Actualitate

Tibi Ușeriu, ambasadorul unui proiect de prevenire a bullyingului în școli

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu a fost ales ambasador al unui proiect de prevenirea bullyingului în școli care va fi derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și alte instituții până la finalul anului școlar 2018-2019.

Tibi Ușeriu a fost ales de inițiatorii proiectului întrucât viața lui este ”o carte vie” din care tinerii pot învăța multe.

Prezent la lansarea proiectului, Tibi chiar a relatat întâmplările din viața lui în care a avut de-a face cu Poliția și a spus că nu și-a imaginat niciodată că va fi invitat de această instituție să fie ambasadorul unui proiect pe care îl derulează.

”În anul 1986, eram prins că am furat o bicicletă și dus la Poliție. A fost prima dată în viața mea când am făcut cunoștință cu Poliția și cu acele instrumente cu care ei încercau să ne cumințească. Am luat două pulane și, sincer, aș fi preferat să fiu bătut de acel domn până dimineața decât să fiu dat pe mâinile mamei. Am fost dat pe mâinile ei și de atunci nu am mai furat nicio bicicletă. După 10 ani, am ajuns din nou la sediul Poliției, am fost anchetat de Interpol, iar mai târziu arestat pentru 30 de zile în acel sediu. În 1999 am fost condamnat la mulți ani de detenție din care am și executat 10 ani. În 2019, iată că fac parte dintr-un proiect derulat de Poliția Bistrița-Năsăud. Bineînțeles că atâta cât pot mă voi implica. Cred că sunt dovada că, dacă vrei cu adevărat, poți să te schimbi. Schimbarea pleacă de la noi. În ce mă privește, în acea perioadă cred că eu nu am avut ajutorul din partea altor persoane ca să pot fi adus pe o direcție mai bună”, a spus Tibi.

Tibi apare într-un spot de prezentare a proiectului în care îi încurajează pe copii să facă mai degrabă sport decât să-și consume energia batjocorindu-i pe alții.

De altfel, în cadrul proiectului va fi organizat un cros care se va numi ”Exprimă-te prin sport, nu prin violență!” care va avea loc în luna mai.

”Ușor poate oricine, dar nu întotdeauna calea ușoară e și cea corectă!”, este sloganul cu care Tibi Ușeriu le atrage atenția copiilor că unele activități gen bullying l-au îndreptat spre ”cariera” infracțională din tinerețe, experiență pe care acum o regretă.

Subcomisarul Mihaela Schreiner de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, cea care coordonează proiectul, a spus că, pentru început, va fi realizat un sondaj de opinie din care să reiasă dimensiunile fenomenului de bullying (n.r. – cuvânt asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare) în școlile din județul Bistrița-Năsăud.

În acest sens au fost distribuite 700 de chestionare la elevi din clasele a VI-a și a VII-a, respectiv a IX-a și a X-a din tot județul.

Polițiștii vor merge prin școli și le vor prezenta elevilor materiale video și vor discuta împreună cu ei despre acest fenomen care își face simțită prezența și în școlile din județul nostru.

În anul școlar trecut s-au înregistrat 52 de evenimente din categoria violenței juvenile în preajma școlilor, cu 7,7% mai multe decât în precedentul. De asemenea, a crescut și numărul elevilor autori de infracțiuni de la 26 la 29 și a celor cu autori profesori de la unul la trei. A crescut și numărul elevilor victime ale violenței de la 17 la 39 și al profesorilor de la 3 la 4.

Proiectul ”Stop bullyingului în școlile bistrițene” a fost prezentat vineri la Palatul Administrativ, la eveniment fiind invitați din partea Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean, Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Inspectoratului Școlar Județean, CJRAE, dar și elevi de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița.

