Actualitate Economie

Tariful de salubrizare devine taxă specială în Bistriţa. Cât va plăti anual fiecare persoană

Municipalitatea a elaborat un proiect de hotărâre privind Regulamentul de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare şi stabilirea cuantumului acesteia în Bistriţa, care va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa ordinară din luna martie, pentru a intra în vigoare de la 1 aprilie.

Taxa specială de salubrizare va fi de 42 lei/persoană/an în cazul persoanelor fizice, respectiv 297 lei/tonă/an în cazul persoanelor juridice, şi ar urma să se aplice începând cu 1 aprilie.

Taxa specială de salubrizare se plăteşte anual, cu termene de plată în 2 rate egale, astfel: 31 martie, respectiv 30 septembrie şi se încasează prin caseriile Direcţiei Economice – Venituri din cadrul Primăriei sau direct în contul municipiului deschis la Trezoreria Bistriţa.

”Instituirea taxei de salubrizare ar putea duce la creşterea calităţii serviciilor, la dispariţia fenomenului de abandonare şi depozitare a gunoaielor pe domeniul public şi pentru ca locuitorii municipiului Bistriţa să beneficieze de colectarea deşeurilor urbane în condiţii normale”, se arată în proiect.

Calculul taxei de salubrizare pentru persoanele fizice şi juridice se face pe baza declaraţiei de impunere. În cazul nedepunerii declaraţiei privind taxa de salubrizare de către persoanele fizice sau juridice, obligaţia de plată privind taxa specială de salubrizare se va stabili din oficiu şi se vor emite decizii de impunere.

Vor plăti taxă de salubrizare persoanele fizice care au domiciliul sau resedinţa în Bistriţa si care nu au încheiat contracte de salubrizare cu operatorul de salubrizare; persoanele juridice care au sediul sau punctul de lucru sau care desfăsoară activităţi economice în Bistriţa si care nu au încheiat contracte de salubrizare cu operatorul de salubrizare. Plătitori ai taxei de salubrizare sunt şi chiriaşii imobilelor aflate în proprietatea statului şi/sau unităţii administratie teritoriale şi care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubrizare licenţiat. Persoanele fizice menţionate sunt obligate la plata taxei de salubrizare în funcţie de numărul de persoane din fiecare familie sau numărul persoanelor care locuiesc la o anumită adresă. În vederea calculării taxei de salubrizare, proprietarul locuinţei are obligaţia depunerii declaraţiei pentru stabilirea taxei de salubrizare, în care se vor menţiona toate persoanele care locuiesc la acea adresă (membrii familiei, rude, chiriaşi, etc.).

Sunt scutite de la plata taxei de salubrizare următoarele categorii de persoane fizice: veteranii de război, văduvele de războişsi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război; persoanele fizice prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările si completările ulterioare.

Sunt scutite de la plata taxei de salubrizare următoarele categorii de persoane juridice: instituţii sau unităţi care funcţionează sub coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, cu excepţia incintelor folosite pentru activităţi economice; fundaţiile testamentare constituite conform legii, cu scopul de a întreţine, dezvolta şi ajuta instituţii de cultură naţională, precum şi de a susţine acţiuni cu caracter umanitar, social şi cultural; organizaţiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unităţi specializate care asigură găzduire, îngrijire socială şi medicală, asistenţă, ocrotire, activităţi de recuperare, reabilitare şi reinserţie socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum şi pentru alte persoane aflate în dificultate, în condiţiile legii.

Consiliul Judeţean a aprobat mahorarea tarifului perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL pentru depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA, lucru care va duce la majorarea cu peste 15% a sumelor pe care le plătesc în prezent cetăţenii pentru serviciile de colectare şi transport prestate de SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA. Tarifele cresc astfel: în mediul urban de la 3,5 lei la 4,13 lei/lună/persoană, iar în mediul rural de la 1,81 lei la 2,09 lei/lună/persoană. Agenţii economici vor plăti şi ei mai mult, de la 296,96 lei/tonă la 320,83 lei/tonă.

10 comentarii

  • Din pacate, platim unii pentru altii sau din cauza altora. La aproape jumatate de an de cand Vitalia a preluat gestionarea colectarii deseurilor, iar in oras au fost montate pubelele semiingropate, oamenii inca nu au invatat sa arunce deseurile in pubelele corespunzatoare. Asta presupune costuri mai mari pentru colectare, sortare si depozitare si, implicit cresterea tarifelor. Oricum, 63 bani nu cred ca este o suma considerabila. La un calcul simplu avem aproximativ 23 lei in plus, pe an, la o gospodarie cu 3 persoane.

