Taxa în valoare de 80 de lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi, care a fost introdusă începând cu 1 ianuarie 2017, ar putea fi plătită doar pe diferenţa dintre ţinta de valorificare pe care şi-au propus-o operatorii de salubritate şi ceea ce au realizat efectiv, potrivit ministrului Mediului, Daniel Constantin, care a precizat că aceste măsuri vor fi introduse într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care va intra în dezbatere publică.
Toate companiile de salubritate vor fi obligate să plătească, de anul acesta, o taxă de 80 de lei pe tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi. ”Taxa de 80 de lei pentru tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi este o taxă penalizatoare pentru managementul deşeului. La ora actuală, România are o rată de reciclare a deşeurilor de 4,5%, iar ţinta ce trebuie atinsă este 50%, până în 2020. La 1 ianuarie 2017, România a introdus această taxă de 80 de lei/tonă de gunoi depozitat. Ideea este să nu avem măriri de taxe la gunoi pentru cetăţeni. Vom impune praguri, iar taxa de depozitare nu va fi plătită de către cei de la depozitele de gunoi, ci de către operatorii de salubritate. Practic, operatorii vor plăti doar diferenţa dintre ţinta de valorificare şi ceea ce realizează efectiv. Dacă, de exemplu, operatorul îşi impune o ţintă de valorificare de 20% pe an şi realizează doar 10%, atunci se va plăti taxă doar pentru diferenţa nerealizată”, a anunțat ministrul Mediului, Daniel Constantin.
Această taxă, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul acesta, este menită să penalizeze nerealizarea ţintelor de colectare selectivă şi de valorificare a deşeurilor de către operatorii de salubritate.
Ministrul Mediului a mai adăugat că taxarea se va realiza la nivelul celor care colectează şi transportă deşeuri pentru a nu împovăra agenţii economici şi autoritățile locale cu o taxă prea mare.
În plus, operatorul de salubritate va plăti suprataxa doar pentru diferenţa dintre ţinta fixată şi nivelul realizat de el.
Adaugă comentariu