Astăzi sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim, o zi care simbolizează intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, singurul moment din viaţa Sa în care a acceptat să fie aclamat precum un împărat.
Duminica Floriilor, este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele şi marchează începutul unei săptămâni a Patimilor – numită şi Săptămâna Mare – perioadă în care în slujbele bisericești care se fac, în fiecare seară, sunt pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ – Deniile – prin care credincioşii Îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, înainte de Răstignirea și Învierea Sa.
Obiceiuri și tradiții de Florii
Oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfințite de preoți și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul. Ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.
Sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi “Nunta urzicilor” pentru că înfloresc urzicile, dar nu mai sunt bune de mâncat, semn că se apropie sfârşitul Postului Paştelui.
De Florii, e dezlegare la pește. Se spune că, cine mănâncă azi pește se va lecui de orice boală.
Tot de Florii, este bine ca fiecare credincios să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului. Cel care se împărtăşeşte de azi are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând.
Dacă te speli pe cap în această zi, fără apă descântată şi sfinţită, părul va albi peste noapte.
Cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşte
Cine își serbează onomastica
Cei care poartă nume de floare îți serbează azi onomastica: Florin, Viorel şi Viorica, Florentina, Florica, Floarea, Florina, Florentin, Florinel, Trandafir, Bujor, Floricel, Mărgărit, Crin, Garofiţa, Iris, Anemona, Romanița, Angela, Angelica (de la Angelica de pădure), Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Delia (de la Dalie), Dumitriţa (denumire populară a crizantemei), Eugenia (de la planta cu acelaşi nume), Gherghina (o altă denumire a Daliei), Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Liliana, Lilian (de la liliac sau de la englezescul Lilly, pentru crin), Mălin, Mălina (de la pomul cu acelaşi nume), Romaniţa sau Veronica.
La mulți ani cu sănătate tuturor celor care poartă nume de flori!
Paștele catolic
Tot în 9 aprilie, un milion de români, alături de alți peste un miliard de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume, sărbătoresc Învierea Domnului.
Paștele pe care îl celebrează în 9 aprilie credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, 16 aprilie, de sărbătoarea similară a creștinilor ortodocși.
Hristos a înviat!
Gentiana , Violeta , Lacramioara