19 comentarii

  • Dacă-i spunea (programului) ”stop violenței” (în școli și pretutindeni), puțea ?
    Da, că era românesc.
    Bine-a vrut săracul Pruteanu, cu legea lui , să ne oblige să vorbim românește.
    Dar noi o ținem pe a noastră, MÂNDRI CĂ SUNTEM ROMÂNI.
    Contemporani cu D-AEA !

    • Total de acord cu dvs., așa cum știm noi să ne batem joc de tot ce-i românesc , nu mai există popor pe planetă. Ș-apoi vrem ca alții să ne respecte…

  • Dar nu inteleg nimic.
    Ambasador?
    Ce sa invete copii?
    Care parte a vietii lui trebuie inteleasa de copii ?
    Oare e ca si cum copilul meu trebuie sa inteleaga ca poate face orice cand e mic ca atunci cand ajungi mare ESTI REABILITAT si cineva te face AMBASADOR?
    Intreb si eu pentru un prieten!
    (La 40 de ani daca auzi povestea lui Useriu e OK dar la 7 ani… e cu cantec!!!!)

    • Oooooo, de-ar fi toti cei cu probleme in justitie precum d-l Useriu, am mai avea o sansa. El a platit pentru ceea ce a facut si, culmea, chiar a invatat ceva din asta.
      Chiar consider ca e un gest fain din partea acestui om de a vorbi despre fenomenul violentei in scoli, pe care din pacate, multi il ignora si-l considera de multe ori ca un proces de calire a copilului, ca sa se poata adapta cu el si sa stie sa-l infrunte.

  • Felicitări celui care a avut ideea de a-l face pe Tibi Ușeriu AMBASADOR al acestui proiect. Nici că se putea să găsească pe altcineva mai bun. Deși unii nu au încredere în această misiune, eu sunt convins că Tibi, a demonstrat și până acum, și nu o dată, că el este un model viu, care merită să fie urmat, prin faptele din viața de zi cu zi. În ceea ce privește sfatul unuia care și-a exprimat părerea de a nu se afișa cu politruci, sunt convins că prin felul său de a fi, va demonstra că simțul lui civic și atitudinea lui morală NU pot fi influențate de cei cu care se ”însoțește”, deoarece a demonstrat prin perseverența sa, că-și cunoaște f.bine misiunea ce i-a fost încredințată de Bunul Dumnezeu, și el urmează voința LUI, în drumul pe care-l are de parcurs în această lume ! Îi urez multă sănătate și succes în misiunea nobilă ce i-a fost încredințată și a acceptat-o. SUCCES TIBI UȘERIU!!!

  • Tibi draga, ar trebui sa te retragi din treaba asta. Nu are nimeni de castigat. Nici tu ( te vei mânjii politic) nici copilasii (care pe bune acum nu au de invatat de la tine decat cum sa iti depasesti niste limite -nimic altceva).

  • Omul împărtășeste din experiența sa si vrea sa facă ceva bun. Nu mai aruncați cu pietre in persoane care și-au reconsiderat viața, mai ales dacă sunt sincere. Sunt destui care nu -si vor mărturisi niciodată păcatele . Dacă prin aceste proiecte putem sprijini educația in scoli , ele sunt mai mult decât benefice!

  • daca apare asa ceva in scoala unde invata copilul meu…………………jur ca il retrag de la aceea scoala. pe copii mei . jur.

  • Eu cred că trebuie să ai foarte mult curaj personal, să vii să te implici , să-ți povestești trecutul , chiar cu riscul de a fi condamnat de opinia publică , pentru a face o diferență în viața altora.
    Din moment ce oamenii și-au plătit datoriile către societate, fac parte cu drepturi depline în acea societate.
    Bravo Tibi, copiii chiar au nevoie de modele pozitive.

    Cum sunt și cei de aici.
    https://www.goalcast.com

  • Asta e țara în care trăim . Tibi ia prim-planul în preajma șefului IPJ , subprefectului și Inspectorului Școlar General care asistă cuminți , că doar e actiune PSD-istă . Discursul e bestial , cu pulane , biciclete furate și 10 ani de pușcărie absolviți cu brio . Cool !

  • Cât de reticenți pot fi unii oameni la schimbare? la faptul că omul poate să ”renascâ” din grația lui Dumnezeu, cu ajutorul Duhului Sfânt, înțelegând faptul că recunoscându-ți vina și căutând să n-o mai repeți și să nu faci alte fapte rele, prin unica jertfă a Lui Iisus Hristos, care a plătit odată pentru totdeauna pentru păcatele oamenilor, ne-a eliberat din ”ghearele” Celui Rău. Dar deși majoritatea opiniilor exprimate împotriva acestui proiect educativ sunt creștini, dar doar cu ”gura”, deoarece încă nu și-au insușit ”Vestea cea Bună”, Evanghelia, împlinirea voinței Lui Dumnezeu de a-l elibera pe om din închisoarea, robia, slujirea Celui Rău, care a pus stăpânire pe voința omului. Timpul Lui Dumnezeu, Chairosul, care este timpul acordat de Creator pentru a apuca posibilitatea de a Renaște, de a ne schimba, mai există, dar are un sfârșit, totul depinde doar de noi, dacă suntem capabili să înțelegem cu adevărat voința Lui și să decidem a umbla pe calea indicată de Iisus Hristos prin care putem să ne întoarcem la comuniunea directă cu Tatăl Ceresc, care ne-a pregătit ca moștenire Viața Veșnică, Mântuirea în Împărăția Cerului. Totul depinde de noi, de care parte vrem să trăim, de decizia, hotărârea noastră!

    • ce spui e foarte frumos dar…doar pentru cei trecuti de 40 de ani!
      cei de 7-14 ani sunt foarte vulnerabili si admira …becalisme. …bahmulisme…droganisme..facebulisme…
      (ce parere ai despre gala bute…unde s-a stabilit PREJUDICIUL…s-au stabilit vinovatii…s-au facut condamnarile…si iesa unul din puscarie si spune „S-A FACUT DREPTATE…STIAM CA SUNT NEVINOVAT”… si asta doar pentru un judecator din 5 din nu a fost ales aleator!!!!)
      nici o diferenta!

  • Asta-i oglinda fidelă a României de zi; fără valori și fără busolă.
    Pe vremuri se zicea: ”minciuna stă cu regele la masă”.
    Azi: ”hoția stă cu guvernații la masă”.
    Chiar nu avem modele adevărate, cu care să educăm tânăra generație ?
    Este acest om – un ins oarecare, cu bunele și rele lui – un model de urmat ?
    L-am umflat mediatic, scoțându-l din anonimat, prin cursele la care a participat (de altfel fără nicio noimă), și acum venim să ne calăm viitorul pe acest model.
    Dar de ce să ne mire: Vâlcov, Dragnea, Ghiță, Voiculescu, Mazăre, Bică, Cocoașa Udrea , nu sunt modele și ele ?
    E clar, e incurabil, a înnebunit lupu !

  • Daca trei persoane face fiecare cate o crima in tari diferite si primesc condamnari astfel…
    …primul primeste cu suspendare ca nu prea sunt probe
    …al doilea 20 de ani dar face doar 10 si iesa pe buna purtare
    …al treilea primeste 6 ani si face cei sase ani in inchisoare
    Dupa 20 de ani de la comiterea crimei CINE E CRIMINAL SI CINE NU?

  • Tot respectul pentru performanta sa! Dar oare ce promovam in tara asta?, infractionalitatea? Tibi puteai face asa cv la un penitenciar dar nu in fata copiilor! Care este mesajul doamna de la prevenirea criminalitatii?? Ati innebunit cu totii? Ce cauta seful IPJ acolo? Va spun eu, politrucii fac instructie cu cei din functiile de conducere, ii poarta pe degete si e pacat! Nu au coloana vertebrala, un subofiter are mai mult sange in vene!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.