Actualitate

Tășuleasa Social: Noi facem primii 100 km, tu poți dona pentru finalizarea Via Transilvanica

Asociația Tășuleasa Social, împreună cu Raiffeisen Bank România, anunță parteneriatul strategic pentru realizarea primilor 100 de km din Via Transilvanica, drumul care unește România. Via Transilvanica este un proiect – identitate care are drept scop crearea unui drum – pelerinaj care va porni din Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol – va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna lui Ștefan cel Mare.

Proiectul va consta în amenajarea a 1.000 de km de traseu ce va străbate 10 județe – Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava, și va oferi celor care vor dori să îl parcurgă oportunități culturale, sportive și de relaxare.

Raiffeisen Bank va finanța, printr-un parteneriat strategic de trei ani, primii 100 de km din drumul Via Transilvanica. Raiffeisen Bank este un partener de tradiție al Asociației Tășuleasa Social, care s-a implicat de-a lungul timpului în susținerea diferitelor proiecte precum “Via Maria Theresia”, recondiționarea unui drum istoric care, astăzi, poate fi parcurs în siguranţă de către toți iubitorii de drumeții și de natură, se arată într-un comunicat.

Proiectul Via Transilvanica a avut ca inspiraţie potecile de pelerinaj din Spania şi cele de anduranţă din Statele Unite ale Americii, unde s-a observat că astfel de iniţiative, odată implementate şi dezvoltate, îndeamnă comunităţile să lucreze împreună, încurajând valori precum multiculturalitatea și toleranța.

Drumul va fi amenajat în mai multe etape, începând cu o porţiune de 100 de km în judeţul Bistrița-Năsăud, în 2018. Ulterior, întregul traseu va fi semnalizat şi marcat cu borne kilometrice realizate din andezit. Vor fi investite resurse multiple în informarea comunităţilor cu privire la potenţialul turistic al proiectului și în furnizarea de informații explicite pentru drumeții care vor străbate Via Transilvanica.

Proiectul se adresează turiștilor de toate vârstele care doresc să descopere frumusețile României oferindu-le șansa de a cunoaște mai bine istoria și obiceiurile locale, dar și comunităților locale cu care dorim să interacționeze. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone pe care drumul le străbate.

”De asemenea, începând de astăzi, lansăm campania de strângere de fonduri prin care cei interesați pot contribui la amenajarea drumului, prin donații, accesând pagina web https://www.viatransilvanica.com/doneaza/. Aici puteți afla mai multe informații despre felul în care acest proiect poate fi susținut”, spune președintele Asociației Tășuleasa Social, Alin Uhlmann Ușeriu.

Despre Asociația Tășuleasa Social

În cei peste 17 ani de activitate, Asociaţia Tăşuleasa Social a derulat acțiuni de mediu, educaţie sau sociale, având ca principii de bază voluntariatul, respectul faţă de natură şi față de cei din jur. Cele mai cunoscute proiecte sunt: Pădurea Pedagogică, Camionul de Crăciun, Maratonul Via Maria Theresia, Şcoala de Mers pe Munte, Ziua Bună! Ziua Voluntarilor Mici şi campaniile de împădurire. Campusul Tăşuleasa Social din Piatra Fântânele, în apropierea Pasului Tihuţa, permite voluntarilor experienţa unei şcoli de voluntariat. ”Credem că orice schimbare de mentalitate trebuie să înceapă cu educarea tinerilor prin puterea exemplului”.

Despre Raiffeisen Bank România

Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse și servicii financiare clienților: persoane fizice, IMM-uri sau corporații. Raiffeisen Bank deservește aproximativ 2 milioane de clienți persoane fizice, 100.000 de IMM-uri și 5.600 de companii. Rețeaua Raiffeisen Bank numără peste 400 de agenții în toată țara. În cei 21 de ani pe piața românească, Raiffeisen Bank a investit peste 20 milioane de euro în proiecte culturale, sociale, educative și comunitare.

15 comentarii

  • Iarăși pe unde a intrat Carol? Puneți o bornă si pe unde a ieșit Cuza ajutat de monstruoasa coaliție, o plătesc eu.

  • Tara arde si baba se piaptana…bani irositi,asta ne lipsea noua ?
    ONGurile au bani de plimbari la mitinguri atunci sa-si faca ce drum vor ele.

  • Domnule Sam, nu banii dvs. sunt”” irositi””… Bunicul sau strabunicul dvs. , poate a participat la Marea Adunare de la Alba- Iulia… Ar fi fericit sa stie ca, nepotul sau stranepotul , intr o zi , poate reface drumul pe jos sau cu bicicleta,dupa 100 de ani ! A propos, tara nu arde, tara se face mai frumoasa dar prea incet…Cu respect, MNPop

  • Nu deschide subiectul cu monarhia,este o pierdere de timp,oameni din alte timpuri,relicvele istoriei insangerate.Hohentoleri care au facut bani pe spatele Romanilor,cand nu i-au placut pe Romani au dat cu tunurile in ei.Romanii nu sunt placuti cand isi cer micile drepturi…Flamanzi 1907 !!!

  • Eu nu mai inteleg, Raifeissen da bani pentru primii 100 de km, Consiliul Judetean face sedinta ca vrea partener pe proiectul asta, nu inteleg pentru ce mai e nevoie de sponsorizare? Pentru cei 900 de km din celelalte judete?Tasuleasa e la fel de „transparenta” ca Marin Mic si fundatia sa Inocentii, dar baietii sunt niste transparenti…nu ai vazut asa ceva.

