Actualitate

Tibi Uşeriu, precum un „uragan”, se apropie de finalul cursei 6633 Arctic Ultra. ”Sunt OK!” (VIDEO)

(FOTO) ACTUALIZARE 2 Vineri 16 martie, ora 00.30 a României, Tibi Ușeriu se apropie de linia de sosire la 6633 Arctic Ultra, după o cursă impresionantă făcută de ultramaratonistul bistrițean.

 

ACTUALIZARE 1 „Tibi a plecat din ultimul check-point și se îndreaptă spre finish! Ba chiar e atât de rapid încât, până am editat noi telefonul, el a mai înaintat aproape 15 kilometri! În acest moment, mai are 73 km până la final, pentru un total de 618 km! Go Tibi!”, anunţă Tăşuleasa Social pe Facebook.

 

Tibi Ușeriu e aproape să câștige pentru a treia oară consecutiv competiția 6633 Arctic Ultra, considerată cea mai dură din lume.

Cel mai așteptat telefon de la Tibi: „Transmite-le că sunt OK. Ne auzim la final!”

Tibi a explicat de ce nu a mai dat niciun semn de mai bine de o zi: „Am fost foarte naşpa. Nici nu am putut să scot telefonul că eram om de zăpadă, nu puteam să-mi deschid un fermoar, cu mască, cu ochelari, nu puteam efectiv la frigul ăla îmi și îngheaţă mâna, nu pot să vorbesc la telefon. Când ajungeam în puncte, eram atâta de praf încât nu puteam să fac efectiv nimic. Am plecat din ultimul punct, spre finiş, şi am luat-o încet spre final. Ice Road-ul ăla m-a mâncat de viu, am fost foarte naşpa. Acum am intrat pe partea cealaltă şi e un pic mai bine, am putut să-i dau ca să mă odihnesc un pic mai mult ca să nu mai îmi fac griji pe final. Am dormit vreo cinci ore, până mi-am reparat una alta, m-am schimbat iarăși, mi-am uscat hainele că nu mai aveam, a trebuit să-mi usuc toate, cum am dormit pe Ice Road de câteva ori au fost înghețate toate. Cum sunt? Dacă aș zice că bine aș exagera. Sunt OK, ieri am mers foarte bine, cu o infecție la deget, ăla care mi-a degerat prima dată. Mi se mai vede un pic carnea la câteva degete, cum tot le-am bandajat. Dar încă e OK, n-am intrat pe antibiotice. Am un pic de infecție, dar așa un pic numai cu puroi, nu-i nimic grav, mai ales că dacă am luat avans atât de mare nici nu mă mai stresez. Planul meu să termin astă noapte s-a dus peste cap, dar trag un pic să termin cu ziuă, să ajung la Tuktoyaktuk. E chiar cald față de cum era prognozat, avem cam minus 23 de grade. E bine că nu bate vântul. Când am ieșit din Inuvik am intrat așa pe creastă, i-a dat un pic cu vânt. Nu erau mai mult de minus 20 de grade, dar era vânt tare, tot eram alb. A ținut vreo două-trei ore. Fac sub 20 de ore până la final, sunt pe drumul pe care l-au făcut prin delta asta, merge tot peste lacuri, vara cred că e mișto. E spectaculos. Acu mă mai uit și în stânga și în dreapta câte un pic”, a spus Tibi într-o convorbire cu Alin, fratele lui.

ŞTIREA INIŢIALĂ Tibi Uşeriu continuă să conducă în cursa de la Cercul Polar. A ajuns primul la CP 7, cu un avans considerabil faţă de urmăritorul său, irlandezul Paul Deasy. Mai are puţin de 80 de kilometri până la final (Tuktoyaktuk, pe malurile Oceanului Arctic). Nu a mai luat legătura cu cei de acasă, dar „la cum goneşte, e posibil să termine joi seară”, anunţă Tăşuleasa Social.”În ciuda unor probleme la picioare, omul face o treabă excelentă”, sunt uimiți organizatorii.

