Legea care acordă tinerilor fermieri dreptul de a beneficia de 50 de hectare de teren agricol, prin atribuire directă de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), cu contract de arendare/concesiune, promulgată încă de acum patru ani, se pune în practică, în sfârșit.
Ideea cu atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri aparține fostului ministru al agriculturii, Achim Irimescu, în prezent, ministru plenipotențiar Reprezentanța permanentă a României la UE, Bruxelles. Pe 6 decembrie 2015, Irimescu, ministru al agriculturii la acea vreme, declara la TVR 1 că tinerii fermieri vor beneficia de 50 ha teren agricol, cu condiția să se mute la sat și să devină fermieri.
Pe 22 noiembrie 2016, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat modificările din Legea 268/2001 între care este inclusă și propunerea lui Irimescu, și anume atribuirea directă de teren tinerilor cu vârsta de până-n 40 de ani.
Actualul ministru al agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, după patru ani de la intrarea în vigoare a legii, că tinerii fermieri vor beneficia în premieră de 50 ha teren agricol.
”Tinerii fermieri vor beneficia în acest an, în premieră, de terenuri concesionate de la Agenția Domeniile Statului în suprafață de 50 de hectare! Astfel, pentru tinerii fermieri, pe lângă banii alocaţi submăsurii 6.1 din PNDR Instalarea tinerilor fermieri, vom încerca să alocăm aceste terenuri pe care le-am identificat în contractele de concesionare care expiră anul acesta și care nu vor mai fi prelungite. Considerăm că este foarte important ca de acest teren să beneficieze cei care se încadrează în categoria de tineri fermieri, ţinând cont de fenomenul de îmbătrânire a fermierilor şi a forţei de muncă din agricultură. Momentan, România are o suprafață de 230.000 de ha suprafață concesionată, din care niciun hectar pentru tinerii fermieri. De asemenea, bugetul alocat noii sesiuni de proiecte va avea două direcții: una care să vizeze tinerii din România, iar cea de a doua, pe cei din Diaspora care doresc să se întoarcă în România și să facă agricultură, aspecte ce vor face obiectul unei negocieri cu Comisia Europeană in perioada imediat următoare”, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa Facebook.
Prezent la Bistrița la o întâlnire cu fermierii și cu șefii din Agricultură, consilierul ministrului, Dumitru Secară, s-a interesat cât teren mai are ADS în județ și a aflat că este vorba de o suprafață de 1300 de hectare.
Pai mai are statul prost pamant in BN ? Nu l-ati retrocedat inca sau vandut la straini ? Ce sa faci cu agricultura si zootehnia intr-o lume moderna vorba lu Primariu . Ce bine incape aici paradisul NEWARLAND .
Dar liceele agricole cât teren primesc de la stat? Ele nu intră în atribuțiile voastre?
De școală nu ne pasă. Liceului agricol o să-i furăm și pământul pe care îl mai deține. Ca în Minunatul Orinoco de Jules Verne.