Vineri după-amiază a început şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care este programată dezbaterea şi votarea cererii USL de suspendare a şefului statului.
Traian Băsescu a luat cuvântul şi s-a apărat în faţa acuzaţiilor.
”Am luat notă de avizul CCR şi m-am bucurat constatând că în acest aviz CCR nu constată nicio abatere a preşedintelui care să justifice suspendarea. Se pare că nu reuşesc să coabitez cu PSD şi PNL. În 2007, când Guvernul liberal era în parteneriat cu PSD, în Parlament aţi recurs la suspendare. Acum vă aflaţi din nou împreună la guvernare şi primul lucru de care aţi considerat să vă ocupaţi e suspendarea preşedintelui. Ca să ajungeţi la suspendare trebuia să înlocuiţi din funcţie Avocatul Poporului pentru a putea emite ordonanţe neconstituţionale pentru a vă atinge scopul politic.
Sunt lucruri mai importante decât atingerea scopurilor politice, precum stabilitatea ţării şi reputaţia ţării. Ce faceţi de două săptămâni reprezintă o puternică zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dispoziţia USL. E o greşeală, ce aţi făcut va avea consecinţe pe termen lung. Ori nu aveţi o evaluare corectă asupra ceea ce faceţi, ori o aveţi şi nu vă pasă, pentru că e mai important pentru dumneavoastră să puneţi mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv pe justiţie pentru a vă apăra penalii. Vine rândul domnului Voiculescu, dacă am înţeles bine din presă.
Obiectivul principal pe care îl aveţi e să puneţi sub control justiţia. Refuzaţi să duceţi la îndeplinire rezultatul referendumului din 2009 prin care trebuie revizuită Constituţia pentru a ajunge la parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Crearea acestei revoluţii violente din punct de vedere legislativ credeţi că acoperă deficitul de responsabilitate faţă de popor.
Mă acuzaţi că nu am respectat deciziile CCR. Minciuna trebuie să fie şi ea în limite acceptabile. Daţi-mi un singur exemplu când nu am respectat deciziile CCR. Poate am făcut greşeala să le comentez, dar să nu le respect, niciodată.
Băsescu a precizat că tot ceea ce s-a întâmplat în aceste zile va reprezenta un impediment în atracţia României pentru investiţii străine. ”Poate aveţi resurse interne să creaţi locuri de muncă în alte zone. Dacă veţi tergiversa proiecte, dacă nu veţi accelera viteza de absorbţie a fondurilor europene, dacă nu veţi da drumul la investiţii străine in minerit, vă asigur că nu există soluţie să alimentaţi corespunzător bugetul fondului de pensii”.
El a menţionat că nu a influenţat justiţia: ”Dacă găsiţi măcar un singur judecător, procuror sau ofiţer de poliţie cu care să fi vorbit direct sau căruia sa-i fi transmis mesaje indirecte, îmi voi asuma răspunderea afirmaţiilor dumneavoastră. Dacă nu, încetaţi să dezinformaţi. Ce am făcut eu în privinta justiţiei a fost să o critic în baza rapoartelor pentru că ineficienţa constatată la un moment dat nu putea fi ţinută ascunsă de români. Sunt doi ani de când nu m-aţi mai auzit criticând justiţia, dintr-un motiv simplu, a început să meargă, ceea ce îi înspăimântă pe mulţi, din politica sau din afară dar cu legături în politică”.
Legat de dialogul cu partidele, Băsescu a spus că au fost puţine invitaţiile cărora USL le-a răspuns. ”De cele mai multe ori răspunsurile erau violente, neplăcute trebuie să recunosc şi a fost o bună perioadă în care dialogul cu USL practic nu a fost posibil datorită refuzului de a răspunde pozitiv invitaţiilor preşedintelui. Acuzaţiile cu privire la xenofobie: au fost sancţionate cu avertisment de instituţiile statului şi niciodată n-au fost sancţionate în instanţe penale, deşi de multe ori au ajuns până la instanţele de judecată. Le regret şi sunt de acord că astfel de afirmaţii nu trebuie făcute de niciun om politic, cu atât mai mult de către un şef de stat”.
Băsescu a părăsit sala de plen atunci când a început să vorbească preşedintele Senatului, Crin Antonescu, care a avut un discurs vehement la adresa şefului statului. Antonescu a spus că se va retrage din viaţa politică dacă Băsescu nu va fi demis în urma referendumului.
Traian Băsescu a revenit în sală, dar a părăsit-o iar când la microfon a venit Călin Popescu Tăriceanu.
Când preşedintele a revenit la microfon, a fost rândul reprezentanţilor USL să plece din sală.
”Mă acuzaţi că am dezbinat şi am să vă aduc aminte un element important: împreună cu dumneavoastră, în urma unor analize extrem de serioase a celor mai buni specialişti, s-au dat soluţiile pentru sistemul de educaţie. Noi toţi am reuşit să semnăm un pact pentru educaţie ce a dus apoi la noua lege a educaţiei. Aţi înţeles apoi dezastrul în imaginea dumneavoastră a unei cooperări şi atunci aţi preferat confruntarea, nu s-a mai putut colabora cu dumneavoastră. Aţi făcut eforturi uriaşe să afectaţi principiile legii educaţiei în Parlament. Şansa a fost că România a avut un guvern curajos care şi-a asumat răspunderea pe această lege.
Am făcut încercări numeroase să fim împreună în sprijinul românilor. Dar nu puteţi să-mi cereţi să generez un sistem care să protejeze parlamentarii de responsabilitate în faţa legii. Atâta timp cât voi fi preşedintele României, cu mine nu va reuşi să facă nimeni niciun compromis din acest punct de vedere, fie că e parlamentar la putere sau opoziţie. Eu nu fac intervenţii la judecători, procurori, poliţişti. N-am făcut-o şi n-am s-o fac. Ştiu că uneori s-au supărat şi cei din PDL, dar aşa e viaţa.
Aţi vorbit de dictatură. Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei funcţia de premier? Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei cel mai puternic serviciu de informaţii intern? Un dictator care să dea opoziţiei şefia singurului serviciu extern de informaţii? Dacă n-aţi văzut, mai căutaţi dictatori.
Vă spun un regret: am numit doi premieri: unul se numeşte Tăriceanu, altul Victor Ponta. Paradoxal, după ce au ajuns la Palatul Victoria, amândoi şi-au propus suspendarea preşedintelui. I-am văzut pe amândoi cu ochii blânzi şi umezi înainte să le pun în mână mandatul şi după ce au ajuns la Palatul Victoria au devenit marionetele propriilor partide şi ale corupţilor din partidele lor.
Regretul meu e că am auzit foarte multe minciuni legate de activitatea mea şi foarte puţine lucruri legate de ce este de făcut pentru ţara asta. Vă rog să aveţi grijă de ţară şi de oamenii ei. A avea grijă de ţară înseamnă a-i respecta legile, să creaţi locuri de muncă, să nu vă atingeţi de justiţie şi de instituţiile statului. N-aveţi cum să înţelegeţi sentimentul unui şef de stat care trebuie să treacă alături poporul lui printr-o criză grea. Am fost partener cu Guvernul şi majoritatea parlamentară în perioada extrem de grea 2009-2011. Ştiu că s-au luat măsuri care i-au afectat pe oameni, nu am făcut-o cu sufletul deschis, ci pentru a evita un rău mai mare.
Am conştiinţa împăcată că mi-am făcut datoria faţă de ţara mea şi de poporul meu. Doar o mică observaţie care depinde de vot: eu sunt la Cotroceni, aştept eventual decizia CCR care să stabilească preşedintele interimar pentru a preda mandatul. Dar dacă nu veţi avea o astfel de decizie, tot puteţi să mă căutaţi. Domnule Antonescu, vă las aici o foaie în care să scrieţi ce aţi promis dacă voi câştiga referendumul”, a încheiat Băsescu, după care a plecat din Parlament.
Adaugă comentariu