Actualitate

TeraPlast a încasat 373 de milioane lei din vânzarea diviziei Steel. Planuri pentru investiții și achiziții

* TeraPlast a finalizat vânzarea diviziei de produse din oțel în data de 26 februarie, când a încasat 373 de milioane de lei de la Kingspan. Grupul irlandez preluat companiile TeraSteel România, TeraSteel Serbia și Wetterbest. TeraPlast este compus acum din companiile diviziei de mase plastice: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile și Somplast. Somplast va fi integrată după obținerea avizului de la Consiliul Concurenței, anunță compania într-un comunicat.

* Bugetul pe 2021 al Grupului TeraPlast în structura actuală prevede o cifră de afaceri de 636,2 milioane de lei, în creștere cu 60% față de anul precedent, și o EBITDA de 89,1 milioane de lei, cu un avans de 58% comparativ cu 2020. 

* TeraPlast va propune acordarea unui dividend special spre aprobarea acționarilor companiei din profitul tranzacției.

* După vânzarea diviziei de produse din oțel, Grupul TeraPlast va fi concentrat în divizia de mase plastice pe care o va dezvolta și extinde. 

* Grupul are programate investiții de 165 de milioane de lei în acest an. Departamentul de fuziuni și achiziții al Grupului are în analiză mai multe posibile preluări. 

Grupul TeraPlast anunță finalizarea tranzacției de vânzare a diviziei de produse din oțel către Kingspan Group. În 26 februarie, acțiunile TeraPlast în TeraSteel România și Serbia, respectiv Wetterbest, au fost transferate către Kingspan, moment în care a fost plătit prețul tranzacției, de 373 de milioane de lei. 

În urma vânzării, Grupul TeraPlast va fi redimensionat și își continuă activitatea prin companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile și Somplast, cu o concentrare puternică pe produsele din mase plastice, un domeniu cu un mare potențial de creștere. 

După un 2020 cu rezultate record în istoria Grupului TeraPlast, finalizarea acestei tranzacții completează veștile bune pe care le aducem în luna februarie acționarilor noștri. Avem resurse financiare atât pentru a ne finanța planurile de dezvoltare, cât și pentru a acorda dividend special pentru acționarii noștri. Lucrăm intens la implementarea investițiilor co-finanțate prin ajutor de stat. Avem deja o linie nouă în funcțiune, restul tehnologiei urmând să sosească până la finalul lunii septembrie. În total, investim 165 de milioane de lei în TeraPlast și Somplast. Practic, investim peste 25% din cifra de afaceri bugetată pentru 2021 si generăm circa 200 locuri de muncă. Dacă toate companiile din România ar face același lucru, ar însemna investiții de 445 de miliarde de lei pe an în economia românească. Așa am putea să ajungem Polonia ca performanțe economice. Prin aceste investiții și minim 2 achiziții pe care le planificăm, vom recupera cifra de afaceri și EBITDA business-urilor vândute”, a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Pentru întreg anul 2021, cifra de afaceri bugetată a Grupului TeraPlast este de 636,2 milioane de lei, cu 60% mai mare decât în 2020. Pentru aceeași perioadă, EBITDA bugetată a Grupului este de 89,1 milioane de lei, cu 58% peste nivelul atins în anul precedent. Profitul generat de tranzacția cu Kingspan va fi contabilizat în situațiile financiare aferente trimestrului I din 2021.  

Acordarea unui dividend special din profitul excepțional va fi supusă aprobării Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, după auditarea rezultatelor din trimestrul I al anului 2021.

Investițiile de 165 milioane de lei programate în acest an în TeraPlast și Somplast vor genera o creștere a capacității de producție chiar și cu 50% pentru anumite activități. În cel mai scurt timp, Grupul TeraPlast își propune să ajungă la o cifră de afaceri de 1 miliard de lei și o EBITDA de 130 milioane de lei. Pe lângă creșterile organice care vor contribui la îmbunătățirea rezultatelor, departamentul de fuziuni și achiziții al Grupului analizează mai multe posibile preluări de firme. 

”Având în vedere performanța economică excelentă a Grupului TeraPlast, suntem convinși că vom putea accesa ușor finanțare la costuri reduse pentru orice eventuală achiziție sau investiție suplimentară”, a subliniat Alexandru Stânean.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.