață, numai în spate sunt deschise. Nu avem cui vinde marfa. Ne descurcăm foarte greu fiindcă ridichile, ceapa sunt mari și nu avem cui le vinde. Oamenii se tem să vină. Nu știu dacă au fost 20 de cumpărători în piață. Noi nu am scumpit marfa. Ceapa costă 1,5 lei și doi lei ridichile. Eu le vând mai ieftin ca anul trecut. Eu, cel puțin, așa le vând. Ar trebui ca lumea să vină în piață și să cumpere de la noi, că avem marfă proaspătă. Apoi, aici e aer curat, nu cred că se extind așa de bine microbii ca într-un supermarket. Acolo e multă lume înghesuită”, a spus Adriana Susa, o femeie mai tânără, dar mai grijulie în privința protecției personale. ea poartă atât mască, cât și mănuși.

Un tânăr fermier din Năsăud, Vasile Frișan, a decis să nu aștepte clienții în piață, la tarabă, ci să-și vândă marfa pe bază de comandă online cu livrare la domiciliu.

”Acum 6-7 ani, socrii mei au început să cultive vreo 6 ari, apoi s-a extins. De câțiva ani ne-am tot extins. Am pus ceapă verde foarte multă, în jur de 20 și ceva de ari, vreo 5-6 ari de salată, avem ridichi, usturoi, în jur la 40 de ari de verdețuri de primăvară. Recolta e foarte bună, dar avem probleme cu vânzarea. Am început să punem pe Facebook și lumea comandă. Cei care vor zarzavaturi fac o comandă cu adresa și numărul de telefon. Când adun mai multe comenzi, le duc eu la domiciliu fără să iau bani de transport. Până acum avem în jur la o sută și ceva de comenzi. O să le onorez și, dacă e treaba bună, o să mai iau. E foarte greu să mergi la fiecare în parte. În ce privește prețurile, anul trecut pe vremea asta, ridichile erau 2,5 lei – 3 lei, acum la mine sunt 2 lei. Eu vreau să-mi vând marfa, nu neapărat să câștig nu știu cât. Să nu o arunc”, a spus Vasile Frișan.

https://www.facebook.com/lauraanca.frisan/posts/2691406451145875

Așadar, dacă vreți să mâncați zarzavaturi proaspete din grădină, cumpărați de la acești oameni harnici care au muncit pământul pentru că viitorul este al economiei locale, mai ales în aceste vremuri tulburi.

26 comentarii

  • Leliuca draga vezi ce frig e afara ? Iti ingheata manutele ! Noi mancam de la Kaufland si Lidl acolo unde ne-o trimis primarul care o desfintat oborul din Viisoara , si in loc sa va faca conditii cu o piata acoperita si un pic incalzita o zis ca Bistrita Europeana nu mai poate sustine agricultura ca nu-i de interes atata timp cat avem Supermarketuri.Da eu fac ca mine, si rasadurile puse in terasa incalzita de la oras sunt marisoare si am samanturi din porodici selectionate de neamurile lui tana care au o continuitate de 40-50 de ani de la un an la altul fiind culese toamna inainte de a se face bulionul.In proportii mici , aici este banca de seminte originale. La ecologistul . Si bulbii de flori din gradina, lacramioarele si bujorii si ferigile gigant din camere au o viata si o continuitate din planta mama tot de 50 de ani. Fara nici o exagerare .Insemnarile sunt facute nu ca lauda ci de a atrage atentia asupra faptului ca in viitorul nu prea indepartat o alta pandemie se vede la orizont. FOAMETEA globala !!!Cine va mai detine o bucatica de pamnat, cine va mai avea tarani harnici si isi va cultiva pamantul inca nevandut strainilor din Arabia, Europa si asia acela se va salva. Sa nu mai vorbim de lipsa APEI si desertificarea Romaniei datorita si taierii padurilor. Cu siguranta intr-un tarziu vom mai avea situatii de urgenta si pe aceste aspecte. Va veni timpul cand armata va pazi padurile si izvoarele, si se vor scoate si conductele din munti care au incorsetat raurile si paraiele limezi de munte. Mari greseli au facut oamenii, si incepem sa raspundem pt. asta. Lectia este insa departe de a fii invatata.Si uite asa trece ziua foarte greu cand trebuie sa stai cuminte in casa. Povestim in loc sa muncim, numai dumneata biata astepti sa faci doi -trei leuti de la domnii din oras care fac shooping cu masina la supermarketuri .Iti promit matusa ca pana se fac bunatatile mele nu mai intru sub nici o forma prin magazinurile elea mari, ca acolo trebuie sa porti manusi, masca si sa o iei la sanatoasa printre rafturi fara sa intrebi pe nimeni nimic.

