Social

Țin cu dinții de pădurea grănicerilor din Rusu Bârgăului. Primarul Vrâncean: Altfel am pierde

Primăria comunei Josenii Bârgăului a contestat sentința favorabilă obținută de Asociația Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului, care și-a câștigat în instanță cele peste 2300 de hectare de pădure moștenite de la moșii și strămoșii lor grăniceri. Motivul? Dacă ar pierde aceste suprafețe, comuna nu ar mai avea cadrul legal să aibă propriul ocol silvic la care lucrează mai mulți dintre aleșii locali și care produce profituri mari an de an.

După tot ceea ce s-a spus duminică la Rusu Bârgăului, Timp Online a luat legătura cu primarul comunei Josenii Bârgăului, Nicolae Vrâncean (PSD), pe care l-a întrebat ce se întâmplă cu pădurea aflată în litigiu.

”Pădurea nu ține de mine. Este un proces care a fost inițiat în anul 2006, s-a derulat, eu, în calitate de primar, am atribuțiile mele și trebuie să apăr interesele cetățenilor și proprietatea comunității. Am făcut recurs că așa-i normal și legal din partea mea și eu aș vrea să se termine cât de repede ca să știu cum să-mi gestionez conducerea primăriei. Dacă rămâne așa cum o fost până acum, să rămână așa, dacă nu să o câștige ca să-mi pot desfășura activitatea de administrare în comună, că altfel suntem într-o fugă unul după altul. Unul se ține că-i a lui, altul se ține că e a lui și e o incertitudine totală”, a spus primarul din Josenii Bârgăului.

Întrebat dacă a administrația a permis să se taie lemne din pădurea aflată în litigiu, el a răspuns inițial: ”Nu am tăiat!”, apoi a adăugat ”fiecare cetățean a beneficiat de 4 metri cubi de lemne, a trebuit să tăiem că nu am de unde decât de acolo, de la ei, am tăiat exact ce au avut nevoie cetățenii: pentru o cerere că li s-a aprins o casă, pentru o cerere de o construire de casă și pentru programul pe care îl avem la comună ca la fiecare imobil să dăm 4 metri de material lemnos rășinos pentru întreținerea imobilului respectiv. S-a mai licitat și pentru agenții economici – nu pot să vă spun cât și cum că am 11 proiecte în derulare și nu pot să le știu pe toate – dar nu am vândut lemn din pădurea aflată în litigiu, ci ce v-am vis. Dacă s-a făcut vreo licitație, s-a sistat că așa-i procedura legală”.

Pierderea suprafeței de pădure în litigiu ar crea mari probleme comunei, a mai spus Vrâncean: ”Dacă va trebui să o dăm, comuna pierde foarte mult”.

”În primul rând, ca să avem ocol trebuie să fie nu mai puțin de 7000 de hectare și noi acum avem 8000 de ha. Dacă nu o să ne dea celepeste 2300 de ha în administrare nouă la comună, în prima fază se va desființa ocolul silvic, un mare defavor pentru administrația locală. Într-adevăr sunt angajați ai Ocolului Silvic care sunt consilieri locali, dar ei nu au votat când am avut probleme care au ținut de păduri. Nu au fost implicați în probleme de administrare între ei și noi”, a precizat primarul din Josenii Bârgăului.

Potrivit listafirme.ro, în 2017, Ocolul Silvic Josenii Bârgăului a avut o cifră de afaceri de 4,5 milioane de lei și un profit de 1,1 milioane de lei. La vremea respectivă, instituția avea 27 de angajați.

În 2018, Ocolul Silvic Josenii Bârgăului a vândut lemn de 2,2 milioane de lei și a avut 26 de angajați, conform documentului de AICI.

În data de 5 aprilie 2019, a avut loc o primă licitație pentru lemn la care s-au înscris 14 agenți economici, așa cum reiese de AICI.

9 comentarii

  • Cum era normal, ziarul a procedat corect ascultând și scriind și dreptul la replică al celor invinuiți de încălcarea dreptului la proprietate, al moștenitorilor foștilor grăniceri, prin reprezentantul intereselor întregii comunități, nu numai a celor din Rusu Bârgăului, prin persoana primarului comunei Josenii Bârgăului. Acesta a înșirat argumente în susținerea poziției de a fi făcut recurs la decizia judecătorilor care au redat proprietățile celor în drept să le dețină, adică moștenitorilor. Mă întreb doar, ce s-a întâmplat cu cei din localitățile Josenii și Mijlocenii Bârgăului, precum și a celor din Strâmba, acolo nu au existat moștenitori ai foștilor grăniceri, sau aceia nu și-au revendicat drepturile? Oricum ar sta lucrurile, chiar dacă moștenitorilor din Rusu Bârgăului li se confirmă proprietatea asupra pădurilor, acestea tot acolo vor rămâne unde au fost și până acum, și nu este necesară nici desființarea Ocolului Silvic, proprietatea redobândită poate fi dată în administrarea ocolului, dar printr-o înțelegere corectă, legală ei pot beneficia de rezultatele obținute din exploatare, primind cota parte din profitul obținut, dacă se respectă principiile proprietății în devălmășie, așa cum au fost dobândite aceste proprietăți. Probabil că vor fi necesare niște intervenții la legislația în domeniu, dar pentru a se repune în fapt înțelegerea și pacea în comunitate, respectând atât dreptul la proprietate, cât și interesele generale ale întregii comunități se poate împăca și capra și varza. Ocolul Silvic va trebui să renunțe la câțiva ”protejați”, la unii care ”nici nu împart, nici nu înmulțesc” deoarece pentru o afacere profitabilă nu este nevoie de un număr atât de mare de ”tăietori de frunze la câini”. Sper să auzim numai de bine în viitor!!!

