Actualitate

Ținerea în mână a telefonului la volan, pe bicicletă sau trotinetă, interzisă. VEZI sancțiunile

Guvernul a aprobat în ședința de luni o ordonanţă de modificare a Codului rutier, prin care se interzice ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video. Nerespectarea noilor prevederi se va sancţiona cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă. Vor fi sancţionaţi cu amendă şi conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere. În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulaţia vehiculelor în timp ce ţine în mână sau foloseşte telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancţionat cu 4-5 puncte-amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social creşte.

Potrivit proiectului, ”în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Astfel, se va sancţiona cu 4 puncte de penalizare ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video. De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere (bicicletă, trotinetă), aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia.

Fapta este considerată contravenție, iar sancțiunea constă în aplicarea unei amenzi de maximum 1.200 de lei. În plus, șoferilor le va fi suspendat permisul de conducere. Conform aceluiași document, conducătorii auto cu permisul suspendat din acest motiv nu îl pot recupera decât în urma promovării unui examen. Acesta le va verifica gradul de cunoaștere a regulilor de circulație rutieră.

În momentul de față, potrivit Codului Rutier în vigoare, conducătorilor de vehicule „le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”. Așadar, deocamdată nu este considerată contravenție simplul gest de a ține telefonul în mână.

Scopul acestor propuneri este de a evita repetarea accidentelor produse în anii recenți din cauza șoferilor care transmiteau Live-uri pe Facebook în timp ce se aflau la volan. La fel de periculos este să trimiți mesaje text sau să verifici notificările primite, în timp ce conduci.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că folosirea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranţa rutieră, prin amploare şi frecvenţă. Prin introducerea noilor modificări se urmăreşte reducerea semnificativă a numărului accidentelor de circulaţie cauzate de faptul că şoferului i-a fost distrasă atenţia de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, subliniază MAI.

Noile prevederi urmează să se aplice în termen de 60 de zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, perioadă în care Poliţia Rutieră trebuie să desfăşoare o campanie de informare în acest sens.

6 comentarii

  • sa se dea jos cu chitantierul si sa-si dea amenda !
   CHIAR NICI UN POLITIST NU PUNE MANA PE TELEFON IN MASINA CAND CONDUCE?
   Cand ies astia si-si prezinta bilantul de ce nu apar si ei….ca si-au dat amenzi?
   Daca ei sunt politisti si aplica legea atunci si eu sunt macelar si eu am voie sa tai porcul in centru sau fratemiu care e vanator sa umble cu pusca pe centru !

 • Asta e o gaselnita ca sa nu mai filmeze nimeni din masini anumite „intamplari” care se desfasoara in jurul lor…
  ex. esti in mers…. e scandal, accident…bla…bla…bla…cu politisti sau alti frecatori de menta … vrei sa filmezi evenimentul… te vede unu’ dintre ei si are posibilitatea legala sa iti ia inregistrarea si sa te si amendeze!!! Legea asta e facuta nu pentru siguranta (asta e un pretext) ci pentru a nu fotografia si inregistra evenimente pe acre apoi poti sa le distribui pe retele si ei sa pice de fraieri!
  A zis Dracnea ca inregistrarile de la camerele video nu mai sunt probe in instanta??? Iata ca se adevereste… putin altfel ambalata!!!!! Urmeaza sa interzica pozatul si filmatul si pietonilor… gasesc ei o varianta in care sa imbrace si treaba asta!!!!

  • nu se spune hai sictir ca e simplu pentru ei, ci MWE PESEDEE
   cand spui asta parca iti vine sa pui mana pe telefon in masina…..heee?

 • asa este!!! da astia cu mure PSD sunt decrepiti si conectati cu telefonul, ca singuri nu pot gandi!!! ce daca mor atatia pe drumuri din cauza telefoanelor, pe ei ii doare la basca!!!! doar sa urle cat ii tine gura ca dau nu stiu ce PSD. Pai mai decrepitilor va mor copii pe sosele si voi criticati o lege care incearca sa corecteze un obicei din ce in ce mai periculos?????????? poi voi sunteti normali???

 • Durerea mare a politailor este waze. Si astfel a devenit inutilizabil wazeul. Dar daca ai GPS cu Android in bordul masinii lucrurile se schimba. garcea nu mai poate zice nimic!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.