(FOTO-VIDEO) Narcisele sălbatice din Munții Rodnei mai pot fi admirate și în acest sfârșit de săptămână, dar nu și rupte. ”Așa nu!”, a atras atenția biologul Claudiu Iușan de la Administrația Parcului Național Munții Rodnei, care a postat o fotografie cu doi adolescenți ce culeg sau au deja buchete de flori în mână.
”Din păcate, unii apreciază frumusețea naturii într-un mod egoist, furând gingășia și sublimul acesteia. Păcat că se ajunge la ruperea narciselor. Cei 7 ani de acasă și educația primită în școală ar trebui să ne inducă abilitatea de a nu face așa ceva. Păcat…..”, a scris Claudiu Iușan.
”Nu aveți rangeri? Nu este Jandarmerie montană! Măcar în perioada asta” a întrebat cineva.
”Toate astea există însă e dificil să faci permanența în munte. Mai sunt și alte treburi mai importante, ruptul florilor dintr-o arie protejată ține de educație și nu de frică că e cineva care te articulează când te prinde. Rangerii, jandarmii montani, salvamontul fac ce pot, însă să asiguri permanență zi de zi, este dificil….Încercăm să educam, asta facem și noi prin zeci de tabere Junior Ranger, prezentări în școli, comunicate de presă, filme documentare, ghiduri de specii și îndrumare, însă e greu de suplinit carențele bunului simț”, a răspuns Claudiu Iușan.
”Nu înțeleg. Sunt flori. Au bulbi și anul viitor cresc iar. Nu fac rău nimănui, nu sapă pământul și nu e ceva floare rară și protejată. Nu rupem și florile din gradină și le punem în vază?”, a întrebat altcineva. Un alt comentator i-a răspuns: ”Alta este problema. Dacă mergem 200 de persoane la narcise și facem fiecare câte un buchet ceilalți care vin nu mai au la ce să se uite”.
Jandarmii montani din Rodna avertizează: Aveți grijă la vipere!
Și la acest sfârșit de săptămână se preconizează un nou val de persoane dornice să admire natura în această perioadă. Jandarmii montani din Rodna efectuează patrulări pe Muntele Saca, alături de rangerii Parcului Național Munții Rodnei, pentru a fi la dispoziţia turiştilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor în această zonă.
Narcisele se află în maximul perioadei de înflorire şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în perioada imediat următoare, când va fi perioada de maximă înflorire.
Jandarmii îi avertizează pe turiștii care vor să urce la altitudinea de 1.600 de metri pentru a admira priveliștea să aibă grijă la vipere, susprinse de jandarmi în imagini când se încălzeau la soare. ”Ca urmare, trebuie să aveți grijă și la acest aspect, pentru a evita călcarea lor din greșeală. Astfel, trebuie să aveți încălțăminte adecvată de tip bocanc, să aveți grijă pe unde pășiți, respectiv unde vă așezați. În cazul în care sunteți mușcat de o viperă, apelați imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, rămâneți calm, reglați-vă respirația și stați întinși iar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate astfel încât locul muşcăturii să fie sub nivelul inimii. Ulterior, victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă fiind administrarea de ser antiviperin”, informează Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.
(Foto: IJJ BN)
Ce neam de traista. Nu ai 2 lei sa cumperi narcise din piata? Si in natura trebuie jandarmi/rangeri sa pazeasca florile?
Pe pandemia asta fix narcisele sălbatice sunt grija voastră și a noastra. De asta nu mai putem noi… De narcisele sălbatice…
Marea relaxare a analfabetilor functionali. Nu mai faceti reclama la minunatiile Romaniei ca nu ai pentru cine. Le dau eu narcise la primavara viitoare gratis si bujori si ghiocei numa sa nu mai rupa din ariile protejate.
La naucul ala nu trebuia sa-i lipiti banda pe moaca sa-l vedem in toata splendoarea lui de porcus turisticus !