Aceştia participă timp de o săptămână la un schimb de experienţă cu 25 de voluntari ai asociaţiei din România şi Germania. Programul cuprinde mai multe teme legate de voluntariat, cultură organizaţională, educaţie non formală şi schimburi de experienţe culturale, depăşind în acest fel limitarea graniţelor dintre tinerii din ţări diferite.
Pentru această săptămână, Tăşuleasa Social pune la dispoziţie cel mai nou proiect realizat de asociaţie, Pădurea pedagogică, creând astfel mediul optim de desfăşurare a activităţilor propuse.
Joi, 25 august, tinerii din Republica Moldova vor vizita municipiul Bistriţ şi se vor întâlni cu membrii cluburilor care au făcut posibile aceste evenimente.
Tinerii sunt însoţiţi de doi pedagogi din Republica Moldova şi de doamna Ana Gobjila, reprezentant al Clubului Rotary Chişinău.
Cu ocazia Zilei Independenţei a Republicii Moldova, sâmbătă, 27 august, tinerii şi-au propus să ofere pe scena taberei un program cultural şi artistic dedicat celor 20 de ani de independenţă ai Republicii Moldova.
“Este o oportunitate extraordinară de a avea copii în sânul naturii, din diferite ţări şi cel mai important lucru este limba pe care o putem vorbi toţi şi posibilitatea de a vedea natura cu alţi ochi decât cei de utilizatori ai roadelor ei. Pentru copiii noştri şi pentru noi maturii este o lecţie foarte importantă oferită de oameni dedicaţi dorinţei de a face lucruri durabile”, a declarat Ana Gobjila, reprezentant al Clubului Rotary Chişinău.
“Ne bucurăm că împreună cu Lions Club Bistriţa şi Rotary Club Chişinău am oferit posibilitatea acestui grup de copii şi tineri din Republica Moldova să vină în judeţul nostru, să vadă şi să înveţe lucruri noi şi deosebite. Mulţumesc Asociaţiei Tăşuleasa Social pentru sprijin şi îl felicit pe Alin Uhlmann Uşeriu pentru ceea ce face, pentru faptul că este printre puţinii oameni din România care se luptă să educe în acest fel noua generaţie. Ne vom strădui, toţi cei implicaţi, să oferim o săptămână de neuitat beneficiarilor acestui proiect“, a spus Viorel Inţa, preşedinte 2011-2012, Rotary Club Bistriţa Nosa.
”Bunele relaţii existente între Lions Club Bistriţa şi Rotary Club Bistriţa Nosa au condus la transpunerea unei idei în acest proiect ai cărui beneficiari sunt copii din Republica Moldova. Cu siguranţă, programul propus de Asociaţia Tăşuleasa Social, partenerul nostru în acest proiect, este unul deosebit şi sper ca grupul să se simtă bine în această mică vacanţă şi să se întoarcă acasă cu noi cunoştinţe şi informaţii pe care să le împărtăşească colegilor şi prietenilor lor”, a declarat la rândul lui Ioan Peteleu, preşedinte 2011-2012, Lions Club Bistriţa.
“La Tăşuleasa Social, se află în acest moment tineri din trei ţări diferite. Cu voluntarii din Germania, este o diferenţă de limbă, şi cu voluntarii din Moldova vorbim aceeaşi limba, dar este o graniţă care ne desparte. Mă bucur că am depăşsit aceste diferenţe şi ne propunem ca ceea ce am îmvăţat aici să fie dus mai departe şi de către tinerii din Germania, şi de către tinerii din Moldova, iar la Tăşuleasa să ramana un model de a face lucruri împreună”, declară Alin Uhlmann Uşeriu, preşedinte al Asociaţiei Tăşuleasa Social..
“Este prima ocazie pentru mine când pot să întâlnesc persoane din mai multe ţări şi, în acelaşi timp, să mă simt cu ei ca acasă. Deja am descoperit o parte din surprizele pregătite de ceilalţi voluntari şi sunt sigur că ăsta este doar un mic procent din ceea ce va continu”, a spus Nicolae Cojuşneanu, elev în clasa XII-a, la Liceul Teoretic de Arte Nicolae Sulac din Chişinău.
“Ne bucurăm că tinerii şi copiii din Republica Moldova se implică în activităţile propuse de noi şi sunt foarte entuziasmaţi să afle lucruri noi, la fel cum şi noi, la rândul nostru, aflăm de la tinerii din Germania”, afirmă Iulian Gabor, voluntar Tăşuleasa Social, Bacău.
“Este foarte frumos că putem să ne jucăm împreună, să avem experienţe şi trăiri împreună chiar şi fără să vorbim aceeaşi limbă. La fel ne bucurăm că avem ocazia să ne întâlnim aici nu doar cu tineri români din România, ci şi cu tineri români de peste graniţă“, a spus Anna Philipp, voluntar din Germania.
Foto: Cosmin Bumbuţ
Adaugă comentariu