După ce anul trecut am ratat târgul oierilor ediţia a nu ştiu câta, anul acesta ne-am interesat din timp pe la unii şi pe la alţii când va avea loc fiindcă, evident, nu ne-a informat absolut nimeni de zici că e o întâlnire secretă a masonilor.
Mie personal mi-a displăcut din start evenimentul. E făcut fără cap şi coadă de la înfiinţare şi până în prezent pentru o castă, cea a oierilor emancipaţi, nişte îmbogăţiţi cu bani de la APIA, la care sunt invitaţi diverşi oameni politici cărora Ioan Câmpian, de la Federaţie, le ia toate scamele de la intrare şi până la ieşire. Târgul nu are nimic tradiţional. Ani la rândul, duduiau manelele în boxe de nu te înţelegeai om cu persoană. Vreo două ediţii la rând, am găsit un singur cioban ceva mai în vârstă îmbrăcat în bundă, restul toţi echipaţi de la chinezi.
Cred că domnul Câmpian, care a măturat ceva praf şi prin politică, pe la PRM, face târgul acesta doar aşa ca să mai cheme pe unul, altul, de la Bucureşti să le umple portbagajele cu suveniruri ca să aibă el uşile deschise la ministere când se duce cu jalba în proţap. Altfel, nu-mi explic de ce nu-l anunţă din timp, de ce nu îl face atractiv pentru publicul larg. I-am spus încă de pe vremea când transmiteam live la tv târgul că nu am efectiv ce da la televizor. Toţi ciobanii mâncau mici şi beau bere în geci de piele şi cu tricouri inscripţionate, cu jeep-urile parcate în spatele lor din care duduiau manelele. Atunci nu am înţeles de ce nu fac la târg balmoş, de ce nu pregătesc o oaie la ceaun (nu doar pentru ei şi politicieni, ci şi pentru public), de ce nu aduc măgăruşi pentru ca cei mici să-i vadă, să se fotografieze cu ei, de ce nu fac un caş în văzul lumii ca să afle şi copilul crescut între blocuri cum se face brânza. Acum însă mi-e mai mult decât clar de ce: pentru că nu îi interesează nici tradiţiile, nici să promoveze mâncarea eco, nici să existe ca breaslă. Îi interesează pe cei de la vârful asociaţiilor şi federaţiilor să obţină avantaje personale şi atunci caută nişte pretexte să-i aducă la Bistriţa pe tot soiul de importanţi de la Bucureşti şi, sub masca unui eveniment, să-i perieze, să-i ospăteze, să-i determine ca atunci când au nevoie de serviciile lor nu cumva să le închidă uşile ministeriale în nas. M-am convins azi, din nou, că despre asta este vorba.
Oierii au fost, sunt şi probabil că mult timp de acum înainte vor rămâne printre cei mai bogaţi oameni care practică agricultura. Considerentul e unul extrem de simplu: nu plătesc mai nimic statului. Ferească Dumnezeu să te apropii de ei cu vreun microfon fiindcă încep să se vaicărească: statul nu le dă destule subvenţii, primăriile nu le dau suficiente păşuni, abatoarele nu le plătesc mieii la justa lor valoare. Ei, în schimb, vând brânza fără acte, mieii, fără acte atât în pieţe cât şi de la stână, dau carnea cu cât vor ei în fiecare primăvară, iar românul, iubitor de tradiţii pascale, scoate banii şi le umple buzunarele. Aţi văzut vreo chitanţă de la careva? Bani negri, nedeclaraţi.Asta veţi găsi în buzunarele lor.
Ce să mai vorbesc de subvenţii? Unii iau miliarde de la APIA, iar când oficialii se duc să vadă unde pasc turmele, ce să vezi? Tocmai au plecat în alt judeţ unde, cică, era mâncare mai multă. O parte din banii pentru subvenţii sunt de la bugetul naţional, ceea ce înseamnă că noi toţi plătim ca să poată cheltui ei, veşnicii neajutoraţi.
Nu ştim nici azi cum se face brânza la stână. Ceva mă face să cred că baciul îşi bagă unghiile negre şi mâinile pline de balegă în butoi ca să adune caşul, iar noi dăm bani grei pe o brânză complet năsănătoasă, vândută, la negru, în Piaţa Decebal, sub ochii autorităţilor.
Pe de altă parte, doi fraţi oieri nu sunt capabili să se înţeleagă şi să facă o fabrică de prelucrare a laptelui în care să se lucreze cu utilaje moderne, cu atât mai puţin înavuţiţii care n-au nicio treabă cu oieritul, doar cu milioanele de la APIA pentru care sunt în stare să deseneze munţii cu siluete de oi, doar îi va crede cineva că au nişte turme imense.
