”Frăția drumului. Partea I – Via Transilvanica – să-i dăm DRUM-ul! De 5 ani încoace, o mână de prieteni, noi îi numim FRAȚII, fac o călătorie per pedes, timp de 10 zile, o dată pe an, prin țară. Ideea aceasta a fost aplicată de cei patru pentru a petrece puțin mai mult timp împreună, pentru a vedea unele locuri nebătute cu pasul din țara noastră și pentru a cunoaște povești. Au trecut prin multe aventuri împreună, iar laitmotivul principal al călătoriilor lor a fost să nu folosească niciun mijloc de transport decât în ultima zi, pentru a se întoarce acasă. Anul acesta, Alin Ușeriu, Mircea Miclea, Toma Farcane și Voicu Bojan vor face acest drum într-un mod inițiatic pentru și în folosul Via Transilvanica. Această idee de drum a încântat deja așa multă lume încât și Facebookul și site-ul proiectului au avut mii de vizitatori și, mai mult decât atât, avem deja 46 de donatori, cărora le mulțumim din suflet pe această cale pentru faptul că au încredere în noi și în ceea ce facem!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Asociației Tășuleasa Social:
”Au pornit, așadar, în această dimineață de la Tășuleasa Social, înarmați cu rucsaci “cudetoate” pe drumul ce urmează traseul Via Transilvanica, cu scopul de a documenta “pe propria piele” pentru prima dată 100 de kilometri și mai apoi câți kilometri vor mai putea pe durata a 10 zile. Voicu Bojan va documenta prin fotografii și povești locuri și lucruri care vor merita atenția noastră, iar împreună vor bate la primele portițe pentru o cană de apă, vor marca primele pensiuni sau posibile locuri de cazare pe raza județului Bistrița-Năsăud, vor proba mersul pe distanțele prestabilite în mare de noi și ne vor ține la curent cu informațiile atât de des cât se va putea. Abia așteptăm poveștile FRAȚILOR și le dorim drumuri bune!”.
În 12 iunie, Asociația Tășuleasa Social a lansat la Alba Iulia proiectul ”Via Transilvanica – Drumul care unește”. Drumul de 950 de kilometri va străbate ţara de la Drobeta Turnu Severin până la Putna. Întrucât nu există în România un circuit care să poată fi parcurs altfel decât cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranţă din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – să străbată toată Transilvania și să ajungă la Putna unde se odihnește Ștefan cel Mare. Aici detalii despre proiect.
Tot respectul ptr.cei de la Tasuleasa, dar atâta timp cât istoria nu este clară in implicarea casei regale la îndepărtarea lui Cuza de la carma tarii nu mă încălzește cu nimic efortul lor. Străinul tot străin rămâne!
Normal , ca nu esti monarhist! Nici nu ai putea fi! Habar nu ai de Istoria Romaniei! Inainte de a comenta ceva, instruieste-te stimabile… Stiu din ce zona ai rasarit! Cu compasiune,MNPop