Actualitate

Taxele şi impozitele pe terenuri majorate cu 16,5% şi 20%, cele pentru clădiri cu 10%

Proiectul privind creşterea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2013 a suscitat discuţii aprinse şi prelungite în şedinţa de joi a Consiliului Local. Grupul PDL a propus menţinerea acestora la nivelul anului 2012. Au fost aprobate amendamentele făcute de consilierul PNL Andrei Rusu, majorarea impozitelor cu 16,05% pentru terenurile intravilane şi cu 20% pentru cele extravilane.

Primarul Ovidiu Creţu a cerut iniţial mărirea taxelor şi impozitelor locale cu 10% în 2013 (terenuri şi clădiri), creşterea veniturilor la buget fiind estimată la 1.712.000 lei.

Consilierul local PER Alexandru Toniuc a precizat că nu are o problemă cu majorarea taxelor, deşi nici veniturile locuitorilor nu au crescut, dar că nu s-a oferit o explicaţie cu privire la utilizarea sumelor respective. „Participă echipa de fotbal în cupele europene şi vrem să-i mărim alocaţia? Care este destinaţia banilor din taxele suplimentare?”, a întrebat Toniuc.

Consilierii PDL, prin vocea lui Alin Seserman, au propus păstrarea taxelor la nivelul anului 2012, considerând că majorarea este nejustificată şi neoportună. Propunerea a fost respinsă cu 5 voturi pentru, 10 împotrivă şi 4 abţineri.

Andrei Rusu (PNL) a spus că, deşi campania electorală s-a terminat, acest subiect a adus în dezbatere propuneri populiste şi a propus creşterea impozitelor pentru terenurile intravilane cu 16,05%, iar pentru terenurile extravilane cu 16,05% indexare cu rata inflaţiei şi 4% majorare. „Să fim realişti, e vorba de 11 lei pe an pe un apartament de 58 mp. Vrem să asigurăm resurse pentru  dezvoltarea durabilă a Bistriţei, sau stăm cu mâna întinsă la Guvern pentru finanţare? Pentru Bistriţa viitorului e nevoie de bani din toate sursele posibile. Nu ne putem baza doar pe fonduri europene”.

Amendamentele propus de Andrei Rusu au fost votate cu 13 voturi pentru şi 6 împotrivă.

Taxele pentru clădiri vor fi majorate cu 10%, aşa cum era proiectul iniţial.

Kiss Laszlo (PP-DD) s-a declarat de acord cu valoarea maximă propusă de Andrei Rusu pe anumite segmente de taxe.

Consilierul PER Maxim Gagea a zis că e nevoie de administraţie şi de renunţarea la „căpuşe precum Gloria Bistriţa”.

Consilierul local PDL Vasile Moldovan a precizat că nu este vorba de populism, ci de faptul că în perioada următoare toate taxele vor creşte şi nu este nevoie şi de majoarea celor locale.

Camelia Tabără (PSD) a spus că, atâta timp cât a fost primar, Vasile Moldovan a cerut an de an mărirea impozitelor şi că este nevoie de mai mulţi bani la buget pentru servicii de calitate.

„Dacă nu iei, nu ai de unde să dai. Noi facem  colectare bună a taxelor locale De taxe şi de moarte nu scapă nimeni. Noi suntem prinre oraşele care au cele mai mici taxe din România, noi nu le-am mărit din 2009. Nu se poate să avem taxe ca n Bangladesh. O politică de restrângere a taxelor duce la regres, nu la progres”, a subliniat primarul Ovidiu Creţu.