Cristiana Sabău
ce nu-i jalnic si penibil sub conducerea lui radu moldovan? ce?
Felicitari pentru articol ,d-na Cristiana Sabau. Este deosebit de bun si scrie numai adevarul.Despre mister Campeanu eu stiu ca-n legislatia trecuta ar fi fost-(ca apartenentza politica)- mare consilier PNL la comuna Teaca. Este poreclit J.R. -(al oierilor bistriteni)-, cum era personajul J.R. din serialul DALLAS, printre petrolistii texani. La fel de parsiv, de cinic si de………….A adunat in jurul lui toti corbii -(falsii oieri)- care au rasarit ca buruienile mai ales in satele FOSTE COLECTIVIZATE, din judetz.Fieful lor de-asi pune marsaviile la cale e la restaurantul domnului Chita de langa Piata Decebal.Mai cu vreo doi ani in urma, cei din banda lui faceau mare propaganda despre colectarea laptelui de oaie din judetz de catre doi MAFIOTI italieni, fratii Pinna. Unul dintre ei stiu ca se numea PIERLUIGI PINNA.Aceia au fost prinsi in Italia ca fabricau in Romania branza de oaie din marca ” Il Pecorino”,pe care o vindeau sub marca falsa in Italia ca fiind produs originar italian. A fost mare scandal pana la nivelul Comisiei Europene pe acest subiect. Cine nu crede n-are de cat sa caute in revistele numite Profitul Agricol si Lumea Satului de prin anii 2009 incoace. Deci iata cam prin ce cercuri de interlopi economici internationali se-nvarte mister Campeanu.Iata cine-i sunt prietenii. Cei care atenteaza la siguranta alimentara a Romaniei.Oare dl. Radu Moldovan ori ceilalti politicieni care tin sarpele numit Campeanu la san , nu se gandesc ca vreo data ar putea fi invinuiti de complicitate cu Campeanu si cu mafiotzii din spatele lui la atentat impotriva sigurantei alimentare a tarii??? Cine tine la siguranta nationala a tarii trebuie sa contribuie si sa sprijine obtinerea de produse traditionale ,atestate, marca locala, prelucrate in conditii de igiena corespunzatoare DIRECT LA STANA, nu prin colectarea centralizata a laptelui de oaie la vreo fabrica a vreo unor mafioti care pe deasupra sa mai si faca -(direct ori indirect )- Romania de rusine prin scandaluri internationale cum a fost cazul cu branza falsificata din marca „Il Pecorrino.” Cine nu crede sa scrie pe GOOGLE doar atat: „scandalul cu branza falsificata Il Pecorrino”.Fezabilitatea maxima si locul oii de rasa tzurcana n-a fost niciodata Teaca ori Lechinta . Acolo din timpuri stravechi sasii au cultivat vitza de vie si-au crescut vite de rasa Simmenthaler,ori au cultivat cereale.Pana la cel de-al doilea razboi mondial in satele sasesti era limitat PRIN LEGE numarul de oi pe care-l putea creste un proprietar la TREI OI LA UN JUGAR CADASTRAL DE TEREN. Deci daca taranul Pop Grigore -(nume la intamplare)- era proprietar TABULAR a 10 jughere de pamant avea dreptul sa tina cel mult 30 de oi. Locul natural de mii de ani al oii turcane e pe varful ineului si-n ceilalti munti cu pasuni alpine,si doar toamna-iarna ar trebui aprobate trasee de transhumanta spre locurile de joasa altitudine din judetz.Numai ca din Poiana Tomii, din muntii Voroava, Tamau, Fatza Gardului, Haita,Taul zanelor, Stegioara, ori Sanigi, etc.,etc.,branza trebuie coborata pe tarnitzele cailor , si nu se poate colecta laptele de catre mafiotzi.Dupa desfiintarea CAP-urilor s-a ajuns sa avem mult prea multi „rechini rurali” care au doua -trei Jughere de teren in proprietate dar au sute ori chiar mii de oi. Cu care distrug prin pasunat clandestin munca batraneilor care se mai incumeta sa faca o bruma de agricultura prin satele noastre.Dupa ce i-au ruinat economic pe batranei, acum le cumpara si pamantul „.PE BANI DE INMORMANTARE”. II rog pe toti cei care stiu cazuri concrete despre abuzuri cu pasunat clandestin al culturilor agricole sa le faca publice intre altele si sub forma de comentarii la articolul de fatza.Cititorii pot vedea astfel ca majoritatea proprietarilor acelor turme de oi sunt din banda-„pardon asociatia”- d-lui Campeanu.
Dacă aveţi orice fel de documente sau probe care să susţină afirmaţiile dvs., vă rog să le transmiteţi la contact@timponline.ro Vă mulţumesc!
Buna ziua.Domnul Chita,fostul meu vecin de scara si unul dintre asociatii de la Hotelul Decebal ,s-a pensionat de un an si a decedat azi dimineata.
Am impresia ca nu doar targul a fost penibil si jalnic, ci noi toti suntem jalnici, fiii lui Gica Contra….daca face omul ceva, sarim ca de ce face…daca nu face, de ce nu face?! Dna Sabau, daca inca o data targul a fost jalnic si penibil, de ce v-ati mai deranjat doamna sa participati? Doar stiati din experienta anterioara ca nu veti avea ce sa dati publicului…trebuia sa ii lasati sa fie jalnici si penibili. Acuzati o mare parte dintre cei care cresc animale, ca sunt hoti – ca fura banii de la APIA- asa printre randuri…doamna, hotii sunt in alta parte…….eu nu am vazut vreun cioban modern-dupa cum ii numiti in alte articole din ziar- care sa stea doar, sa declare animale fictive la APIA si sa ia o gramada de banet, din care sa-si cumpere SUV-uri…..sa fim seriosi dna Sabau. Oamenii astia nu au sarbatori, nu au concedii, nu lasa laptopul sau alte gadget-uri deoparte si pleaca cand nu mai pot….nu, oamenii astia sunt in fiecare zi langa animalele lor, pt ca toti dintre cei enumerati mai sus in articole sunt oameni care traiesc din acest business si daca asta e pacatul lor, ca au ales sa creasca oi si vor sa duca o viata decenta din aceasta afacere, atunci pot fi numit hoti. Dar daca vreodata, intr-o zi de toamna friguroasa, cand veti trece cu masina dvs pe langa ferma dlui Campian, si il veti vedea stand in ploaie langa animale, sa va ganditi daca vedeti bine, sau nu. Sau altii care pe canicula alearga dupa furaje pentru animale…hoti, doamna, hoti, ce mai!!! Sa nu mai fim penibili si sa nu-i confundam pe toti oamenii de buna credinta cu cei care isi fac vile impozante , au masini exorbitante, fara a avea vreo afacere care sa sustina toate astea. Asa penibili si jalnici cum sunt oierii de ieri, doamna, ati privit la mainile lor? ori bataturile din palmele lor au aparut din numaratul baniilor primiti de la APIA.
corect dna Mariana . foarte corect ce ati spus. dar de ce oare am asa un feeling ca dna . Sabau nu va va raspunde la intrebarile dvs. nu stiu de ce !sau poate stiu[sau intuiesc] dar e mai bine sa tac.
Domnul Raul Adrian, nu aţi vrea să vă vedeţi dvs. de tranzacţii? Nu de alta, dar nu prea înţeleg de ce vă băgaţi nasul în oala asta. Dumneavoastră cu Bursa, cu astea. Nu vă complicaţi cu ulcelele
Trec pe lângă jeep-ul domnului Câmpian zi de zi. Îşi face veacul prin oraş. Să-i transmit ceva? Respectiv că staţi bine cu imaginaţia şi că aţi citit de curând Mioriţa?
Nu dna Sabau, nu trebuie sa transmiteti mai mult decat ati transmis deja…..parca sunt din nou la o sedinta a Comisiei de Dialog Social de la Prefectura, de prin 2006, cand in timp ce dl prefect tinea o alocutiune, dvs., din celalalt capat al mesei, ascultati printre randuri, mancand un mar si comentand……da…..unele lucruri nu se schimba……decat poate in rau…….
Actiunea a carei tematica a fost constituirea unui Consortiu national al laptelui pe filiera ovine-caprine, a avut si la Bistrita o intrunire cu crescatorii din arealul transilvan, dar nu era adunare mafiota ci era organizata de catre Agentia Nationala de Consultanta Agricola, MAPDR, un Institut din italia, mai precis Sardinia, care este si la ora actuala in primele 3 din lume specializate in lapte de oaie si capra, fiind prezent un profesor specialist mondial in economia acestei productii. Intreaga actiune a fost facuta in cadrul programului european PASTOMED, intruniri fiind organizate in 5 localitati din tara, Romania fiind prinsa in acest program datorita faptului ca ocupa locul 3 ca si producatoare de lapte de oaie. Cat priveste pe fratii Pina, ei au in Romania la Izvin, societatea Lactitalia, care proceseaza lapte de oaie in sezon si vaca extra, sun proprietarrii marcii Pecorino, au relatii contractuale bune cu crescatorii de ovine din vestul tarii, au dat si anul acesta un pret bun, multumitor pentru crescatori, si 90 % din productie este destinata pietei USA, unde standardele de calitate sunt drastice conform AFD. Asa ca este usor sa improscam cu noroi. Ficare om are dreptul la opinie, dar o comunicare corecta se face pe principiul adevarului.
Pentru cel care se semneaza _fara nume- Stimate Domn : Ai fost vreo data cu picioarele tale in muntii Voroava, Tamau, ori in Lespedea Telcenilor, ori in Fatza Gardului, Ori in muntele Buba, ori in Piciorul Ancului, ori in Retezat, Ori in Parang, ori pe Ceahlau ,ori macar pana la Lacul Lala? Da-n Sardinia fosta-i? Apoi sa stii ca-n muntele Lala eu am ciobanit in tinerete si-am fost surprins de zapada IN 6 IUNIE 1981. Ne-am retras atunci cu toata stana la scut de padure mult in aval pe teritoriul jud Suceava, si tot au murit de frig vreo 120 de oi din 700.Odata a fulgerat intr-un molid si-a omorat 47 de oi care erau adunate de ploaie si de frig sub acel molid. In 1997 am ajuns si pana-n Sardinia si era sa fac infarct de caldura. Cat vezi cu ochii nu-s arbori ci doar niste spini ca maciesii, porumbarii, ori paduceii de la noi. Au fost 40 de grade la umbra in 26 august. Asa ca sa nu confundam Sardinia cu golul alpin din Carpati. In Sardinia nu prea se poate face alt tip de zootehnie decat oierit din cauza ariditatii, si-a solurilor foarte pietroase improprii pt. culturi cerealiere ori pomi-viticole. In Carpati ,la golul alpin se valorifica pajistile cu oi ,din cauza verilor racoroase, a sezonului de pasunat scurt,si-a accesibilitatii dificile. In schimb la Izvin acolo unde au acaparat Italienii pamant pe-un pret de nimic,-(pe-o coaja de Pita)-e zona cerealiera tipica unde se pot produce relativ usor 7-8 tone de grau ori porumb la hectar. Vezi rezultatele lui Dimitrie Musca de la Curtici. Slavici in toate scrierile lui despre Banat pomeneste de turmele de porci- (consumatori de cereale)-, traditie pe care s-au dezvoltaT FOSTUL comtim SI APOI smithfield-UL, ORI DE GRAUL LUI BUSUIOC BOGATANUL SECERAT DE BRATUL PADURENILOR FLAMANZI, ori de caii de rasa ai Svabilor banateni obtinuti ” din prasila armasarilor de la Mezohegyes. Mai citeste si dumneata Moara cu Noroc, ori, Mara, ori nuvela Sepy. A creste acolo oi, oricat ai face-o de intensiv, chiar si cu oi de rasa Friza, tinute vara-iarna sub sopron ori pe tronson cu padiment dun gratar de sipci -(cum erau complexele de ingrasare a mieilor)-, si furajate la iesle cu lucerna cosita inseamna a-ti bate joc de pamant.Acolo ar trebui tinute -(mai ales vara)-doar atatea oi cate sa valorifice anumite deseuri ale unei agriculturi INTEGRATE, RATIONALE.Dar fiecare face PE PAMANTUL LUI CE VREA. Mai ales daca l-a acaparat cumparandu-l PE-O COAJA DE PITA. Cat priveste tot felul de programe europene de tip PASTOMED….da-mi voie sa ma abtin…, stiind ca banii europeni s-ar putea cheltui IN AGRICULTURA cu eficienta de cateva ori mai mare daca ar fi consultati si aceia dintre specialistii romani care sunt si competenti, nu doar obedienti si hamesiti dupa bani.
Domnu Sebisanu, daca eu sunt fara nume al matale e mai fara nume decat al meu. Sigur nu le ai cu specia, cat despre Sardinia nu prea ai dreptate, deoarece nu spui nimic despre culturile furajere, una mai deosebita tot va ramanea in memorie, cea de cicoare. Mai bine decat sa emiteti alegatii va preocupati in continuare de albinele dvs, de vaca Pinzgau si de oaia creata de Persa. Ca montaniard sunteti destul de priceput, dar cand eu faceam pesterile din Apuseni, ori bivuacuri in Fagaras, Bucegi, Parangul si Retezatul erau pentru deconectare, dumneavostra nu stiati sa aprindeti probabil un foc pe ploaie.
Stati linistiti domnilor ca noi ne-om vinde oile si om merge la primarie sa ne dea Ajutor Social si vom sta toata ziua la bar si atunci o sa fie bine?