„Dragilor, eu pot scrie aici nişte cuvinte, dar cuvintele sunt atât de goale de înţeles …

Am să încerc să aştern pe hârtie lacrimile care ne-au umplut ochii miercuri dimineaţă, atunci când am privit filmarea. Am să încerc, deşi ştiu că nu am cum să reuşesc. Nimeni nu poate aşa ceva.

Mai avea câţiva kilometri până în Inuvik. Gonise din toate puterile, îşi irosise toată energia, cu un singur gând în cap: să iasa de pe Ice Road …

E ameţit de foame, merge în zig-zag. Se opreşte şi încearcă să mănânce ceva. Nu reuşeşte, corpul nu mai vrea nimic rece, corpul îi cere o mâncare caldă.

Hamul e pe jos, la fel si beţele. Încearcă să se aplece, dar nu reuşeşte. Spatele îl doare cumplit, iar picioarele sunt ca doi copaci înfipţi adânc în gheaţă.

Aşa că îngenunchează. A câta oară ? Nu-şi mai aminteşte. Ştie doar că trebuie să se ridice iar. Stă în genunchi şi priveşte în zare, către Inuvik, şi-şi spune: Hai Tibi, încă doi kilometri şi mâncăm ceva cald!

Cu greu îşi pune hamul peste umeri, mâinile nu îl ascultă. Apucă beţele si se propteşte în ele, dar nu reuşeşte să se ridice, beţele fug în toate părţile, aşa că le ia pe rând, cu ambele mâini, ca un copil care învaţă să scrie.

Respiră adânc şi reuşeşte să pună un picior pe pământ. Pauză de odihnă. Respiră adânc, se opinteşte în beţe cu tot ce are şi se ridică … încet … ca un moşneag.

Nu a avut putere să spună nimic. Un pas, încă un pas, încă un pas … şi s-a pierdut în zare.

A ajuns în Inuvik exact când trebuia. O cifra pe o foaie de hârtie. Miracol… sau nu… ? Organizatorii îl aşteptau cu trei maşini, dar nu a întors capul către ei, ar fi fost prea obositor. Un pas, încă un pas, încă un pas … până la capăt. Capătul e Inuvik acum.

Nu l-au văzut niciodată aşa. S-au speriat. Au venit doctorii şi l-au examinat pe toate părţile. Picioarele umflate, dar fără degerături, doar degetul cel mare, care acum e mai scurt puţin. Piele pe tălpi nu mai are de mult timp, s-a dus treptat, dar în rest … nimic. Au ridicat din umeri, ca de obicei : “He is ok !”

Nu a mai sunat. Dimineaţă a plecat ca un uragan. Nu ştim ce s-a întâmplat acolo, dar a gonit toată noaptea ca şi cum cursa atunci ar fi început. Am încercat să îl sunăm, dar nu am reuşit.

Ne-am uitat toată ziua la un ecran, cum zboară cifrele. După câteva ore era la 500 de km, iar acum mai are un strop şi ajunge la punctul de control. Va ajunge acolo cu 7 ore mai repede decât planul … Halucinant !

Nu ştim ce e acolo, nu ştim de ce goneşte aşa, ştim doar că ar fi bine să nu se pună nimeni în calea lui.

Mai sunt sub 100km până la final ! Anul trecut, la plecarea din CP7 a spus : “Ne vedem în Tuk, eu până la final nu mă mai opresc !” În mod normal ar fi trebuit să termine cursa în noaptea de joi spre vineri, dar la cum goneşte, e posibil sa termine joi spre seară. Oameni dragi, oameni frumoşi, haideţi să îl însoţim până la final ! Un strop mai este !”, a scris Tăşuleasa Social pe Facebook. 

65 comentarii

 • Urmaresc cursa de la inceput, sunt uimit de puterile acestui om, de vointa lui si mentalitatea de invingator… Astept finalul, sa ajunga sanatos si in putere. HAIIII TIBI !!!

 • Punem rămășag că dacă era dl. Ovidiu Crețu în locul lui Tibi Ușeriu ajungea la finish demult. Păi primar ca al nostru n-are nimeni, scrie pe pagina sa de Facebook Crețuleasa Glacial.

  • Cat de dusa poti sa fii sa faci un asa comentariu vis a vis de un om care își testează limitele si duce steagul României. Chiar daca ai făcut o doar in gluma.

  • Că doar n-oi fi dusă la polul nord. N-a fost nici o glumă. Ovidiu Crețu, cu steagul României peste pântece, ne testează nouă limitele.

 • Hai…haii……!
  Da înainte…!
  Hai sa se termine odata teatrul asta …..ca deja cota e redusa.
  Puteam baga la 2-6 dar nu am vrut.era previzibil…..totul.

  Oricum scena ….distributia costumele fac toti banii.

  • Despre wtf vorbesti? Argumentează-ți opiniile(acuzațiile). Îți închipui că oamenii ăia n-au nimic mai bun de făcut decât să mintă o lume întreagă cu ultramaratonul acesta? Urât.

  • Esti cumplit de rautacios…nu-mi dau seama ce s-a legat de tine in toti anii astia in care ai respirat degeaba….spui (scrii) ca esti „dincolo”-intr-o tara numai de tine stiuta- ….nu se vede. „Dincolo” lumea e mai civilizata , mai cu bun simt, isi vede fiecare de paiul din ochiul lui nu de barna din vecini…..ori tu nu ai facut altceva decat sa improsti cu veninul tau si cu o rautate imensa tot ce ai scris…si nu numai legat de TIBI , ci si la alte articole .Esti atotstiutor…tu le stii din toate unghiurile….dar…… Doamne cat de stramb stai…poate chiar cu capul in jos!!!!!!

 • Un model de rezistenta, concentrare si forta a mintii mai ales. Asta e modelul de om pe care ar trebui sa-l avem toti. Sa uitam macar astazi de tot ce se promoveaza la TV si sa fim alaturi de acest OM.

 • Cred ca asta e cel mai usor lucru posibil ptr noi romanii(ptr unii), sa alerge toata ziua dupa cai verzi pe pereti si sa stăm in frig sa nu mancam si sa ne lăsăm îmbolnăviti cu buna stiinta .
  De 28 de ani facem asta ….ne stie o lume întreagă ca ducem (ducem mult), dar acum s-a confirmat oficial. Romanul e cel mai tare.

 • Hai Tiby ,inca putin știm ca vei reuși tu esti totul pt România pt bistrițeni un exemplu in lume hai hai doamne ajuta!!!

 • Ce ne diferentiaza pe noi, romanii de alte popoare? E o intrebare la care nu resisem sa raspund pana de curand. Dar raspunsul a venit si m-a lovit in moalele capului – Nu cred ca mai exista un popor care sa fie atat de invidios pe realizarile marete ale conationalilor sai. Cum ridica cineva capul si incearca sa faca ceva cum vine vecinul de peste gard „si-i da la gioale”.
  Si raspunsul meu a fost confirmat de unii si pe aici. Cum ma merge omul mii de km la -40 de grade si tu vii sa zici ca nu i bine, ca de fapt e facatura, sau ca ce mare branza?! Nu suntem ma sanatosi la cap. Intr-o tara normala s-ar vorbi numai despre asta si toata lumea i ar transmite dragostea lui Tibi ca sa prinda puteri. Dar noi „chibiti”.

  • Stai linistit ca in Germani, de exemplu nu povestea nimeni despre asta…ca aia nu au timp de povesti despre prostii, ca lucreaza!
   E ok, omul e puternic fara doar si poate dar deja zici ca o ajuns cu planorul pe luna…
   Invocari de sfinti si ingeri si chestii din astea…sa prinda Tibi puteri. Daca nu era puternic nu se ducea…
   Gata ma intorc la munca!

  • Snowbell te rog sa te duci linistit in „Germani” probabil la abatorul in care lucrezi sau in vreo casa pe care o varuiesti. Lasa-l pe om sa alerge sa reprezinte si el tara lui cum stie el mai bine, pe Ice Road si nu in picioare la „banda”.

