Târgurile de animale din tot judeţul au fost închise fiindcă pesta porcină africană se manifestă la o distanţă de mai puţin de 150 de km de judeţul nostru. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud a impus această măsură pentru toate speciile.
„S-a decis închiderea târgurilor pentru a limita circulaţia animalelor în vederea combaterii pestei porcine africane sub aspectul răspândirii bolii. Presiunea e pe graniţele României, iar judeţul Satu Mare are deja trei focare, unul din august 2017 şi două recent, din ianuarie. Nu am distanţa exactă, dar probabil că, dacă ar fi în linie dreaptă, undeva la 150 de km e focarul de boală de judeţul nostru. Riscul pentru om nu există, dar impactul economic e mare. Am decis să suspendăm întreaga activitate a târgurilor fiindcă vin, de regulă, comercianţi din alte judeţe. Dacă accepţi o anumită specie, rişti ca proprietarul respectiv să aibă şi porci şi atunci circulaţia ar ridica anumite probleme vizavi de răspândirea bolii. Noi vom face controale, mai întâi cu rol preventiv, dar apoi vom lua şi măsuri pentru că lucrurile privite foarte serios. Începem de săptămâna viitoare, avem un program pe care îl întocmim pentru luni inclusiv, iara menzile încep cu 600 de lei şi ajung până la zeci de mii de lei”, a declarat dr. Anton Varga, directorul adjunct al DSVSA Bistriţa-Năsăud pentru Timp Online.
El i-a sfătuit pe comercianţi să nu încalce această interdicţie: „Trebuie să înţelegem că ne afectează pe toţi o eventuală apariţie a bolii. Vom fi nevoiţi să importăm, să aducem din alte ţări, costurile vor fi mult mai mari. Mai e impactul asupra mediului cu specia de porc sălbatic, va fi afectată vânătoare, sunt foarte multe consecinţe”.
Pesta porcină africană a fost localizată pe raza localităţii Micula, în judeţul Satu Mare. Este o boală virală a porcilor domestici şi sălbatici, cu evoluţie rapidă. Conform procedurilor, au fost sacrificate toate cele 13 animalele existente în respectiva exploataţie, iar cadavrele au fost distruse prin incinerare. De asemenea, s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Una dintre problemele legate de depistarea bolii este însă că nu există un semn specific, care să indice prezenţa ei. În România, primul focar de pesta porcină africană a apărut în 2017. Este de menţionat însă că nu se transmite de la animal la om.
O fi vreo gaselnita de cheltuit banii?
Sacrificat porci, inchis vreun abator, bani dati pe dezinfectie cu apa de ploaie….
O fi soră cu ,,aviara”…Şi atunci au ucis mii de orătănii pentru a avea motiv să importe carne de pasăre…