Actualitate

Crețu a dispus controale în cluburi. Țintean: Va fi un grup de lucru. Moldovan: Salut decizia Guvernului

”În ziua de 2 noiembrie 2015 am dispus ca Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţia Locală a municipiului Bistriţa să facă inventarul tuturor autorizaţiilor de funcţionare a locaţiilor de alimentaţie publică şi a celor de tip club, respectiv verificarea documentelor care au stat la baza autorizării lor şi verificarea punerii în practică a prevederilor legale, pentru a se evita apariţia oricărei situaţii care s-ar putea solda cu răniri sau pierderi de vieţi omeneşti”, a transmis într-un comunicat primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

Prefectul Ioan Țintean, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, au vorbit despre controalele care vor urma în cluburi și baruri.


”Am primit o adresă de la Guvern prin care am fost înștiințați că toate județele vor primi un proiect general de control al tutor unităților din acest domeniu: cluburi, discoteci, baruri. După ce primim acest plan general se va constitui un grup de lucru, în frunte cu prefectul, reprezentanții Poliției, Jandarmeriei și ISU, și prin dispoziție sau ordin al prefectului se vor controla toate unitățile de profil. Acolo unde se vor constata nereguli, se va da termen de intrare în legalitate, iar până atunci se vor opri activitățile. ISU elibera autorizație de securitate la incendiu, nu autorizația de funcționare, eliberată de primar, care nu poate face acest lucru dacă nu are toată documentația. Se va schimba actul normativ care guvernează această activitate și se va da dreptul să închidă unitățile și ISU. Nu avem posibilități ca în străinătate, unde la intrare fiecare persoană e scanată și după numărul maxim admis se închide ușa, la noi numai prin numărare poți proceda”Ioan Țintean

”Am avut o discuție cu domnul primar Crețu, care dispusese deja ca pe zona de autorizare-funcționare Poliția Locală și serviciile din Primărie să prezinte un plan concret de control. Salut decizia Guvernului de a crește competențele pentru ISU până la nivelul închiderii activității într-o astfel de instituție. Comisia județeană va fi coordonată de prefect. Până acum ISU mergea, constata, lăsa un proces verbal”Emil Radu Moldovan

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va avea dreptul legal de a închide toate cluburile şi localurile care nu respectă normele de siguranţă, în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului. Cluburile care nu respectă prevederile legale se vor redeschise în cazul în care se iau măsurile necesare pentru siguranţa publicului.

Ce prevede Ordonanța de Urgență a Guvernului

Atribuțiile Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost extinse în sensul că inspectorii ISU pot sigila construcțiile și amenajările operatorului economic în punctul de lucru în care constată încălcarea reglementărilor privind siguranța la incendiu. Potrivit legislației în vigoare până la data prezentei reglementări, ISU putea dispune doar oprirea funcționării ori utilizării contrucțiilor sau amenajărilor, ceea ce nu era de natură să garanteze încetarea de fapt a funcționării. 

Ordonanța de Urgență adoptată astăzi de Guvern completează Legea 307/2006 și Legea 170/2015 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevăd și alte sancțiuni pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu.

De asemenea, în scopul creșterii nivelului de securitate la incendiu, Guvernul a stabilit o serie de criterii cumulative pe baza cărora se poate dispune oprirea funcționării ori utilizării clădirilor și spațiilor amenajate în clădiri, cu aria de desfășurare mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism. Reglementările sunt incluse într-o Hotărâre adoptată astăzi de Guvern. Actul normativ vizează atât clădirile și spațiile autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, cât și pe cele care nu sunt autorizate.

În cazul construcțiilor sau amenajărilor cu suprafață mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism, autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării se face în oricare din următoarele situații:

Ø Depășirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația de securitate la incendiu;

Ø Depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistență la foc;

Ø Desființarea unei căi de evacuare atunci când potrivit reglementărilor tehnice specifice se impun două sau mai multe căi de evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;

Ø Reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

Ø Desființarea instalațiilor/sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, precum și a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.

Valorile de referință pentru aceste criterii sunt cele cuprinse în documentațiile tehnice aferente autorizațiilor de securitate la incendiu, emise de inspectoratele pentru situații de urgență, raportate la cerințele reglementărilor tehnice indicate în documentația care a stat la baza obținerii autorizației.

În cazul construcțiilor sau amenajărilor cu suprafață mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism, care nu au autorizație de securitate la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării se face în oricare din următoarele situații:

Ø Depășirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci și restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referință;

Ø Depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ gradul de rezistență la foc;

Ø Neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare față de valoarea de referință;

Ø Reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/ lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

Ø Neechiparea  cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, în concordanță cu valoarea de referință;

Ø Neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;

Ø Categorii de construcții sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune. 

Valorile de referință pentru aceste criterii sunt cele cuprinse în reglementările tehnice specifice în vigoare la data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau la momentul punerii în funcțiune. 

Constatarea situațiilor menționate se va face de către personalul inspectoratelor pentru situații de urgență, cu sprijinul, după caz, al personalului desemnat din cadrul Poliției Române sau Jandarmeriei Române.

Măsura de oprire a funcționării ori utilizării clădirilor ori spațiilor amenajate se realizează până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.  Pentru situația depășirii cu 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația, măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării clădirilor ori spațiilor amenajate se dispune pentru 60 de zile calendaristice începând cu data comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor. 

Actul normativ instituie obligația autorităților competente în emiterea autorizațiilor de construire să pună la dispoziția reprezentanților inspectoratelor pentru situații de urgență documentele care au stat la baza obținerii acestora, precum și elementele de identificare ale construcției, data și numărul autorizației, denumirea lucrărilor executate, precum și data realizării documentației tehnice de autorizare a construcțiilor.

5 comentarii

  • Ma gandesc sa-mi transform casa in CLUB de NIGHT. Toate autorizatiile le am la zi, mai putin cea de la primarie de constructie care este platita de 7 ani. Poate asa intru in legalitatea lui Cretu, care pana acuma mi-a fost refuzata de Statul si Administratia penala care mi-a furat din proprietate falsificand pana si CF-ul.

  • Chiar asa mai baieti? Aveati timp pana acuma sa faceti asta. Acuma basti! cam asta va asteapta. Credeti ca mai conteaza carpelile voastre post…Sa ne auzim cu bine!

    • Sandel , toate cladirile in care sunt sau a fost candca cluburi sunt improprii prin constructia lor , de pe vremea sasilor sau a lui Ceausescu si problema e la fel si la nivel de tara. Amintesc doar cateva : Malibu ( subsolul casei de cultura ) , Metalu , BTT astea au fost …si sunt si alte exemple din vremea noastra…, se putea face aceste controale si reglementari de ani buni, macar in ceasul al 12-lea face cineva ceva.

  • Ar trebui dispuse controale si la unitățile tip vulcanizare, depozite de cauciucuri etc etc. In ce condiții autorizati astfel de funcțiuni domnilor din primărie, domnilor de la mediu?

  • A trebuit sa se intample o tragedie ca sa se constate ca la capitolul nereguli, Romania sta pe un butoi cu pulbere.
    Nu doar cluburile si barurile trebuie verificate sub aspectul respectarii normelor PSI, ci si alte locatii destinate artei spectacolului in care se aduna multimi de oameni. Spre exemplu, trebuie vazut in ce masura „Cortul de Cultura” din centrul Bistritei indeplineste conditiile de siguranta impotriva incendiilor, pornind chiar de la amplasarea lui in mijlocul drumului, blocand caile de acces ale masinilor de interventie in caz de incendii la cladirile din jur. „Cortul de cultura” pe langa amplasarea sa idioatata, nu indeplineste nici alte cerinte prevazute de normele PSI.
    Spre exemplu, in sălile de spectacole scaunele, băncile şi în general mobilierul se fixează de pardoseală, astfel încât să nu fie răsturnate în caz de panică. Fac excepţie lojile în care se admit maximum 12 scaune mobile precum şi expoziţiile şi saloanele de dans în care se recomandă solidarizarea pe pachete (fără fixare de pardoseală). Chiar si in căminele culturale şi în sălile de întruniri cu o capacitate de maximum 200 de locuri, scaunele şi băncile pot fi nefixate de pardoseală, cu condiţia fixării între ele pe pachete de minimum trei rânduri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS