Sănătate

Tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Iată ce riscă minorii nevaccinaţi!

Tot mai mulţi părinţi refuză să accepte vaccinarea copiilor din diverse motive, majoritatea fiindcă au citit pe internet diverse informaţii legate de reacţiile adverse. Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud atrage însă atenţia că această atitudine poate dăuna grav sănătăţii copilului nevaccinat, dar şi celor din jur.

Zilele acestea, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud desfăşoară două campanii de vaccinare a elevilor din clasele întâi şi a XII-a.

”Sunt două campanii de vaccinare, una care se desfăşoară la clasa I şi este cu trivaccin, împotriva rujeolei, rubeolei şi parotiditei epidemic, o altă campanie la clasa a XII-a. Acestea sunt campaniile programate pentru luna ianuarie. Faţă de anul trecut, când vaccinare a fost de 90-91%, avem o scădere destul de mare a complianţei la vaccinare, în jurul a şase procente. În special părinţii refuză să-şi vaccineze copiii şi partea dramatică este că refuză la copiii mici, deci la cei de clasa I înregistrăm cele mai multe refuzuri. Sigur, părinţii au acest drept şi semnează că refuză vaccinarea, dar nu e un lucru bun nici pentru sănătatea public, nici pentru copilul care nu este vaccinat, nici pentru copiii din jur, care sunt neprotejaţi şi ei”, a spus Doina Petri pentru Timp Online.

Ea a explicat de ce mulţi părinţi nu acceptă vaccinarea copiilor lor: ”Sunt foarte multe motive pentru care refuză vaccinarea, am studiat acest fenomen. Sunt cazuri de copii care se plimbă de la o ţară la alta, pentru că părinţii lucrează în străinătate şi vin cu scheme diferite de vaccinare. Alte motive sunt cele religioase, dar şi o greşită informare a părinţilor, care îşi culeg surse de pe internet mai degrabă decât de la instituţiile publice. Aceasta este cea mai mare categorie, cei greşit informaţi cu privire la beneficiile vaccinării în raport cu riscurile. Au fost cazuri de copii care s-au îmbolnăvit fiindcă nu s-au vaccinat, au făcut boli destul de grave şi complicaţii. Părinţii continuă însă să refuze anumite tipuri de vaccinuri, ei cred că are legătură cu imunitatea, interpretează lucrurile complet diferit. Ne-am propus să facem şi o campanie de promovare a beneficiilor vaccinării, mai ales în rândul cadrelor didactice şi a părinţilor pe cât posibil”.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a precizat că se va interveni mai ales acolo unde există o aglomerare de refuzuri. ”Avem refuzuri de vaccin chiar de la naştere, sunt părinţi care au refuzat, a trebuit să ducem o muncă suplimentară de consiliere ca să-i convingem că se expun unor riscuri care pot duce chiar la decesul copilului. Se mai organizează şedinţe cu părinţii în şcoli, vom interveni mai ales acolo unde avem aglomerare de refuzuri. Vaccinarea şi-a dovedit beneficiile de zeci de ani de când introdusă în România şi nu numai, se vaccinează în toată lumea mase mari de copii care au scăpat de boli ce pot duce inclusiv la deces. O vaccinare protejează pe copilul vaccinat, dar şi pe cei din jur, iar beneficiile sunt mult mai mari faţă de riscuri. Riscurile sunt de regulă minore, reacţii mici, alergice la o vaccinare sunt de neglijat în raport cu beneficiul de a te feri de boală. Vaccinarea este gratuită”, a spus Doina Petri.

7 comentarii

  • Cate vaccinuri i se face unui copil mic in primele 5 zile de viata pana la externare ? Are copilul puterea de a se apara impotriva atator atacuri? De ce a crescut frecventa celor cu boli de plamani si alergii odata cu cresterea numarului celor vaccinati ? Sunt doar o parte dintre intrebarile care circula.

    • Circula pe internet foarte multe opinii. Raspunsuri pertinente, reala, cu avantaje si dezavantaje nu gasiti decat intr-o discutie cu un medic epidemiolog. Restul, sunt mituri urbane. Aveti dreptul sa nu va vaccinati copii, dar macar sa aveti toate informatiile cirecte, nu de pe internet. Acolo este foarte multa informatie, nu neaparat de cea mai buna calitate. Exista spre exemplu un forum unde se discuta foarte aprins despre faptul ca periuta de dinti nu trebuie spalata dupa folosire. Si nu puteti crede cat de multi sunt de acord cu asta, si cate argumente pseudo-stiintifice gasesc pentru a-si motiva decizia.
      Parerea mea este ca nu merita sa expui copilul unui risc REAL doar in baza unor informatii din online. Eu nu as face asta, as cauta TOATE informatiile din domeniu, apoi as lua o decizie.

  • Este primul articol in care citesc ca parintii au dreptul sa refuze vaccinarea. Multumesc ca nu contribuiti in mod flagrant la dezinformarea in masa afirmand ca vaccinarea ar fi obligatorie. Pentru asta, jos palaria!
    Dupa aceea insa dati din pacate cu bata in balta cand vorbiti de „parintii gresit informati”. Parintii care au luat decizia informata de a nu-si vaccina copiii au facut-o pentru ca au acces la informatii (mii de carti!!) puse la dispozitie de MEDICI care se pronunta tot mai vehement impotriva vaccinarii, plus multe experiente negative directe in familie sau in cercul de prieteni cu copii vatamati grav in urma vaccinarii.
    Cand netul este plin de studii oficiale care leaga vaccinurile de encefalite, de diabet, pancreatite, moartea subita a bebelusului, artrite, meningite, convulsii, nevrite periferice, cand toate aceste efecte adverse pot fi studiate inclusiv in prospectele vaccinurilor, cand in SUA se platesc milioane de dolari despagubire unor copii la care vaccinul ROR a contribuit de ex. la declansarea autismului, nu mai putem vorbi de „parinti gresit informati”, pana la urma nu e nevoie de un doctorat in fizica nucleara ca sa intelegi riscurile enorme ale injectarii unui bebelus de cateva luni cu aldehida formica, mercur, aluminiu, celule de fetusi avortati, antigel, proteine crescute pe rinichi de maimute etc. etc. etc.
    Dragi parinti, data viitoare cand un medic va mai „ameninta” cu amenzi daca refuzati vaccinarea sau va povesteste basmul cu cat de „sigure si eficiente” ar fi vaccinurile, puteti sa-l rugati sa completeze si sa semneze urmatoarea declaratie, prin care isi asuma raspunderea pentru TOATE consecintele actului vaccinarii: http://piersicuta.blogspot.de/2013/02/declaratie-de-semnat-de-catre-medicul.html

    • Meseria Dumneavoastra fiind….? Cu arie de expertiza in domeniul medical ….. in specialitatea……. Tocmai acest gen de abordare este nociv. In mod sigur PUTETI presupune ca detine adevarul absolut in acest domeniu. Este alegerea Dumneavoastra. Medicul isi asuma raspunderea pentru actul medical in sine, si pentru ORICE problema aparuta din cauza nerespectarii procedurilor specifice acelui act medical. Sunt medic stomatolog. Daca eu pun o plomba unui pacient si pacientul pierde acel dinte din cauza unei parodontopatii (imi permit termeni specifici deoarce pareti a detine expertiza necesara), ar trebui sa fiu tras la rapundere eu?
      Orice act medical presupune anumite riscuri, pentru ca nu vorbim de schimbat roata la masina. Orice act medical este un act INVAZIV. De aici incolo povestim despre reactii adverse si complicatii, aparute datorita medicamentului administrat sau reactiei organismului.
      Este o dilema asemanatoare atunci cand ai deja prezenta bolii, si actul medical poate schimba lucrurile in bine sau poate sa nu aiba efectul scontat. Exemplu? Bolnav de cancer. O operatie poate salva viata acelui pacient SAU NU. Si in acel caz, vrei sa iei o decizie INFORMATA.
      Astept cu interes un raspuns, Doamna Feli.
      Si La Multi Ani de 8 Martie tuturor .

  • Ooooooo, Doamna Feli, v-am citit blogul, (link-ul postat de Dumneavoastra mai sus). Nu mai e nevoie sa-mi raspunde-ti. Mi-e clar, multumesc. Fara sa va suparatai, nu sunt de acord cu cele scrise acolo, cum nu sunt de acors cu nici un fel de extremism, nici in gandire, nici in comportament, nici in mentalitate. Sunteti la o extrema (foarte extrema), pe care, cu argumente logice, nu am cum sa o combat. Si nici nu vreau. Aveti tot dreptul sa incercati sa”mai salvati cativa copii de acul degeaba intepator” (am citat sper corect). Declaratia aceea din link? Discutati cu un avocat inainte de a o posta, legal vorbind e nula. E doar un instrument cu care orice persoana suficient de isterica se va duce la medic sa i-o arunce in nas.
    Repet, nu militez pentru vaccinare, am copil si EU am ales sa o vaccinez. Militez pentru o informare completa, un consimtamant informat. Pana la urma, fiecare parinte isi asuma decizia luata de el pentru copilul sau.
    Repet, nu mai am nevoie de raspuns, m-am edificat.

    • Domnul Doru, in viata oricat de mult am prefera culoarea gri (nu e alba, nu e neagra, da’ e lejera si nu ne da bataie de cap), in ceea ce priveste injectarea copiilor nostri cu proteine de pui sau soareci combinate cu mercur, aldehida formica si aluminiu sub pretextul unei „imunizari” inca nedovedite stiintific, sa stiti ca pentru mamele care isi doresc copiii sanatosi nu este loc de gri; daca dvs. alegeti sa numiti asta extremism, e bunul dvs. drept. Noi avem alta parere.
      Intreaga istorie a vaccinarii este o afacere bazata exclusiv pe profit. O industrie farmaceutica ce face presiuni asupra guvernelor (in Germania fostul ministru al sanatatii Seehofer a admis asta public!) nu are cum sa mimeze bune intentii la adresa sanatatii copilului meu, sa fim seriosi. Daca aceasta procedura medicala ar fi fost intr-adevar buna si utila, ea nu ar fi trebuit impusa de nimeni. Toti parintii isi doresc copii sanatosi, de aceea noi suntem cei mai competenti in aceasta privinta. Multa sanatate va doresc!

    • Doamna, Feli, cum am spus, suntem in doua zone total diferite ca si conceptie. Putem cadea de acord ca nu suntem de acord? Si atat?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.