10 comentarii

  • Din punct de vedere economic, anul 2009 a inceput prin bugetul votat, care prevedea crestere economica si deficit bugetar de doar 2,5%. Fireste, era absurd. Personal, inca de la sfarsitul lui 2008 imi puneam urmatoarea intrebare : “Ce sectoare ale economiei ar putea sa creasca in 2009 ?”. Intrebare la care nu gaseam nici un raspuns serios. Numai ca ai nostri politicieni vedeau cresterea. De unde…nu am putut niciodata sa inteleg. Deficitul bugetar de doar 2,5% din PIB urma sa fie dupa un an de crestere economica, dar cu deficit bugetar de peste 5%. Adica consolidare fiscala intr-un an de criza. Si an electoral. Era clar, minciunile se vedeau de la o posta.
    Liberalizarea preturilor la gazul metan si electricitate, va duce la o scumpire foarte mare. Practic vom asista la modificari de preturi (in sus, normal), la fel ca la pompele de carburanti!
    Fenomenul se numeste foarfecele preturilor! Visul fiecarei guvernari indiferent de culoare politica: preturi mari, salarii (pensii, venituri in general) mici! Insa cineva va castiga: Baietii destepti din energie si marile monopoluri care “de facto” conduc România!
    Motto
    Legile lui Murphy: Daca astazi iti merge bine, bucura-te, maine va fi mai rau!

  • Sugestiv răspunsul la întrebarea lui Alexandru Toniuc. Vom găsi noi pe ce să-i cheltuim. Execuția bugetelor trecute arată inventivitatea lor .

  • : Orsicum trebuie retinut ca nu marirea taxelor si impozitelor face ca PIB ul sa creasca , ci invers , scaderea lor incat Evaziunea fiscala sa nu mai devina “rentabila” , in acelasi timp cu Cresterea pedepselor pe masura ce scad impozitele si taxele ….si dovada ca functioneaza acest sistem , ne uitam putin peste ‘gard’ la vecinii Bulgari , care au facut TVA la 10 % parca , si drept recompensa au incasat mai mult la buget !! Trebuie ca lumea sa inteleaga ca e de preferat sa platesti un impozit “just” de 10 % sa zicem , decit sa risti o pedeapsa si penalitati fff mari , eventual sa nu mai poti face afaceri in Romanica , de te-au prins si mai ales dovedit cu ” Evaziunea majora in Fapt ”

  • astia din SUA aveau o teorie conform careia
    guvernul SUA orice ar face in materie de impozitare, pina la urma tot atita incaseaza din PIB.
    [sa zic ca ei au undeva la 10%]

    chiar la un moment dat facea un analist comparatia cu Romania
    si ajunsese la aceasi concluzie:
    ca in timp guvernele din ultimii 4- de ani nu au putut sa incaseze
    decit undeva intre 29 si 33% din PIB la buget
    pai daca atit putem, ca atit poate economia, cum facem sa incasam la buget mai multi bani si pe TL?
    La ce variabila trebuie sa ne uitam?

    1. trebuie sa se accepte ca si PIB e variabil si nu e constant
    2. cresterea PIB va aduce si bani la buget
    3. crestere pe Tm si TL a PIBului trebuie facuta prin reindustrializarea tarii[masura care are valoare adaugata mare]
    pe tS se poate vorbi d ecreter pIB pe serivcii , speculatii, etc
    dar pe TL….
    [model GERMANIA ca industire
    model ANGLIA ca servicii financiare , care odata cu criza a dus la o scader a PIB…. 😳 ]

    Trebuie o combinatie intre astea 2 , ptr ca noi spre deosebire de alti , avem chiar de toate , mai putin Vointa si chef de munca ca sa punem pe picioare un sistem ce aduce + valoare , iar asta au facut-o pina si Economisti lu’ Ceasca , de au reusit in timp record sa ridice o industrie si o agricultura care aducea multa + valoare , valoare cu care dobitocu sa si grabit sa achite ratele .
    Ca daca era putin “dastept” si nu infometa lumea sa plateasca datoriile, cine stie daca mai era impuscat , si il pomenea lumea si acum mai tare ca inainte !!
    Asa si astia au ajuns la concluzia ca , Trebuie reindustrializata Romanica iara , la 23 ani dupa Revolutie in care s-au farimat toate fabricile si uzinele care erau “gata facute” doar bine administrate mai trebuiau , si abia apoi privatizate !!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS