Actualitate

Târg de Crăciun la Biserica Greco-Catolică „Buna Vestire” Bistriţa. Calendar jubiliar 2018 (FOTO)

Biserica Greco-Catolică „Buna Vestire” din Bistriţa a găzduit, duminică, o nouă ediţie a Târgului de Crăciun, organizat, în mod tradiţional, în fiecare an înaintea sărbătorilor de iarnă. Voluntarii bisericii au pregătit decoraţiuni, căciuli, mănuşi şi fulare, dar şi biscuiţi de casă. Anul acesta, în mod excepţional, a fost editat un calendar cu citate din cei care au înfăptuit Marea Unirea de la 1918.

Calendarul „La multe sute de ani 2018!” a fost publicat într-un tiraj de 300 de exemplare şi a costat 15 lei. Pe prima pagină este scris un citat din cardinalul Iuliu Hossu: „Da, fraţilor, Unire! Mulţi au dorit să vadă ce vedeţi voi şi nu au văzut, să audă ceea ce auziţi voi acum şi nu au auzit. Ochii noştri lăcrimează fericiţi că văd şi urechile că aud bunavestire a unirii noastre pe veci. Ascultaţi! Şi le-am citit apăsat actul Unirii. La sfârşit le-am spus că Hotărârea este judecata lui Dumnezeu prin reprezentanţii a toată suflarea românească. Auzindu-mă, cerul se răsturna de urale: Ne unim! Ne unim! Şi plângeau a bucurie neamurite noastre toate. Ne unim! Binecuvântă, Părinte!.

Pe toate cele 12 file ale calendarului greco-catolic sunt citate din Alexandru Vaida-Voievod, Ionel Brătianu, Vasile Goldiş, Vasile Lucaciu, Miron Cristea, Lucian Blaga sau Regina Maria. Sunt trecute însă şi versurile găsite în raniţa unui soldat mort în toamna lui 1918: „Nu plânge, maică Românie/Adună tot ce-i bun sub soare/ Ne cheamă şi pe noi la praznic/ Când România va fi mare!”.

„Ca la fiecare târg, banii adunaţi din vânzarea produselor se vor duce la zece familii aflate în nevoie. Cu o parte din bani trebuie să acoperim costurile calendarului jubiliar, închinat anului 2018. Pe o parte sunt fotografii de la acţiunile de voluntariat, iar pe alta mărturii ale celor care au realizat Unirea. Este începutul unei acţiuni pe care o vom derula pe toată durata anului 2018 în cinstea Centenarului”, a Marieta Tătar, membră a bisericii.

Duminică, la ora 16.00, la Biserica Greco-Catolică „Buna Vestire” va fi un concert de colinde susţinut de ansambluri corale din judeţ, dar şi din Zalău şi Cluj.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS