(FOTO) ”De foarte multe ori de când am început proiectul Via Transilvanica ne-am întânit cu nevoia de a repara, sau de a de a reconstrui ceea ce reușim la un moment dat să ducem la bun sfârșit. Toate aceste evenimente negative ne dau sentimentul că este nevoie să facem exerciții periodice de solidaritate, prin care toți cei care cred în acest proiect, să facă ceea ce trebuie făcut astfel încât Via Transilvanica să aibă continuitate.
Ieri, duminică 3 noiembrie, am organizat împreună cu prietenii noștri de la Copacul de cafea, care au adoptat 20 de kilometri pe Via Transilvanica, o acțiune de ecologizare la care au luat parte 60 de voluntari care s-au mobilizat pentru a face ceea ce, după parerea noastră, este cea mai frustrantă activitate pe care din păcate suntem nevoiți să o facem: atunci când unii strâng gunoiul altora, răspândit ca o boală contagioasă pe toate drumurile forestiere, pe toate albiile râurilor și până în vârful munților din țara noastră.
Ieri s-au strâns de pe 3 kilometri de traseu două camioane de gunoaie, adică undeva la 10 tone de deșeuri, unele dintre ele vechi, aproape istorice, iar altele mult mai “proaspete”.
I-am avut alături de noi și pe partenerii de la jandarmeria montană, pe cei de la salvamont, dar și pe cei de la primăria Tiha Bârgăului, cu alte cuvinte reprezentanți ai autorităților care în teorie ar trebui să aibă în mâinile lor mijloacele de a găsi și pedepsi vinovații de aceste crime care, în 2019, încă se săvârșesc împotriva mediului înconjurător. Totuși, legea din România îi lasă neputincioși în fața acestor fapte, deși printre aceste gunoaie se găsesc toate dovezile necesare pentru a găsi foarte ușor făptașii: este vorba de nenumărate bonuri fiscale, facturi, pliante cu reclame, reale dovezi care pot conduce pe piste foarte clare către vinovații care trebuie să fie sancționați. Legea le ignoră pentru că în România să arunci gunoi în natură nu se evaluează la gravitatea reală, deși este una din cele mai toxice și dezgustătoare crime împotriva mediului înconjurător.
Întrebarea noastră publică, pe care o adresăm în mod special autorităților, este câte amenzi s-au dat persoanelor fizice, din județului Bistrița-Năsăud, pentru intoxicarea cu atâta gunoi și deșeuri, a mediului înconjurător? De ce nu este orice dovadă luată în seamă ca fiind suficient de bună pentru a găsi și pedepsi vinovații? Ar trebui să stăm la pândă, să ne păzim natura de cei care o folosesc pentru a se debarasa de sute de mii de tone de gunoi și mizerie, până când legea din România se va înăspri în ceea ce privește această faptă de terorism ecologic?”.
Asta este educatia si mostenirea lasata de comunistii si securistii psdisti
Astea sant ale celor care iubesc pădurea asa mult,sant silvicultor si suntem sătui sa strângem gunoaie după iubitorii de pădure am lăsat barierele deschise sa vada ca nu avem nimic de ascuns și ca mai este ,,,pădure,,,dar din pacate multi dintre ei distrug si lasa gunoaie după ei !!!!In legatura ca nu se planteaza ati venit la un Ocol Silvic sa verificați hârtiile si dupa care in teren sa vedeti ca se planteaza va asteptam cu drag pt colaborare!!!!
Nu iubitorii de natura arunca resturile menajere in padure!!turistii sunt oameni educati domnule padurar!!ar putea sa va treaca in caietul de sarcini al fiecarui padurar ca in momentul in care ciobanii,culegatorii de fructe de padure va calca cantonul sa-i instruiti cu privire la intretinerea mediului inconjurator…nu sa luati casul,mielul,si afinele…drept “spaga”..nu generalizez..sunt printre dumneavoastra si exemple pozitive.
Nu negez ca si turisti lasa gunoile.
Dar cei mai rai sint cei care duc deseuri cu carute pe ulita in sus de la sate in padure. Se poate vedea la oricare sat la marginea lor. La sate e lipsa de educatie si salbaticia.
Pe locul doi sint cei care taie si transpoarta lemnul, legal sau ilegal, indiferent, ei lasa anvelopele, piese de schimb de la reparatii utilajelor, bidoane de ulei 2timpi, sticle de apa cu sau fara benzina in ei, cutii de bere, resturi alimentare si non-alimentare de la pauze samd.
Am vazut mormane de deseuri, nu doar marunte ci si saltele, paturi, bucaterii complete, locuinte complet golite si continut golit in peisaj, resturi din constructii si haine in saci si cantitati mari in mai multe locuri, linga satele Cusma, Sant, Valea Mare, Pasul Rotunda, Ghinda, Jelna si unde vreti dvs.
Peste tot.
Asi amenda poseori de terenuri unde se gasesc acele mizerii pana invata ei pe cei care depun deseuri.
Si asi inchide barrierele, sincer chiar daca ma exlude si pe mine din natura uneori.
Cei care fac gunoaie sunt asistatii si needucatii tarii si au parte de tratamente speciale de la primarii pesedei care nu trebuie sa-i deranjeze cu amenzi si munca comunitara pentru ca asigura votul la ciuma rosie. Asta trebuie explicat de la bun inceput.
Hohănțolări s-au gasit? că din cate-nteleg tot pe drumul asta au venit si ei,nu suntem in stare sa punem containere in parcari si ne miram de ce gasim in padure,eu m-am dus dupa vreo 2 ani dupa ciuperci la coborare spre Poiana Stampei si nu am mai gasit pădurea,cred ca cioatele sunt mai mari „gunoaie”ptr.oameni decat un pet s-au mai stiu eu ce.
Nu este vorba despre consecința educației, ci a lipsei de educație, începând cu cei 7,6 și acum 5 ani, continuând cu școlile de toate gradele, dar mai ales de nerespectarea legilor elaborate și aprobate de către ”aleșii neamului” din parlamentul României. Cea mai nouă lege care reprezintă un argument în sensul că și legislația adoptată este greșită, împotriva mediului înconjurător este libertatea dată la vânatul caprelor negre, scoțând aceste animale de sub protecția de care au beneficiat până mai zilele trecute, specie ce abia a ajuns la un număr suficient de mare după repopularea din anii trecuți, iar urșii, care se plimbă prin localitățile și șoselele din județ, producând și stricăciuni, care au ajuns la de 5 ori mai mulți decât numărul optim care poate să supraviețuiască în condițiile în care s-au redus teritoriile habitatului natural prin defrișările masive și alte cauze pricinuite de oameni.