  • Da bravo mai „Doar unul care alearga”…pai ca sa fie din astia ca tine care doar alearga trebuie sa fie si din astia ca mine care varuiesc sau iti fac sunca si implicit bani ca sa poti tu alerga, da? Ca in afara de Usain Bolt care fuge pe bani grei voi astialalti fugiti doar pe like-uri, dar ma rog…influentat de curentul psd-ist probabil, sigur esti de parere ca tu esti smecher si noi astialalti, muncitorii, (poate ai auzit de noi), suntem fraieri…

 • Doamne! Mi-au dat lacrimile cu totul, in timp ce citeam! Un om puternic, foarte foarte puternic! Dumnezeu sa-l tina asa, sa fie sănătos, sa ajungă cu bine la final! Si sa stie ca sufletul nostru e alaturi de el: ROMANUL NOSTRU!

 • Sper sa castige cat mai repede ! Asa scapam si noi de toata agitatia asta 🙂 Zau daca va inteleg. E doar un om care fuge ! Fuge bine, intr-adevar. Dar doar atat face si nimic mai mult. Pentru el si pentru ego-ul lui. Of of, ce ma criticati iar 🙂

  • Doar un om esti si tu! Doar un om care face…….stai putin, nu face nimic!
   Orice om, care o data in viata, a muncit pentru ceva, apreciaza efortul depus de altcineva.Asta daca nu este dominat de invidie, asa ros pe dinauntru, caz in care tinde sa minimalize orice realizare care nu-i apartine ori pe care el nu ar fi in stare sa o aiba nici in 100 de vieti!
   Nu te critica nimeni, la nivelul la care ești poți inota linistit in țiței!

  • Probabil esti iubitor de fotbal, pariuri sportive, pacanele, seminte si bere in fata blocului ( sau in fata portii ). Ii apreciezi pe nemti sau alti straini ca ei muncesc in timp ce probabil noi romanii stam degeaba. Daca ti se pare ca omul asta doar alearga si ce face el este o banalitate, te rog sa alergi si tu, departe pe alte meleaguri unde se munceste si nu se alearga. Si cand ajungi acolo sa iti aduci aminte ca in ochii strainilor tu esti tot un prost din neamul aluia care alearga. Pe asta care alearga pentru ego-ul lui strainiii il vor aprecia pentru determinarea lui, pe tine nu vor putea sa te aprecieze ca esti un Nimeni pentru ei

  • Am cautat pe net si am vazut ca acest 6633 Arctic Ultra e foarte popular, toata planeta sta cu sufletul la gura. Pe twitter au 105 followers, dar si site-ul lor se vede ca e unul de competitie serioasa. Si pe facebook au pagina si au likeri cam cat timponline. Super tare!
   Nu il critic pe Useriu, dar sunt unii foarte agresivi cu toti care indraznesc sa nu il elogieze.

 • Tibi, sunt mindru sa fiu ROMAN alaturi de oameni ca tine , felicitari omule pentru ca vrei tot timpul sa-ti depasesti limitele umane , suntem alaturi de tine si nu uita niciodata nu ai fost singur !

 • FELICITARILE mele .. nu conteaza al catelea este si ce premiu va lua .. felicitari pentru ambitie … eu nu am ambitie sa tin un nenorocit de regim alimentar .. si el la mii de km de casa vrea sa dovedeasca familiei lui ca este un INVINGATOR .. bravo lui .. ..a reusit sa faca ce alti ca mine nici nu stiu cu ce se mananca … acest drum greu…pentru mine este numai in filme .. //FELICITARILE MELE .. esti un exemplu BRO .. SANATATE ITI DORESC si sa ti realizezi toate visele .. meriti

 • Tibi o sa reusesti te urmaresc de la inceput .Felicitarile mele sa ajungi cu bine la final. Sa ai sanatate „INVINGATORULE”.

 • Tibi, suntem alaturi de tine până la capat! Sunt mândră și fericita ca esti roman de-al nostru!!!!!! Hai, România!!!!!!!