  • Cred ca o soluție ar fi ca fiecare supermarket sa permită in aceasta perioada unui număr de 5-10 producători ( atenție PRODUCĂTORI , nu sfârnari ! ) , sa-si vândă liber marfa in parcarea supermarketului (amenajare minima ,o măsuță ).
    Stiu , veti spune ca le vor face concurenta , dar ar fi un gest de solidaritate fata de acești oameni muncitori .
    N-or da faliment marketurile din cauza asta !
    Prefectul ar trebui sa demareze urgent discuțiile cu supermarketurile . Guvernul poate extinde la nivel național acțiunea.
    Ar fi o mica pierdere pentru magazine , un mare ajutor pentru producători !

    • Este asocierea fermelor individuale in cooperative cu interes comun in achizitia materiilor prime si in desfacerea recoltei (exemplu Franta,Italia,Spania etc.).
      In mod normal Ministerul Agriculturii prin Directiile Agricole Judetene ar fi trebuit sa consilieze si sa coordoneze acest proces .N-a facut si nu va face niciodata asta !
      Asocierea este eficienta doar atunci cand produsele intra in circuitul comercial al marilor lanturi de supermarketuri(sa ma ierte cei care cred ca vanzarile online au viitor inafara situatiei actuale.poate fi o solutie individuala,de nisa) .Aici se va crea un conflict cu importatorii care inunda piata romaneasca cu produse straine .
      Va fi o lupta crancena in care statul,la fel ca si acum ,nu va fi de partea producatorilor.
      Lupta va fi grea dar alta cale nu exista, daca nu vreti sa mai stati sa inghetati in piete inca 30 de ani !

  • Este suficient sa cititi ce a zis ambasadorul Norvegiei la Bucuresti domnul OYSTEIN HOVDKINN intr-un interviu cu politicienii la Ziarul Financiar in legatura cu agricultura Romaniei. A zis (romani, ati inebunit !!! ) Rog cititorii sa caute (Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti )Fara cuvinte ci de luat aminte de guvernanti.

    • Dacă bine citiți ordonanțele vedeti ca producători nu au limita de vârstă. Dv credeti ca autoritățile nu ai fost informate. Ei cunosc toți producători si au datele lor. Eu zic sa mergeți sa cumpărați de la supermarket nu de alta dar sa nu va infecteze aceste două femei (producătoare agricole)

    • „În curând”…
      Ca şi-n filme ” va urma”
      Să.sperăm că criza va accelera digitalizarea.

  • Aici vedeți „competența” funcționarilor, care par formați doar să dea amenzi.
    Felicitări familiei Frisan personal dacă aş fi înRomânia m-aş aproviziona de la ei.
    Deci funcționarii ăştia n-au fost în stare să facă o amărâtă de platfomă cu aplicație unde producătorii locali să poată să se întâlnească cu consumatorii locali.

    • De fapt să fiu corect aş cumpăra de la oricare din producătorii de acolo, efortul şi munca lor, calitatea produselor merită răsplătite.

  • Eu cred ca suntem mult mai multi în categoria celor care am cumpara de la mici producatori
    Problema este acum punctuala, datorita situatiei în care ne aflam. Pe viitor, ar fi de mare folos o organizare a fermierilor în asa fel încât sa pot comanda online si sa merg sa-mi ridic de undeva comanda gata ambalata, la o data si o ora prestabilita
    Si mai de ajutor, pentru unii, ar fi sa pot adauga la comanda optiunea plata transport si sa-mi fie livrata marfa acasa
    Cumva, trebuie sa ne adaptam vremurilor
    Sanatate si toate cele bune

  • Ar putea veni cu marfa si in piata Independentei Nord ( str. Imparatul Traian ). Cind iesim de la serviciu am putea cumpara cite ceva…

    • Dacă bine citiți ordonanțele vedeti ca producători nu au limita de vârstă. Dv credeti ca autoritățile nu ai fost informate. Ei cunosc toți producători si au datele lor. Eu zic sa mergeți sa cumpărați de la supermarket nu de alta dar sa nu va infecteze aceste două femei (producătoare agricole)

