Actualitate Economie

Taxa specială de salubrizare pentru cei care nu au contract cu Vitalia, aprobată în CL Bistriţa

Respins de două ori în Consiliul Local, proiectul de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare şi stabilirea cuantumului acesteia în Bistriţa, pentru persoanele fizice care nu au încheiate contracte de salubrizare cu operatorul Vitalia, a fost aprobat până la urmă de aleşii locali.

CL a adoptat şi două propuneri făcute de consilierul municipal PER Alexandru Toniuc (PER): să fie exceptate de la plata taxei persoanele care locuiesc la o adresă unde există contract de salubrizare încheiat de o persoană juridică şi schimbarea denumirii proiectului în ”măsuri de facilitare a plăţii contravalorii serviciilor de salubrizare”.

Proiectul privind instituirea taxei a fost aprobat cu 13 voturi ”pentru”.

Nu a trecut amendamentul făcut de Gheorghe Tuţă (PNL), prin care să se aplice taxa doar cetăţenilor care au fost notificaţi de către operator în vederea semnării contractului şi nu s-au prezentat în termen de 30 de zile pentru a încheia contractul.

Conform proiectului, cuantumul taxei de salubrizare în cazul persoanelor fizice este de 42 lei /persoană/an. Calculul taxei se face pe baza declaraţiei de impunere. În cazul nedepunerii declaraţiei privind taxa de salubrizare de către persoanele fizice, obligaţia de plată privind taxa specială de salubrizare se va stabili din oficiu si se vor emite decizii de impunere. 

În termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a deciziei (1 iunie), se va întocmi împreună cu operatorul (SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA) evidenţa tuturor utilizatorilor cu şi fără contracte de prestări servicii. Primăria Bistriţa şi Direcţia Servicii Publice împreună cu operatorul se obligă să ţină la zi evidenţa tuturor utilizatorilor cu şi fără contracte de prestări servicii. Pentru utilizatorii fără contracte, Direcţia Servicii Publice va transmite lunar operatorului situaţia acestora, întocmită de către Direcţia Economică-Venituri pe baza declaraţiilor de impunere depuse de către utilizatori conform legii. Lunar, operatorul confirmă prestarea serviciilor către utilizatori şi va factura către Direcţia Servicii Publice contravaloarea prestaţiilor reprezentând taxa specială de salubrizare, în vederea efectuării plăţii.

”Taxa specială de salubrizare se plăteşte anual, cu termene de plată în 2 rate egale, astfel: 31 martie, respectiv 30 septembrie. Se încasează prin caseriile Direcţiei Economice-Venituri din cadrul Primăriei sau direct în contul municipiului deschis la Trezoreria municipiului Bistriţa. Sunt scutite de la plata taxei de salubrizare următoarele categorii de persoane fizice: veteranii de război, văduvele de război si văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război; persoanele fizice prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările si completările ulterioare. Instituirea taxei de salubrizare ar putea duce la creşterea calităţii serviciilor, la dispariţia fenomenului de abandonare şi depozitare a gunoaielor pe domeniul public şi pentru ca locuitorii municipiului Bistriţa să beneficieze de colectarea deşeurilor urbane în condiţi normale”, se arată în proiect.

Primarul Ovidiu Creţu a retras de pe ordinea de zi mai multe proiecte, printre care cele privind aprobarea ajustării tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare prestate de Urbana şi aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu ”Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală”.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.