Economie

Şase investiţii importante în comuna Tîrlişua prin PNDL. Lucrările vor începe în 2018

În comuna Tîrlişua se vor face, în 2018, nu mai puţin de şase investiţii cu bani guvernamentali alocaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), anunţă primarul Vlăduţ Purja.

Pentru extinderea reţelei de canalizare în localităţile Tîrlişua, Agrieş şi Borleasa sunt alocaţi peste 10,3 milioane de lei. Peste un milion de lei vor fi cheltuiţi pentru construirea unei clădiri cu destinaţia de grădiniţă cu program normal în centrul comunei, iar 300.000 de lei sunt alocaţi pentru reabilitarea unei case de locuit cu destinaţia dispensar uman. Guvernul a mai fost de acord să aloce 1,6 milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea Şcolii Generale Agrieş, 402.000 de lei pentru construirea unui pod peste Valea Ilişua în satul Tîrlişua şi 418.000 de lei pentru alt pod peste aceeaşi vale, dar şi în localitatea Borleasa. Aşadar, prin cele şase proiecte aprobate, comunei condusă de Vlăduţ Purja îi sunt alocaţi în total peste 14 milioane de lei numai pentru aceste investiţii.

„Prin PNDL, vom face extindere de canalizare pe satele mai compacte, Agrieş, o parte din Tîrlişua şi Borleasa, care nu au beneficiat de celălalt proiect făcut pe Măsura 322. De acel proiect au beneficiat circa 25-30% dintre locuitori. Pentru extinderea canalizării prin PNDL am cerut peste 10 milioane de lei. Mai vrem să facem grădiniţa fiindcă ea funcţionează în spaţii inadecvate la sala de sport, şcoala din Agrieş care nu are autorizaţie de la ISU şi a fost prinsă tot prin PNDL, dispensarul medical pe care l-am început noi din bugetul local şi a fost preluat de PNDL şi încă două poduri, cel din Borleasa, început din bugetul local şi un pod pe strada Izvoare. Avem şase obiective prinse pe PNDL pe care le vom face în 2018. Dispensarul e făcut 85% deja. Nu am mai continuat bugetarea lui, nici a podului din Borleasa şi nici a altor obiective pe care le-am avut prinse ca investiţii din bugetul local pentru ca să putem susţine PNDL II. Studiile de fezabilitate, studiile geo şi alte studii le facem noi, din banii noştri. Noi suntem o comună săracă, avem puţine păduri, 288 de ha, iar veniturile sunt mici”, a declarat primarul Vlăduţ Purja.

Tot anul viitor, primarul speră să fie adjudecate lucrările şi pentru proiectul de reabilitare a căminului cultural din Tîrlişua.

„Am accesat bani europeni, 500.000 de euro, pentru căminul cultural. E în procedură de achiziţie, sperăm spre final, că e început de aproape un an de zile. Sperăm ca, în primăvara lui 2019 să începem şi aici lucrările. În Agrieş, prima partea  lucrărilor la cămin a fost făcută, este funcţional, mai trebuie doar încălzire. Am fost prinşi pe lista sinteză pe CNI, urmează să depunem documente. Nu am reuşit anul acesta având PNDL care ne-a sufocat cu cheltuielile. Sperăm să-l putem depune în prima parte a anului”, a spus Purja.

Primarul regretă că, în comună, mai sunt circa 50 de familii fără curent. „Cel puţin o treime dintre locuitorii comunei au casele de dealuri. Din păcate, mai sunt 50 de familii fără curent. Sperăm să găsească Guvernul vreo soluţie, gen Casa Verde, ca să aibă şi aceşti oameni condiţii decente pentru secolul în care trăim”, a spus Vlăduţ Purja.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.