    • In judetul nostru (BN) sunt 44 comune Graniceresti. ati pus intrebarea foarte bine: ,,ce s-a intamplat cu cei de la Joseni, Mijloceni etc nu sunt proprietari?” Va dau eu raspunsul ca si parere personala…Fiind o lupta foarte grea cu aceasta mafie, au cedat pe parcurs, fie s-au lasat cumparati, prostiti, intimidati ,sau justitia care nu este justitie (…) nu le-a dat castig de cauza si au abandonat fiind epuizati din orice punct de vedere dar oricand aceste comunitati graniceresti isi pot intra in drepturi. Vedeti si cazul de la Borsa Maramures, unde acei oameni ,au castigat lupta cu aceasta mafie, care a apelat pana la acte de terorism. Acolo este vorba de 17000 ha teren forestier fiind o sentinta definitiva si irevocabila si de foarte multi ani nu sunt pusi in posesie. Se respecta legea in tara asta? Se respecta proprietarul si drepturile acestora? Stim sa ne plangem ca o ducem rau dar nu ne implicam pentru a nu deranja autoritatile care nu sunt alaturi de cetateni si nevoile lor. Romania Trezeste-te!!!
      Dumnezeu sa ne ajute!

  • Si unde sunt cei 4m cubi pt cetateni?in depozitul agentiilor economici din Mijlocenii Bargaului !! Este o padure tăiată acolo pe partea dreapta! Nici sa explice nu își gaseste cuvintele! Hoții lasa oamenii sa inghete de frig ! Daca ati stii ce este onoare v.ati da DEMISA tot clanul !
    Dar sa vedeti ca Dumnezeu exista si nu va lasa!

  • Bârgăuani vs bârgăuani.
    Dr ce ar împiedica administrația naționslă şi județeană să comaseze Bârgaiele într-o singură mare comună, Bàrgău cu un singur ocol silvic etc.

    • In toata tara ar trebui comasate comunele ca in Polonia (comuna de la 15000 locuitori in sus), aproape toate sunt administratii incompetente, anchilozate, pline de pile, nemsuguri, care cheltuiesc foarte multi bani.

    • #Cc, problema este ca oamenii sunt furati si batjocoriti. De ce sa iti adninistreze averea o mana de politruci? De ce ai nevoie de ei? Le mai platim taxe si impozite la aceste capuse care nu ne reprezinta? Azi maine le da lumea in cap si o sa se intrebe DE CE? oamenii din zona o duc destul de greu, daca nu muncesc din greu nu au ce sa puna pe masa

  • Foarte multe minciuni! Doar anul trecut s-au taiat aproape 30 000 metri cubi. Inca mai prostiti lumea? Din cate am inteles litigiul a inceput in 2001, domnule primar dar sa zicem ca ,,nu stiati nici asta” lafel cum nu stiti si nici nu va intereseaza multe. Puteati fi alaturi de comunitate sa le dati ce este al lor.Pacat ca nu au avut oameni cei de la Joseni,Mijloceni,Prund si nu s-au implicat. Dar sper sa fiti constient ca o sa castige si ei in curand. Fiti alaturi de cetateni domnule primar si lasati bataia de joc pe care obisnuiti sa o faceti.lasati deoparte comanda de la partid

  • Cu totii trebuie sa intelegeti ca este vorba despre un furt la NIVEL NATIONAL, doar pe judetul Bistrita Nasaud este vorba de 150 000 ha teren forestier. Au sters ,,Comuna granicereasca” din actele doveditoare si tot acest patrimoniu graniceresc a trecut pe UAT. Nu este evident ca este un furt? Nu este evident ca este un fals? Inca ne jucam de-a termenii si ne facem ca nu realizam cum a fost posibil asa ceva.
    Domnule primar,
    Cum puteti afirma ca sunteti alaturi de comunitate si de nevoile acesteia cand v-ati mentinut pozitia primarilor de dinainte si ati facut recurs impotriva proprietarilor de drept.
    EXISTA O SENTINTA DEFINITIVA SI IREVOCABILA IN CARE SPUNE FOARTE CLAR CA PRIMARIA NU POATE AVEA DREPTUL, NU ESTE PROPRIETAR. Ce poate fi mai clar decat atat?

  • Retrocedarea în favoarea UAT-urilor s-a făcut abuziv! Cu încălcarea Codului Civil și a legilor proprietății!!! Dar și a codului silvic. O clică de politruci au pus la cale abuzul, pentru ca ulterior ei, și ai lor să aibe de unde fura!
    Câte lămuriri mai trebuie?
    Ce au făcut instanțele? Ceea ce știu ele. Unele… au tot înnădit procese, iar avocații au câștigat bani grei! Și vor mai câștiga! Trebuie dată o lege a revizuirii tuturor legilor retrocedării și terminat cu abuzurile! Dar pentru asta trebuie voință politică! Și un partid care să vrea să promoveze acest lucru.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS