(FOTO-VIDEO) Telcenii care vor ieșirea comunei din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canal s-au întâlnit joi cu deputatul PNL Diana Morar, pe care au invitat-o în comuna lor să le asculte nemulțumirile.
La întrunirea care s-a ținut în stradă oamenii și-au spus nemulțumirile deja cunoscute legate de faptul că nu doresc să încheie contracte cu Aquabis și să plătească tarifele percepute de companie întrucât cea mai mare parte din rețeaua de apă s-a făcut cu bani din Elveția, iar apa vine prin cădere din munte.
La discuții a participat și medicul Pavel Vila, care de-a lungul timpului a deținut diverse funcții de ales din partea PNL, și care a explicat că Aquabis ar trebui să recunoască faptul că a fost în avantajul ei să preia o rețea de tipul celei din Telciu ca să obțină mai mulți bani europeni pentru tot lotul.
”Cele două bazine le-a făcut comuna Telciu, captarea de asemenea, cu bani de la elvețieni, Aquabis doar a preluat ce s-a făcut. Inițial, noi am vrut să facem un serviciu de apă comunal, iar cei din Elveția ne-au spus că ne specializează acolo doi băieți, ne dau și o mașină de intervenție și un excavator să facem săpăturile, dar ne-a lipsit un vot în Consiliul Local Telciu ca să putem înființa acest serviciu comunal”, a spus dr. Vila.
Medicul a adăugat că nu există o altă soluție decât aceea ca apa să fie contorizată și plătită de cei care o consumă.
”Apa care vine pe conductă nici la izvor nu e gratis pentru că plătim la Apele Române. Ce vine pe robinet presupune o muncă: întreținerea rețelei și așa mai departe. Nu putem avea pretenția să primim apa gratis. Trebuia Aquabis să înceapă cu un preț mai mic ca să ne orientăm fiecare să vedem ce consum avem lunar. Dacă eu consum 3 metri cubi, iar ei mă costau 24 de lei, adică trei cafele, plăteam. Nu sunt de acord cu ce a făcut Primăria Telciu. Trebuia să consulte oamenii, dar nici cu ce spun unii dintre localnici”, a spus dr. Pavel Vila.
Deputatul Diana Morar i-a ascultat pe cetățeni și le-a transmis că au dreptul să ia, ca și comunitate, o decizie dar trebuie să fie informați corect.
”Dumneavoastră trebuie să decideți ce veți face, dar trebuie să fiți informați corect cu privire la costuri: ce înseamnă o variantă (rămânerea în ADI – n.r.), ce înseamnă cealaltă (ieșirea din ADI – n.r.). Trebuie să vi se pună la dispoziție contractul cu ADI Apă Canal”, a spus deputatul PNL.
Ati ratat sansa sa aveti propria interventie la reteaua de apa de sfatosi ce santeti… prostia la romani…l-ati dat afara pe consilierul ala destept care n-a votat????
Dupa modelul de la TELCIU bistritenii trebuie sa se pregateasca sa iasa in strada sa isi apere copacii stradali care sunt amenintati cu taierea datorita unui parsiv proiect numit LINIA VERDE care ameninta cu disparitia sute de copaci maturi de aliniament. Cel putin asa arata marajele de pe Gen. Grigore Balan, Piata Unirii, Dornei, Sincai , Independentei, Libertatii. Daca se confirma temerile noastre atunci e bai mare. Bistrita va deveni primul oras din Europa care isi sacrifica copacii, cetatenii, sanatatea pentru sase autobuze electrice care nu vor aduce nici o imbunatatire de reducere a noxelor, dimpotriva va creste substantial poluarea dar si cea fonica. Astfel sanatatea pietonilor este in mare pericol odata cu angrenarea prafului si a gazelor masinilor standard. Este o mare problema si speram ca in scurt timp sa vedem proiectul si vom veni cu lamuriri.
Este OK sa fii descurcaret dar adevaratii barbati sunt cei care nu se incurca. Intodeauna cand intri intr-o afacere trebuie sa iai aminte daca poti iesi onorabil din aceasta si cu ce costuri. Au dreptate atat d-na deputat cat si d-l medic , intr-o oarecare masura. Eu sunt sigur ca dupa atata timp toti satenii din Telciu au inteles despre ce este vorba si sunt bine informati asupra alternativelor care exista in momentul de fata.Faptul ca mai cheama pe cate cineva „sa lupte” pentru ei si spera in continuare ca vor avea apa gratis nu face decat sa se prelungeasca situatia existenta. Daca nu gasesc o cale de mijloc si ambele parti tin cu dintii la parerile initiale atunci numai instanta poate sa hotarasca calea de urmat. Totusi este clar pentru oricine (care are un pic de minte) ca iesirea din ADI Apa -Canal o sa-i coste pe telceni o suma cuprinsa intre cca 1 mil. euro (minim) si 11, 2 mil. euro (max.). La aceasta suma trebuie adaugate onorariile pentru casa de avocatura si foarte probabil cheltuielile de judecata. Sunt absolut convins ca ADI va cere si daune morale in suma mare.Pe perioada desfasurarii procesului , evident nu vor beneficia de apa. Procesul se poate prelungi o lunga perioada de timp , care nu poate fi prevazuta de nimeni in momentul de fata.Cam asta-i treaba. Destul de complicata !
Oricum Aquabis mare nici o șansă la Telciu nu contează cum dar sistemul corupție nu o să aibă cauza de câștig in Telciu in altă parte Da.
Hai, sa faca republica Telciu-dau cu gunoaie pe ape,au paduri deci ”cresti padure si te indeasa de taiat ii grja noastra”.NISTE OAMENI FARA JUDECATA MANATI IN LUPTA DE PROSTIE.
Consider ca suntem inca in Romania si solutia corecta ar fi ca la Colibita…
APELE ROMANE SA VINA IN TELCIU SA DE-A O AMENDA DE 2 MILIOANE DE EURO TUTUROR LOCUITORILOR PENTRU CA EI FOLOSESC AVUTIA NATIONALA, ADICA APA (PRIMITA CADOU DE LA STATUL ROMAN CA OBIECT DE ACTIVITATE PTR EI SA-SI IA SALARIILE ALATURI DE CURVELE ANGAJATE DE DIRECTORI) PENTRU CA NU AU AVIZ DE GOSPODARIE A APELOR!
KKAm asa se rezolva conflictele in tara asta cand increngatura politica bate….bunul simt!
Concluzia mea?
Contributie telceni 80%, 20 % aquabis…. tarif final proportional cu contributia!
Adica, pentru atat contributie atat tarifare!
Acest serviciu pentru aquabis e ca o pensie speciala!
Specialii…pwlii!
Dacă cei din Telciu sunt hotărâri sa scape de Aquabis pot returna cei 4 milioane de lei. La 1000 de familii le vine un cost de 330 de lei lunar timp de 1 an. Tinand cont ca ei folosesc apa atat pentru animale cat si pentru grădină, Aquabis le vor emite facturi tot cam în aceeași valoare. Asa ca într-un an le achita investiția făcută în comuna si ii trimite la plimbare.
D-l medic face o comparatie foarte interesanta intre pretul unei cafele care este de cca 8 lei – pret normal si acceptabil la Telciu si pretul unui metru cub de apa (incluzand si apa uzata , returnata la canalizare) tot cca 8 lei , considerat anormal la Telciu. Asadar d-l medic a avut probabil o alta viziune asupra problemei. Sa concluzionam: pret una cafea = pret 1 mc de apa ! ; 1mc de apa= 1000 l . Scump d-le , dincolo era mai ieftin! Sa nu uitam , cafeaua are 99% apa ! Din pricina aia e asa scumpa !
Existā încă trei aspecte ce pot fi clarificate.
Poziția de monopol al Statului asupra Apelor. Mecanism similar că e PNL, PSD.
Statul alege o poziție de monopol asupra resurselor , apoi numeşte.o administrație ce poate să fie eficientă sau ineficientă ..nu contează cât timp acea structură taxează pe cei mulți.
Apa turbinată în România e de 300 ori mai mare decât în Franța, Hidroelectrica e obligată să plătească 55% mai mult pe apă.
În fond adevărata bătălie pe care telcenii o duc este între dreptul la o avea o proprietate privată sau un monopol impus al Statului pe resursele colective beneficiile cedării acelor drepturi private de proprietate nu se regăsesc redistribuite colectiv în mod echitabil .
În USA de exemplu ce se găseşte, minereu , apă în sol aparține deținătorului.
https://www.businessmagazin.ro/cover-story/romania-detine-60-din-rezerva-totala-din-europa-a-celei-mai-dorite-resurse-de-pe-planeta-si-cu-toate-astea-romanii-o-ignora-17223552
Problema e în cazul telcenilor că la mod real comunismul nu a fost eradicat, consecințele naționalizărilor de pe 11 iunie 1948 nu au fost anihilate..e un Stat hybrid construit pe o mentalitate comunistă de gestiune a unei proprietăți private. Aici fiți sigur, orice birocrație că e PNL sau PSD, nu o să zică uşor , să şi taie sursele de revenit facile.
Consumul de ape previzibil ca şi cel de benzină e un mijloc însă de a ține populația tot timpul într-o economie centralizată şi nu una concurențială.
România îşi penalizează proprii cetățeni.