Politică

Oltean compară USL cu un tanc sovietic. Antonescu: Băsescu se poate apăra şi singur, mai bine decât ar face-o Oltean

ACTUALIZARE Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Ioan Oltean, a spus că majoritatea USL din Parlament seamănă cu un tanc sovietic, după ce iniţiativa PDL de amânare a dezbaterii pentru suspendarea preşedintelui României a fost respinsă. Curtea Constituţională nu a dat un aviz negativ sau favorabil. Magistraţii s-au exprimat pe fiecare punct al cererii de suspendare.

PDL a propus în Birourile Permanente ca şedinţa de plen comun, de la ora 17.00, pentru dezbaterea şi votarea cererii de suspendare a şefului statului să fie amânată până când Curtea Constituţională se va pronunţa, însă iniţiativa a fost respinsă prin vot.

Anunţul a fost făcut de deputatul PDL Ioan Oltean, după şedinţa Birourilor Reunite ale Parlamentului.

El a spus că propunerea PDL a fost făcută pentru că CC nu s-a pronunţat încă pe cererea de suspendare a şefului statului.

Oltean a menţionat că existenţa avizului este o cerinţă imperativă pentru Parlament în legătură cu suspendarea preşedintelui. Deputatul PDL a menţionat că propunerea PDL a fost respinsă de „acest tanc sovietic” reprezentat de USL, informează Mediafax.

„Acest tanc sovietic care este actuala majoritate din Parlament a trecut peste propunerea noastră. Puterea actuală poate lua orice fel de decizie. Există o normă imperativă şi în Constituţie că suspendarea poate avea loc dupa consultarea CCR şi alta în regulamentul şedinţelor că în termen de 24 de ore după primirea avizului se convoacă plenul”, a spus liderul PDL Bistriţa-Năsăud, adăugând că a consulta Curtea Constituţională a României nu înseamnă trimiterea unei adrese, ci pronunţarea Curţii printr-un aviz favorabil sau nefavorabil.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că Traian Băsescu se poate apăra singur mai bine decât ar face-o deputaţii PDL Ioan Oltean sau Mircea Toader. ”Parlamentul are dreptul în acest caz, aşa cum se prevede în Regulamentele Camerelor reunite, să stabilească un termen, care a fost în cazul nostru stabilit până astăzi la ora 12.00. Curtea exact în sensul celor care vi le-am spus a luat act de acest termen şi s-a reunit. Dacă, ceea ce eu nu cred, Curtea nu va reuşi să transmită un aviz până la ora 17,00 şedinţa va avea loc, avizul este oricum consultativ”, a detaliat Antonescu.

Curtea Constituţională nu a trimis până la termenul fixat, ora 12.00, avizul său vizavi de suspendarea preşedintelui României, ci cu peste două ore întârziere.

CC a transmis însă faptul că judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată – înainte de discuţiile de vineri pe suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu – cu privire la votul pe care urmează să-l dea.

Curtea Constituţională a constatat că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, acest aviz urmând să fie transmis Parlamentului.

În orice caz, exercitarea de către Preşedinte a unui rol activ în viaţa politică şi socială a ţării nu poate fi caracterizată ca un comportament contrar Constituţiei.

De asemenea, prin acelaşi act, Curtea a constatat că Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime opinii şi opţiuni politice, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului naţional.

Opiniile, observaţiile, preferinţele sau cererile Preşedintelui nu au însă un caracter decizional şi nu produc efecte juridice, autorităţile publice rămânând exclusiv responsabile pentru însuşirea acestora ca şi pentru ignorarea lor.

Curtea Constituţională a constatat că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Totodată, apreciază că faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului.

Curtea Constituţională precizează că nu se poate reţine încălcarea de către preşedinte a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, declaraţiile critice formulate de acesta nefiind de natură să determine magistraţii să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale.

2 comentarii

  • Iar face confuzii dl. Oltean:
    E vorba de operatiunea „Overlord” si de blindatele generalilor Patton si Bradley care au respins contraofensiva hitlerista din Ardeni, iar rezultatul va fi acelasi: capitulare neconditionata!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS