Dacă vara a fost una săracă în ciuperci, situaţia s-a schimbat cu totul în toamnă. Pădurile şi câmpurile s-au umplut de ciuperci care mai de care mai frumoase și mai mari. Cei care le-au găsit au umplut rețelele de socializare cu fotografii care au strâns multe aprecieri.
Vasile Someșan din Archiud a găsit ciuperci de mărimea unei mingi. ”Așa ceva nu am văzut!”, a scris el pe Facebook.
Omul nu scrie dacă ciupercile găsite de el sunt comestibile.
De altfel, nu oricine poate însă face diferenţa între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Şi asta deoarece asemănările dintre cele două tipuri sunt izbitoare. În toată lumea există peste 6.000 de specii de ciuperi, dintre care doar 600 sunt comestibile.
Elevii care fac parte din Cercul de Agrobiologie de la Clubul Copiilor Sângeorz-Băi au găsit, la rândul lor, în Parcul din Sângeorz-Băi 36 de specii de ciuperci. ”Echipajele Amanita, Hribii și Gălbiorii s-au descurcat de minune, reușind să facă o mulțime de poze doveditoare. Ca să termin în spirit ciupercăresc, pot spune că a fost o activitate „jos pălăria„.
A găsit numeroase ciuperci pe Valea Bârgăului și Ioana Hangan Pudilic, alergătoare și totodată bună gospodină la Atelierul de pâine tradițională.
Medicii atrag însă atenţia asupra pericolului la care se expun cei care culeg şi consumă ciupercile fără să le cunoască. Există mai multe soiuri care deşi nu sunt otrăvitoare, nu sunt comestibile, iar consumul lor poate cauza greaţă sau vărsături. În cazul în care mâncaţi ciuperci otrăvitoare trebuie să vă adresaţi imediat medicului.
Sursa foto: Facebook
La ciuperca prezentată aici, în bild, bistrițenii îi spun beșâca-porcului. Cunoscătorii, Calvatia gigantea. Este comestibilă în tinerețe. La Bistrița, dacă s-ar mai face școala aristotelică de pe vremuri, elevii ar putea identifica vreo 115 de specii de ciuperci pe sezon. Dar școala s-a abramburit, covidul a năvălit, elevii s-au distanțat și nici să copieze unul de la altul nu mai pot.
Ciuperca uriasa prezentata in poza se numeste in limbaj popular besina sau basica calului sau porcului , dupa zona „folclorica”.Este comestibila numai daca in urma sectionarii prezinta culoarea alba.Daca este verzuie nu trebuie consumata iar daca este de culoare neagra se poate pastra in casa ca medicament traditional pentru oprirea sangerarii in cazuri de accidente casnice.Se poate prepara in multe moduri , inclusiv pane.Ciuperca prezentata poate satura o intreaga familie.