  • Donez oricât si in orice cont ……daca :
    1 am minima garantie ca nici un politician nu va participa la aceste festivitati .
    2 ca nu folositi acest proiect, ca suport ptr alte bazaconii ….
    Si…..3 si ultima , sa respectati prima (1)

    Sînt banii mei si am dreptul asta.altfel nu ceream nimic.

  • Donez si eu mai multe sute de km. Dar vreau doua conditii :
    1. La inaugurare sa nu participe nici un politician, si vreau un contract cu garantie ptr aceasta.
    Si 2 . Sa se respecte prima conditie

    Cer asta ptr ca sînt banii mei.

  • Tot din ordinal regelui au stat in inchisoare unii care nu erau de acord cu birurile si prea tineau cu poporul acesta oropsit ,care apoi au fost inchisi si de comunisti. Cel mai mare avant l-a avut tara in perioada 14 sept 1940- 14 feb 1941.

  • Am văzut că bornele costă 1.000 € bucata!
    Mi se pare că s-a ales o variantă foarte costisitoare, cu materiale scumpe, sculptate, din ce e făcută borna? Din marmură, granit?
    Cred că ruta trebuia marcată cu șoși din lemn ( înălțime 100 cm., diametru 15-20 cm.
    Tratați cu substanțe chimice să nu putrezească, vopsiți de două ori, și aplicată o plăcuță de tablă.
    Probabil că varianta propusă de mine costă doar 250€.
    Așa se marchează potecile in Danemarca, cu lemn! Poteci turistice (Ruta Margaretelor, mountain bike, poteci pt plimbări călare, atletism etc).
    Se marchează cu lemn, solid, masiv, vopsit in vișiniu cu o tablă pe care este o margaretă sau o coroană regală etc.

    • O mie de euro e pretul cu tot cu adaos comercial, asta e urat in asociatiile astea, #rezist dar pe bani, vrei voluntariat?trebuie sa platesti pentru asta. Cum adica platesc si Ioanitii? Plateste si Consiliul Judetean? Plateste si Raiffeisen? Plateste si boborul prost? Voluntariatul e scump monser! Nu e pentru toti…

    • Personal cred că varianta bornelor din andezit în perspectiva celebrării unui al doilea centenar e mai recomandată, fiind un material disponibil în România şi rezistent în timp. Sunt de acord cu argumentul privind costurile mai reduse cu stâlpi de lemn vopsiți dar dacă ne uităm istoric din construcțiile dacice şi romane astăzi admirăm monumentele de piatră ce au rezistat timpului -perenitatea ca principiu pentru viitoarele aniversări. Cred că există resursele financiare pentru 900 borne de piatră andezit şi cele umane sute de artişti locali care să le personalizeze. Adoptă un Km este o idee ce poate fi în opinia mea bună se vor găsi 900 de oameni, 900 de firme sau instituții locale care să se ocupe de amenajarea şi întreținerea km respectiv dacă rămânem la o noțiune de contribuție voluntară , cu un minim cerut de bază.

  • . Deznadejdea si suferinta se revarsa intr-un fluviu de manie, din care va izbucni marea revolta taraneasca din anul 1907. Imaginea satului romanesc, devenit scena desfasurarii rascoalei, este cutremuratoare. Taranii rasculati infrunta moartea fara spaima, stri-gandu-si dispretul fata de asasini. Lui Darie mama sa ii spune cu emotie sa pastreze intacta in memorie imaginea cruzimii executiilor din timpul rascoalei: „Sa nu uiti. Da rie! Nimic sa nu uiti. Sa spui copiilor tai si co piilor pe care-i vor avea copiii tai sa le spui Auzi, Darie? Sa nu uiti Sa nu uiti. Darie”
    (Descult de Zaharia Stancu)

    În timpul celor 48 de ani de domnie ai lui Carol I, cât şi în restul până la 81 împărţiţi între cei trei urmaşi, nu s-a ridicat nicio şcoală şi nu s-a făcut nicio bibliotecă din banii regelui. Tot ce-a purtat numele vreunui monarh, a fost făcut din banii Statului sau era vreo fundaţie mai veche. (…) Dar cel care venise cu pantalonii lustruiţi, cu haina roasă în coate şi cu două cufăraşe jerpelite în mână, ştia ce trebuie să facă într-o ţară înapoiată, în care politicienii erau dispuşi să cureţe cu poala hainei lor scările palatului. El şi-a dat seama de la început că orişice ar face, aceşti oameni josnici şi slugarnici îi dădeau în schimbul libertăţii de a jupui pe ţărani după bunul lor plac, dreptul de a fi fruntaşul lor. Şi astfel începe povestea acumulării de averi”.
    (Adevărata istorie a unei monarhii. Familia Hohenzollern, Bucureşti, Editura Cartea Românească, f.a.)

    Nu cere glorie fara jertfa!
    (Traian Basescu regelui mihai)

    Mai vreti exemple domnul MNP?

    • De la tine nu astept nimic, domnule! Tot ce debitezi, emana un miros puternic de cazarma si de microfoane arse!! Pune mana si burta pe carte … f. a. probabil, inseamna fara autor? A aparut pe vremea nenorocitului(NC)! Poti scrie sub perdeaua anonimatului orice tampenii… Eu , nu-ti mai raspund! Vorbiti voi tablagii intre voi !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.