    • Lucrezi la Vitalia ? Sau faci parte din mafia celor cu bani ?
      Tu habar nu ai că pentru unii oameni aceste noi „biruri” pot fi greu de suportat.

    • Lăsaţi acest laitmotiv că populaţia nu este civilizată. Oamenii vor să fie civilizaţi dar nu sunt lăsaţi de această firmă numită Vitalia. De ce? Punctele de colectare a deşeurilor fie nu au suficiente containere, fie frecvenţa ridicării deşeurilor nu este bine gândită. Ridicarea deşeurilor nu se face selectiv, pe tipuri de deşeuri, toate sunt aruncate de-a valma în maşină. Şi atunci te întrebi, pentru ce să mă duc cu mai mulţi saci menajeri a container, să pun deşeurile gospodăreşti selectiv, dacă ele sunt amestecate în maşina care le transportă la depozit? Nu ştiu cum această firmă a câştigat licitaţia cu astfel de maşini şi dotări.
      Alt caz care poate intra în atenţia DNA.

  • Pai prin aplicarea taxei ( necesara si logica ) se denatureaza prevederile documentatiei ( caiet de sarcini , regulament) care a stat la baza licitatiei !! De ce nu s-a specificat acest lucru in caietul de sarcini ? Deci : se favorizeaza actualul operator prin impunerea unei taxe si se si majoreaza taxa !!! Urbana , nu ai nimic de spus ???

  • Pt.TIC : vad ca suferi de sindromul „brown nose” in consecventa comentariilor tale referitor la CJ, Vitalia, A.D.I, Raducu, deseuri etc. :)). Unde ziceai ca lucrii..? :))

  • Cea mai mare prostie. Adica cum? Adica cand? Mergem fiecare la Primarie si platim gunoiul? Nu se mai face prin administratorul de scara? Eu nu am contract, numai Asociatia are. Incurcam de tot chestiile. Daca e taxa, atunci e vorba ca se aduna la Buget. Si atunci activitatea Vitaliei e subventionata de Primarie, ceea ce contravine tuturor normelor UE…
    Sa-i vad eu pe balaoachesi insiruiti la caserie in martie sa plateasca gunoiu…!! Veci..!!

  • Ce doriţi să acoperiţi cu acest nou „bir”, domnule primar? Aveţi nevoie de bani pentru salubrizarea unor zone pentru care aţi mai luat bani prin proiecte, dar pe care nu le-aţi finalizat ? Ex::malului stâng al râului Bistriţa în zona fostei rampe de deşeuri (depozitul de gunoaie se vede foarte clar din drumul de acces la staţia de epurare). Ce spun organele de control (garda de mediu, direcţia de sănătate, inspectorii de zonă de la primărie).
    Vreţi să avem mai mare curăţenie în oraş ? Hai că-mi vine să râd, domnule!
    Pentru o familie cu 2 persoane, asta înseamnă un alt impozit de aproape 100 lei.
    Populaţia nu este întrebată dacă poate suporta acest nou impozit? S-a făcut un studiu înainte luând în considerare nivelul de trai al populaţiei ? Puterea de suportabilitate? De ce nu folosiţi pentru curăţenia stradală şi persoane care primesc ajutoare sociale sau persoane cu comportament antisocial (să dea cu mătura, să golească coşurile de gunoi, etc)
    Observaţi din articol care sunt persoanele (veterani, văduve) care vor fi scutite de această taxă specială de salubritate? Oare acestea mai există? Sau poate mai sunt câţiva în viaţă, având în vedere perioada la care se face referire (de la război).

  • Nu inteleg. Taxa de salubrizare se plateste la Primarie de catre cei care nu au contract incheiat cu Vitalia. Daca am contract cu Vitalia nu platesc taxa catre Primarie?
    Adica putem alege? Taxa de salubrizare la Primarie sau contract cu Vitalia?

  • Facturarea unui produs se face la prețul stabilit pe unitatea de măsurabilă. Aici se vorbește de lei pe tonă, unitate de măsură perfect legală, Dar convertită mișelește la lei pe metrul cub, Conversia de la masă la volulm ar trebui să implice o altă mărime fizică imposibil de cuantificat la diversitatea gunoiului menajer, densitatea. Aceiași metodă folosită mai rafinat de E-on, măsurăm la metru cub dar taxăm la kW.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS