(FOTO) Câțiva tineri din localitățile Petriș și Satu Nou s-au alăturat voluntarilor care strâng gunoaiele de pe Via Transilvanica pentru ca turiștii care o vor străbate să fie încântați de peisaje și nu oripilați de mizerie. ”Ne bucurăm și le mulțumim pentru implicare lui: Marius, Horațiu, Natalia, Dorel, Ioana și în special Simonei. Nu-i uităm nici pe vechii noștri prieteni, veterani deja, Lena, Cristi și Sorin”, a scris pe Facebook Livia Cocolaș.
Via Transilvanica parcurge mai multe zone istorice pe care drumețul le poate descoperi pe parcurs: începând cu Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureșului, Terra Daco-Romana și terminând cu Valea Cernei. Ea pornește de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare – străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și ajunge până la Drobeta-Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I, traseu care măsoară 1400 kilometri.
În prezent, aproximativ 800 de km sunt dați în folosință acoperind județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu și Mehedinți.
”Via Transilvanica” a obținut un premiu special la Gala Muntelui 2021 pentru ”cel mai bun proiect montan al țării”, iar anul acesta va găzdui, în premieră, și Maratonul Via Transilvanica.
Sursa foto: Via Transilvanica (official group)
Nu cred ca acele gunoaie au fost lasate de turisti. In mod sigur sunt „meritele” localnicilor. Altfel , e benefica actiunea iar pozele cu voluntari adunand deseuri sunt la moda.Unii arunca si lasa , vantul face restul iar acum cand iarba inca nu a dat colt sunt vizibile si se pot strange mai usor.Pe vremuri taranii isi duceau (la camp) mancarea in traistute tesute in casa iar apa in oluri si canti din lut . Mancarea se aseza pe stergare sau merindari.Niciodata tarancile n-ar fi renuntat la aceste bunuri.Acum in vremuri de modernitate mancarea se pune in pungi(din plastic) iar apa in sticle (din plastic) fara valoare intrinseca , fara valoare culturala , import integral din cultura tarilor civilizate. Daca nu au pret , pare de la sine inteles ca se pot lasa oriunde. Asta se intampla cand iti uiti radacinile.Ciobanii si cetatenii din alta etnie isi fac uitate hainele pe campuri si pe langa drumuri pentru ca acestea provin din societati ale bunastarii si civilizatiei (haine si incaltaminte din import!) , cumparate in genere cu sacul sau cu 1 leu bucata de la cele mai prolifice unitati comerciale , asa numitele secondhand-uri. Acestea sunt unele din cauzele poluarii . Celelalte tin de bunul simt iar unde acesta lipseste trebuie sa apara „gura” si mana” opiniei publice , a vecinilor , a consatenilor si ori de cate ori e cazul „mana” legii. Poporul acesta nu-i mai rau decat altele dar si acelea (acum civilizate) au fost la un moment dat cum suntem noi iar uneori au fost „civilizate” prin informare , prin exemple , (de ce asa nu , de ce asa da !) si in mod sigur prin constrangere. Se poate si la noi. La inceput cu vorba buna , apoi cu „indicarea” obrazului , cu anuntul preotului la biserica , cu panoul „de onoare” de la primarie iar apoi cu amenzi proportionale cu fapta. Eu cred ca cei mai multi dintre conjudeteni nu au habar despre comportamentul maselor plastice in natura si durata de viata a acestora.Acestia trebuie informati.In acelasi timp , cu cei care stiu ca nu-i bine ce fac dar continua sa persevereze in rau , trebuie purtat un adevarat razboi. Unele batalii se vor pierde , altele se vor castiga dar sunt optimist ca in cele din urma tot mai multi vor avea grija unde-si depoziteaza deseurile de orice fel( nu unde le arunca !).Acele locuri trebuie sa fie cele indicate de autoritati.
E vremea tinerilor si pentru astfel de activitati ca prea mult au stat deoparte pe terase in asteptarea miracolelor. Oricum FELICITARI lor !Personal la 65 de ani pe aceasta speta sunt satul sa mai dau exemple si sa ma mai inscriu la ele. De fiecare data imi amintesc perfect citind in presa ca nimic nu a fost luat in serios, nici de autoritati nici de lume. Sa apara altii care doresc sa traiasca in tara asta frumoasa invadata de gunoaie. Ani de zile in beciul meu a fost depozit de saci si manusi. Gata !