  • D-na reporter ,meritoriu faptul ca v-ati dus la piata si nea-ti ,,luminat ,, la situatia trufandalelor,foarte bine. Acesta este adevarul. Ma intriga faptul ca nu v-a trecut prin cap ca aceste femei peste 65 de ani nu au ce cauta in piata. Le-ati laudat eforturile,e bine ,ce ve-ti spune daca una din ele va muri de covid 19? Personal am sa va intreb asta daca va fi cazul.O sa urmaresc cazul acestor doua femei pe care le ridicati in slavi, dar care nu au ce cauta in piata.Stiu SIGUR ca cele doua femei au familii, ale caror membrii pot venii la piata, fara sa pericliteze viata acestora.Ordonantele militare spun ca nu au ce cauta afara din casa.Stiti cumva dvs.Cristina Sabau ,altceva? De ce nu isi trimit membrii mai tineri ai familiei, la piata? Personal sunt dezamagit de articolul dvs, desi teoretic aveti dreptate. Aceste doamne ,care au familii acasa ,TREBUIE sa stea acasa ,alti membrii mai tineri si mai putini vulnerabili,sa vina la piata …Oricum ar trebui ca ordonantele sa nu fie discutate nici chiar de dvs CRISTINA SABAU

    • Te legi de femeile alea fara sa ai habar! Eu le cunosc de ani de zile pentru ca eu cumpar saptamanal din piata si cumpar legume, zarzavaturi, verdeturi si chiar oua, slanina si lapte! Si iaca ca n-am murit! Voi mergeti dragilor in supermarket si cand o sa va bubuie ficatul de la cate chimicale bagati in voi o sa urmariti doctorii si asistentele prin spital cu speranta ca poate va mai scapa careva!

    • Total de accord. Nici acum oamenii nu inteleg sa puna in aplicare legile iar media mai vine si le mai tine isonul. Comertul la taraba fara nici cea mai mica certificare sanitara este pe cale de disparitie. Covidut cred ca se asigura de asta. Imi pare rau pentru acesti logumicultori dar cred ca in primul rand ei nu doresc sa se asocieze si sa isi vanda productia in magazine. De ce? Ptr ca acesta duce la transparentizare si la plata unor obligatii financiare catre statul in care traiesc. Taxe domnilor. De 30 de ani s-au incercat diferite metode de atragere a lor in asociatii in vederea cresterii performatei, a calitatii, a certificarii sanitate si de ce nu cred ca venise momentul de integrare a acestor fluxuri de productie si in lantul financiar. Cu toate acestea acest tip de agricultura arhaica inca exista.

  • Razboinicule , de departe esti aierian si se vede ca nu cunosti deloc lumea satului. Cei mai tineri sunt prin UE sau la serviciu la oras. De cand lumea si pamantul vin la tara exact aceiasi producatori, adica cel ce seamana, pliveste si culege. Romanul, romancele trebuie sa fie siguri, sigure ca direct in palma lor batatorita ajung banii, plus ca taranul nu prea are incredere in nimeni si nimic , ci numai in DUMNEZEUL care-i fereste recolta.

    • Balan marius horia ,cunosc familiile celor doua femei peste 65 care vind in piata contrar ordonantei militare. Amandoua au membrii de familie care lucreaza in gospodarie,impreuna cu acestea si care sunt tineri.Si acestia seamana,plivesc si culeg,si pot foarte bine merge la piata, De ce isi pun in pericol mamele?.nu inteleg. Probabil ca ii incurajeaza cei ca tine Dl Balan Marius Horea. Sper sa nu le ai pe constiinta.

  • Balane Mariuse Horica,tu esti nu doar aerian ,esti ,,prieten cu infractorii,,eu sunt de la tara Balane,,,stiu familiile celor doua femei ,au copii ACASA ,,,nu in UE .Nu fa pe destempul Mariuse ,aceste femei trebuie sa stea ACASA ,sunt peste 65 de ani ,sunt in pericol,intelegi? Sau este prea greu pentru tine? Daca este prea greu sa pricepi ,eu ma las pagubas.Sau poate esti si tu peste 65? Ai fost membru de partid? Cerede-ma ca eu cunosc lumea de la tara mei bine,decat unul ca tine crede Horica, Peste 65 ,,stam in casa,, ca sa nu crapam .SIMPLU

  • Da. În loc să educăm populația -regula de 2 m, să-i educăm să funcționeze chiar în condiții de criză- să-i ajutăm să poarte măşti ‘ să instalăm la capăt de tarabe instalații cu apă şi săpun. Protocoale pntru vânzători pt a minimiza riscul..hai să-i închidem,.amendăm pe ultimii care pein produsele lor pot ajuta imunitatea populației contra covid19.
    Traducere pentru administratorii pieței…
    – prestabiliți vizual distanța între 2 tarabe.să fie securitară
    – faceți un protocol pentru vânzători. Admiterea la tarabă fără temperatură( sunt termometre fără contact)
    – spălarea pe mâini obligatorie cu apă săpun
    – mănuşi măşti oferite
    -etc.
    Nu e space science. Dar se poate funcționa minimal , cu precauțiile necesare fără a închide de tot buticul , reducând riscurile şi oferind timp.sistemului medical de a prelua cazurile grave.

    • cc,,ai 100% dreptate ,hai sa respectam,toate protocoalele stabilite de oficialitatile statului,nu este foarte greu,trebuie sa ne protejam. Trebuie sa-i protejam si pe parinti si bunici,nu sa-i trimitem in linia intai,si cei mai tineri sa stea acasa la cafele.De asemenea conducerea pietei si politia comunitara ,trebuie sa ofere cele necesare protectiei pietei ,manusi ,dezinfectante,masti ,si sa IMPUNA respectarea ordonantelor militare.Nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cu piata Bistrita daca una dintre aceste femei vulnerabile se va imbolnavi cu covid-19.

  • Razboinicule te apreciez ca citesti TIMP ONLINE si te-ai inscris aici pe comentarii. Toate bune dar sa imi zici tu ca sunt prieten cu infractorii nu mai merge. Chiar asa ai stabilit tu stand in casa plictisindu-te. Dauo -n colo de treaba si fi om serios !

    • Balan Marius ,lucrurile sunt simple,trebuie doar sa le luam simplu ,nu sa le complicam, daca cineva incalca legea este infractor. Prietenii lor ,care le iau apararea ,pentru poate motive intemeiate,ce sunt? Ordonantele militare date ,sunt izvorate din experienta altor tari si a informatiilor la care noi nu avem acces ,in ce priveste covid-19. Nu exista nici o scuza in a nu le respecta cu strasnicie. Ce spun eu este ca femei vulnerabile,stau la piata, si copii lor tineri stau acasa,,nu in EU sau in alta parte,ACASA,asta era idea.Respect total pentru munca lor grea,dar acum cei peste 65 ani, trebuie sa stea acasa.Imi cer scuze daca te-am suparat prietene, dar trebuie pe cat putem sa ne protejam,si sa luam atitudine impotriva celor care incalca legea. Sper sa ma intelegi.

  • Atata timp cat in sedinta comisiei locale de situatie de urgenta din care Primarul face parte si este presedintele comisiei, s-a hotarat deschiderea si functionarea pietei lucrurile sunt clare si nimeni nu a incalcat legea. Nici vanzatorii nici comerciantii, indiferent de varsta. Si la Beclean Primarul a redeschis piata agro-alimentara. Cretu de la noi, spunea la Astv ca s-a gandit la faptul ca acesti amarati de agricultori sunt obligati sa se si intretina si pt. multi este singurul mod de existenta. Deci fara cuvinte si alte interpretari PUNCT ! Cei care doresc numai sa se insemne sa o lase balta .

    • Mai Mai Balane ,te implici nu gluma,dar nu pricepi,asa-i?. Daca un primar tampit ia o hotarare ilegala, inseamna ca incalca legea.Ce este asa greu de priceput la tine Balane? Piata trebuie deschisa LEGAL Balane. Tu o tii pe-a ta ,nu vezi ca esti habarnist,si ca tii cu ursu,nu doar aici ci si la alte articole. Nu merita sa-mi bat capul cu tine Balane.nu o sa pricepi nimic niciodata.Imi iau inapoi scuzele pe care ti le-am cerut .nu le meriti. NU o sa-ti mai raspund,mi se pare ca esti greu de cap.

  • Nimeni nu mentioneaza pretul producatorilor din piata care este de cele mai multe ori dublu fata de supermarketuri.Chiar ai putea crede ca le cumpara de acolo pentru a le vinde in piata. Certificatele de producator nu sunt garantie, din pacate, dupa cum se vede demult, in piata.

    • nereguli peste tot. Piata clasica a fost invadata de samsari care cumpara din depozite si vand, uneori la suprapret, mizand pe faptul ca uneori mai apar si produse neaose. Nici taranul nu mai e taran. A inceput sa utilizeze tehnica, ceea ce nu e rau, dar o face cu amatorism. In special ma ingrijoreaza utilizarea de substante chimice: ingrasaminte, fertilizatori, ierbicide, sau ptr combaterea daunatorilor pe care multi o fac dupa ureche.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.