 • Baftă Tibi si felicitări!!!E o mare provocare psihică și fizică,iar tu faci sa para atât de ușor….E frumos ce faci tu!!!Felicitări din nou

 • Haide, Tibi! Suntem alaturi de tine! Si procedeaza ca broasca surda din poveste: nu pleca urechile la cei care vor sa te descurajeze! Castiga pentru tine, catiga pentru noi!

  • Cum de ce ?? Pai fără concursul asta ce era ??? …..adica era ceva….ce nu vroia sa stie nimeni.
   Asa ….e curat ca lacrima…!
   Cu o alergatura s-a curatat.

   Ptr unii ca voi ,mai lacrimoase …mai cu telenovelele……merge ,merge orice. Ptr altii nici 1000 de fugi la cuca-macaii nu rezolva treaba.

   Acum depinde din ce unghi privim.

 • Eu nu sunt de acord cu dintr-astea…Oricat de pasionat ai fi sau motivat financiar intr-o chestie, totul este pana la sanatatea ta, pe care nu se merita sa ti-o risti pentru nimic in lume. Sanatatea nu o poti cumpara cu bani, daca ramai neom ca de la degeraturi se poate merge pana la amputare, banii nu o sa-ti puna degetele la loc. Iar chiar daca devii mare erou, gloria asta obtinuta trece repede fiindca lumea o sa te uite la un momentdat in timp ce tu vei ramane practic cu un mare handicap

  • Exista persoane care isi testeaza rezistenta – ca cel caruia ii e cald in cada cu gheata, prin concentrare si exercitii de respiratie, pentru ei. Exista control medical care considera ca starea fizica a lui Tibi e foarte buna. Lui ii e cald la -23 grade :).

   Ceea ce admiram e lupta dintre minte si corp – un soldat care asculta ordinele si moare dupa ce a ucis copii si femei, ca sa faca un ban in plus e erou cel mult pentru familia lui, restul e teatru. Un om care invinge limitele e un erou care nu face rau nimanui, poate lui, ca un pompier care se arunca in foc

 • Tu chiar crezi toate balivernele si teatrul asta ???
  Hai ca pe femei le mai inteleg….la ele mai merge .

  Aoleooooo…rau am ajuns !

 • Cand citesc unele comentarii de pe aici ma asez relaxat pe scaun si imi dau seama ca ne meritam soarta ca natie. Sper ca sistemul de invatamant sa-si faca treaba bine astfel incat in viitoarea generatie sa avem cat mai putine mentalitati de oameni prosti poate poate om iesi si noi la capat atunci si om face ceva in tara asta . Hai TIBI, pana la capat! Respectul nostru il ai deja.

 • Din punctul lui de vedere taxa auto nu conteaxă, nu are nevoie de masina sa meargă nici la mare nici la munte. Felicitări Tibi. Sper ca politicienii să nu facă un succes din asta, nu au nici un merit.

 • Eu unul ii multumesc pentru ca reprezinta Romania,si astept sa vad cum presedintele tarii il felicita personal si in vazul tuturor,pentru ca merita.Felicitari !

 • Un exemplu de voința,care ne face sa fim mândri ca suntem Romani! Îți mulțumim si adunam gândurile bune care sa te ajute si ele pana la punctul terminus! Îți mulțumim

 • Un temerar cinstit cu sufletul si trecutul lui ! Nu este gresit sa cazi … gresit este sa nu te ridici ! Keep going Tibi ! Am simtit asta pe pielea mea pe El Camino … Gandurile noastre te insotesc spre finish

 • Mai comentatori de rahat si pupatori de moaste,cum pl mea puteti spune ceva de rau de omu acesta cara i si da ultima suflare pt tara asta si pt un ideal la care majoritatea dintre noi nu o sa ajungem niciodata. O fi gresit omul dea lungul vieti,dar pt asta a platit deja pretul. Sa vad cati dintre voi o sa participe la impaduririle organizate de fundatia care o reprezinta si care face mai mult decat statul acesta bolnav si corupt. Hai TIBI. Te asteptam acasa!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS