Actualitate Social

Timp Online, ziarul ”bunei guvernări”

Asociaţia pentru o Românie Curată - un proiect al Societăţii Academice din România - a acordat premiile României Curate 2011. Publicaţia noastră a fost declarată câştigătoare la categoria ”Jurnalistul bunei guvernări”, datorită anchetei care a dus la demisia ministrului Muncii, Ioan Nelu Botiş.

Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) a prezentat bilanţul bunei guvernări pe anul 2011. Alina Mungiu Pippidi şi Dan Mihai, împreună cu prieteni şi parteneri ai ARC, au decernat în Piaţa Victoriei din Bucureşti premiile României Curate la următoarele categorii: ”Traseistul anului 2011”, ”Pericol legislativ în acţiune”, ”Supravieţuitor fruntaş”, ”Curaj în exercitarea justiţiei”, ”Jurnalistul bunei guvernări”, ”Intelectualul de aur al anului”, ”Cea mai eficientă instituţie în domeniul anticorupţiei şi al bunei guvernări”.

La categoria ”Jurnalistul bunei guvernări”, în urma votului publicului pe portalul RomaniaCurata.ro, premiul a fost câştigat de Cristiana Sabău. ”Ziaristă la Timp Online, Bistriţa. Investigaţia sa este cea care a dus la demisia ministrului muncii, Ioan Botiş. El îşi angajase soţia într-un proiect POSDRU cu un salariu de 8400 lei/lună, derulat de asociaţia bistriţeană «Parteneriat Activ». Suma primită în cadrul proiectului până în acel moment se ridică la 600.000 euro, iar aceasta a trebuit restituită”, sună caracterizarea făcută de ARC.

La această categorie a fost premiat şi Daniel Befu (România Liberă).

Ceilalţi nominalizaţi au fost Alex Nedea (Adevărul) şi Stelian Negrea (Evenimentul Zilei).

Premiul ”Traseistul Anului 2011” a fost dat deputatului Tudor Ciuhodaru, pentru că a îmbolnăvit succesiv PSD, UNPR şi PC, cu ceva contaminări colaterale.

Premiul ”Pericol legislativ în acţiune” a ajuns la doi nominalizaţi: Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor (PDL) -nominalizat pentru proiectul de lege privind adunările publice prin care se îngrădeşte libertatea de întrunire şi asociere şi se interzic manifestaţiile în apropierea instituţiilor publice şi la Marton Arpad, deputat UDMR – pentru amendamentele propuse în Parlament la Legea ANI, prin care puterile instituţiei ar fi din nou reduse la zero, iar averile demnitarilor ar fi la adăpost de orice control.

Premiul ”Supravieţuitor fruntaş” s-a dus la europarlamentarul Adrian Severin , care a refuzat să demisioneze din Parlamentul European în urma scandalului de corupţie «Bani contra amendamente», în ciuda presiunilor atât de la Bruxelles cât şi din partea colegilor din PSD, preferând să fie eliminat din partid decât să renunţe la funcţie.

Premiul ”Curaj în exercitarea justiţiei” a fost luat de judecătoarea Camelia Bogdan de la Tribunalul Bucureşti – a judecat dosarul în care SOV este acuzat că l-a sprijinit pe Nicolae Popa să se ascundă în Indonezia, demonstrând mai multe falsuri în actele medicale depuse de afacerist. A fost înlăturată din dosar de şefa sa pe motiv că a încercat să judece procesul lui Vîntu cu «prea mare celeritate».

”Cea mai eficientă instituţie în domeniul anticorupţie şi bună guvernare” a fost desemnată Agenţia Naţională de Integritate, iar ”Intelectualii de aur al anului” au fost declaraţi Acad. Răzvan Theodorescu, Prof. Univ. Augustin Ioan, Acad. Alexandru Vulpe şi Prof. Univ. Dr. Moise Achim.

Premiul ”Cea mai activă comunitate civică” a fost decernat Alianţei contra aurului contra statul de drept şi Alianţei pentru Hala Matache.

Alianţa pentru o Românie Curată, care a împlinit recent un an de la înfiinţare, este un proiect al Societăţii Academice din România, o mişcare civică deschisa oricui – persoane sau organizaţii, ONG-uri, sindicate, firme, instituţii – care promovează principiile bunei guvernări şi e dispus să investească muncă voluntară sau sprijin pentru voluntari care promovează această idee.

Proiectul este sprijinit de Societatea Academică din România; Freedom House România; Alma Mater; Grupul pentru Reforma Universitară; Centrul Român de Politici Europene; Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România; Societatea Timişoara; Asociaţia Edu-Cer; Centrul pentru Jurnalism Independent; Asociaţia Culturală Ariergarda; Asociaţia Salvaţi Bucureştiul; Grupul pentru Dialog Social; Asociaţia Pro-Do-Mo; CNS Cartel ALFA; Centrul de Resurse pentru Participare Publică şi Academia de Advocacy.

Printre prietenii ARC se numără Toni Grecu, Cătălin Tolontan, Aurora Liiceanu, Monica Macovei, Damian Drăghici, Corneliu Porumboiu, Peter Eckstein sau Ada Milea.

Detalii de la Gala premiilor României Curate puteţi găsi pe www.romaniacurata.ro.

Etichete

22 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.