Actualitate

Târg în centrul istoric. De ce preferă primarul Ovidiu Crețu Dragobetele

(FOTO) Târgul de Dragobete şi Mărţişor organizat de Primăria Bistrița s-a deschis în Piața Centrală cu ocazia sărbătorii dragostei la români. Târgul va fi deschis până de Ziua Femeii, 8 Martie, bistriţenii putând achiziţiona produsele realizate şi expuse de meşteşugari atestaţi la cele 30 de căsuţe de lemn amplasate în apropierea Bisericii Evanghelice.

La căsuțele din lemn sunt mărţişoare, cadouri simbolice, produse de artizanat, produse din lemn, bijuterii, decorațiuni, dulciuri, etc.

În prima zi de târg, dedicat tuturor celor care vor să ofere un mic dar cu ocazia sărbătorilor de Dragobete, Mărţişor şi Ziua Femeii, au fost prezenți numeroși elevi de la școlile din Bistrița, însoțiți de cadre didactice, care au adus mărțișoare și aranjamente menite să vestească sosirea primăverii.

1 targ dragobete 16 2 targ dragobete 16 3 targ dragobete 16 4 targ dragobete 16

Primarul Ovidiu Crețu a făcut un tur al standurilor.

La mulți ani de Dragobete! Le mulțumesc elevilor pentru expoziția de mărțișoare, sunt lucruri foarte frumoase, făcute manual, care au înmagazinată și acea parte de suflet. Dragobetele, ziua îndrăgostiților, așa cum a preferat Consiliul Local al Tinerilor să îl sărbătorim, este la competiție cu Valentine’s Day. Mă bucur că în urmă cu șase ani tinerii au ales Dragobetele, o tradiție veche românească, e adevărat nu din zona noastră, dar este de preferat spune eu celei importate de peste ocean. Vă doresc să vă distrați și să vă veseliți, să faceți gesturi frumoase. Este o zi încare putem să ne arătăm dragostea și nu numai, respectul, recunoștința și aprecierea, sunt valori care trebuie să fie apreciate, pentru prietene, profesoare, mame, bunici” – Ovidiu Crețu

De Dragobete, pentru al optulea an consecutiv, în centrul istoric au fost programate o serie de evenimente pentru cei care au dorit să marcheze sărbătoarea românească a iubirii. Vremea nefavorabilă a impus desfăşurarea activităților în Teatrul de vară.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII

Manifestările de Dragobete au fost deschise de dansatoarele trupei ”Flowers” de la Liceul cu Program Sportiv, coordonată de prof. Viorica Sigartău. Programul a mai cuprins ateliere de dansuri populare coordonate de Teodor Puşcaş de la Centrul Cultural Municipal, pictură pe faţă şi ateliere de desen sugestiv intitulate ”Colorează Dragobetele”.

Categoric prefer Dragobetele, chiar dacă nu este de aici de la noi, dar nici Valentine’s Day nu e de la noi, e tot din altă parte. Mergem pe varianta Dragobete. Din punctul meu de vedere, este un plus față de Valentine’s Day faptul că valorificăm o tradiție populară românească. E îmbucurător că tinerii merg pe această linie. Importurile nu sunt rele, dar trebuie să ne gândim și la obiceiuri. Punctaj mai mare pe Dragobete, zic eu. La mine în familie se sărbătoresc 1 Martie și 8 Martie, nu s-a sărbătorit niciodată nici Valentine’s Day, nici Dragobetele. Pentru soție, de 1 Martie voi lua de la târg mărțișoare, de 8 Martie va fi sigur un cadou, dar nu vreau să-l divulg” – Ovidiu Crețu

5 targ dragobete 16 6 targ dragobete 16 7 targ dragobete 16 8 targ dragobete 16

Liceenii din Bistrița se vor distra vineri 26 februarie la Balul Dragobetelui de la Cantina Colegiului Tehnic Infoel. ”Să fii elev în clasele IX-XI la unul din liceele bistrițene. Acest lucru va fi verificat la intrare, din acest motiv trebuie să ai la tine carnetul de elev vizat. Să postezi o scurtă poezie folosind obligatoriu următoarele cuvinte: pătrățele, vierme, iubire, muștar. Poezia care adună cele mai multe Like-uri va fi premiată în cadrul evenimentului. Concursurile nu se vor opri aici….”cel mai frumos costum popular”, „cea mai inedită declarație de dragoste” + multe alte surprize vă așteaptă la fața locului. Participare în limita a 100 de locuri. Mâncarea, băutura (suc & apă) și muzica vor fi asigurate de organizatori. Ținuta obligatorie: elemente din costumul popular (ie, pieptar, ițari, năframă, traistă, pălărie, brâu, etc.). Hai să ne distrăm românește! Consumul de tutun și băuturi alcoolice e strict interzis!”, a anunțat Consiliul Local al Tinerilor.

Astăzi sărbătorim și iubim românește! Dragobetele este prima sărbătoare care ne prevestește apropierea primăverii. Vă doresc tuturor celor care astăzi sărbătoriți această frumoasă zi a iubirii să aveți parte de multă dragoste și de o zi plină de bucurie” – președintele CJ, Radu Moldovan

Dragobetele îşi are originea în tradiţiile dace şi în credinţa într-un zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii. Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă. Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile. Probabil că, în vechime, 24 februarie marca începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi fac cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii. În această zi, satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala: ”Dragobetele sărută fetele”. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.