Actualitate Recomandări

Gelateria Aniela, răsfăţ răcoritor în inima Bistriţei. Combinaţii inedite de gusturi şi arome naturale

(FOTO) Îngheţată făcută după o reţetă veche, moştenită din familie, dar servită în cel mai actual mod posibil, precum în ţările europene care au tradiţie de secole în acest domeniu, în combinaţii apetisante, împreună cu deserturi sau cu cafea, veţi găsi de acum la cea mai nouă locaţie a Gelateriei Aniela din Piaţa Unirii.

După trei ani în care a cucerit Bistriţa cu îngheţata ei artizanală, Aniela Vălean a decis că e momentul să facă un pas înainte şi să-i facă mândri pe bunicul şi tatăl ei, cei care au fost mentorii şi sursa ei de inspiraţie. Bunicul Anielei a fost frizer. În anii 70, a găsit o maşină de făcut îngheţată pe care cineva voia să o ducă la fier vechi. A luat-o la el, dar nu a făcut absolut nimic cu ea o vreme. Unul dintre băieţi, tatăl Anielei, era la Cluj la şcoală şi a întâlnit un albanez care făcea îngheţată şi o vindea elevilor. La un moment dat, un copil a vrut să fure de la vânzătorul de îngheţată, iar tatăl Anielei l-a anunţat pe albanez despre intenţiile respectivului. Impresionat, albanezul l-a rugat să stea mai mult pe lângă el, să-l păzească. Tatăl Anielei i-a povestit bunicului ei despre toate aceste lucruri şi l-a îndemnat să cumpere la la albanez reţeta de îngheţată. Zis şi făcut. Timp de aproape 20 de ani, bunicul Anielei a făcut îngheţată cu o maşină profesională. Marea lui provocare a fost pregătirea gheţii, transportul şi conservarea ei.

Totuşi, bunicul Anielei reuşea să facă, de fiecare dată, câteva kilograme de îngheţată, să o ducă în căruţă la târg şi să o vândă. În perioada comunismului, a apărut o nouă provocare: procurarea zahărului care se dădea doar pe raţie. Apoi a urmat o perioadă în care a devenit imposibil să ducă tradiţia mai departe. Abia când Aniela era în clasa a X-a, după Revoluţie, tatăl ei a reînceput să facă îngheţată.

 

„Tata avea un laborator în spaţiul unde avem noi acum gelateria, dar era compartimentat diferit. Acolo făceam într-o zonă mică îngheţată. La un moment dat, fiindcă îmi plăcea mult, am început să o fac eu. Ştiu că făceam de cireşe, de vanilie,doar câteva sortimente. După ce m-am căsătorit am început să fac doar pentru HoReCa. Am încheiat un contract cu Terra, cei de acolo au fost foarte deschişi, dar noi nu aveam recipiente. O duceam în găleţi de cinci litri şi până ajungeai la fundul găleţii se topea îngheţata. Le-a plăcut mult, dar, din cauza faptului că nu eram atunci pregătiţi pentru asta, au renunţat la contract, însă atunci mi-am dat seama că asta vreau să fac. După şapte ani de căsătorie, în 2015, am deschis Gelateria Aniela de pe Calea Moldovei, în acelaşi an am început să vindem şi în Parcul Municipal. Apoi, am intrat în Asociaţia Produs în Bistriţa-Năsăud şi am început să vindem şi la târgul local. Am reuşit să deschidem un chioşc proiectat după un model agreat de cei de la Ministerul Culturii şi l-am instalat pe pietonal”, a spus Aniela Vălean.

Gelateria Aniela face o îngheţată artizanală cu lapte de la ferma Peica, cu smântână procurată tot de pe plan local, toate produsele fiind livrate zilnic, proaspete. Ingredientele pentru îngheţatele cremoase cu lapte sunt puse într-un pasteurizator, sunt mixate, ajung la 80-90 de grade Celsius, sunt răcite şi ajung la 4 grade. Apoi sunt trecute în maturator unde stau peste noapte, iar a doua zi sunt aromatizate.

„Aici sunt unele pe care le putem aromatiza cu produse de pe plan local pe care le selectăm foarte atent, gen lavanda cu mure, mac prăjit, zmeura cu ştevie, murea, kiwi cu ştevie. Fisticul e pastă pură, naturală 100%, tocmai de aceea nu are o culoare verde intens. În ce priveşte îngheţata cu fructe, folosim şi aici îngrediente naturale. Din dorinţa de a avea fructe şi în sezonul de iarnă, cumpăr căpşune din piaţă, le congelăm noi, zmeură am plantat 5 ari. Când e pepene cumpărăm. Reţetele sunt cunoscute doar de noi, membrii familiei”, a spus Aniela Vălean.

După trei ani în care afacerea a tot crescut, iată că a venit ziua în care Gelateria Aniela să facă încă un pas. Astăzi a deschis o locaţie în cea mai frumoasă clădire din centrul istoric, situată pe strada Barbu Ştefănescu Delavrancea, cea care face legătura între Bulevardul Republicii şi Piaţa Unirii.

Familia Vălean a pus ochii pe un spaţiu foarte elegant de la parter pe care de altfel l-a şi amenajat după nevoile unei gelaterii. „Soţul meu a lucrat la reabilitarea acestei clădiri, ne-am legat foarte tare de ea. Soţul meu a pus foarte mult suflet în ce a făcut aici şi am zis că trebuie să încercăm. Am făcut spaţiul acesta după gustul nostru şi după nevoile unei gelaterii. Am simţit nevoia să facem un pas în faţă. Oamenii au venit şi acolo, pe Calea Moldovei, loc unde vom vinde în continuare fiindcă acolo e laboratorul nostru, dar ne dorim să vină şi aici. Se numeşte tot Gelateria Aniela, dar oferă mai multe decât ce avem pe Calea Moldovei sau la chioşcul din centru”, povesteşte Aniela Vălean.

La noua Gelaterie Aniela, în sezonul estival vor fi tot timpul în vitrină 16 tipuri de îngheţată care vor fi servite cu spatula, nu cu cleştele.

„Fiecare sortiment are lingura lui. Cleştele lasă o apă şi, la un moment dat, simţi gheaţă în îngheţată şi te întrebi de unde vine. El e foarte practic, mult mai uşor, dar cu spatula e mult mai bine. În plus, o şi masezi şi îi formezi cremozitatea. Mai avem aici şi o fântână de ciocolată belgiană cu lapte şi trecem îngheţata pe sub fântână pentru cine doreşte. Sortimentele de îngheţată le vom schimba periodic. Îmi place asta şi mie şi clienţilor”, a spus Aniela Vălean.

Printre sortimentele de îngheţată pe care le veţi găsi aici se numără cea de vanilie de Madagascar, îngheţata cu fructul pasiunii, cu mac prăjit şi inegalabila lavandă cu mure. Pentru cei care nu consumă zahăr este tot timpul câte un sortiment, cum ar fi acum cea de mure cu ştevie.

„Avem o maşină de îngheţată care ne permite să infuzăm. E de fapt o maşină de patiserie pe care o poţi utiliza şi pentru îngheţată. Mă bucur că am achiziţionat-o fiindcă îmi permite să jonglez cu ierburi aromatice, cu plante, cu absolut orice. Aici vom mai avea în plus cupele de îngheţată care vin la pahare de sticlă, frumos aranjate, prestabilite, dar şi la alegere, în sensul că se pot schimba gusturile. Am făcut, de exemplu, Frustisima în care este puţină frişcă, salată de fructe şi trei globuri de îngheţată de fruct. Avem Madona care e o cupă mai mică şi puţină frişcă, un vegan, un fruct şi o vanilie. Mai are mentă, dar nu e foarte mare. Avem Ciocogoddess care conţină ciocolată, kinder şi o alună, are multe granule, frişcă. Avem Grandisimo pentru cei care nu se satură cu 2-3 globuri, e de patru globuri, conţine şi un sos de whisky. Şi avem Banana split care e foarte bună. Are şi cireşe amare, sos. Toate sunt foarte bune. Mai avem şi patru deserturi cu îngheţată, iar unul e tarta de mere pe care o putem încălzi seara mai ales. O servim cu îngheţată, cu un glob de vanilie. E foarte bună tarta. Dimineaţa până la ora 12.00, la cafea vom servi o prăjitură din partea casei cu nucă şi cuişoare, foarte bună şi ea”, a spus Aniela Vălean.

În ce priveşte cafeaua, aici veţi găsi o aromă deosebită: „Nu lucrăm cu nicio firmă de cafea. Lucrăm cu un prieten care s-a mutat din America în Spania, şi-a făcut prăjitorie de cafea şi ne furnizează săptămânal cafea prăjită care provine din Etiopia. Nouă ne-a plăcut foarte mult şi merge foarte bine şi cu laptele şi cu îngheţata. Am încercat multe combinaţii, cum ar fi îngheţata de caramel cu cafea şi alte câteva ingrediente. Aşa că folosim îngheţata în câteva băuturi. Mai avem patru feluri de limonade, milkshake pe care îl facem cu îngheţată şi fruct, ceaiul pe care îl vom servi într-un mod special. Avem fresh-uri făcute de noi, cu sfeclă, cu ţelină, cu ghimbir. Avem apă Bucovina şi băuturi din gama Coca Cola, cum ar fi Capy pentru copii”, a spus Aniela Vălean.

Noua Gelaterie are 40 de locuri pe terasă, iar uşile de la intrare sunt glisante, aşa încât va fi un open space. În timpul iernii, se vor găsi mai puţine sortimente de îngheţată, dar oferta va fi completată cu alte câteva produse de patiserie.

În timpul săptămânii, Gelateria Aniela va fi deschisă de la 7.30 la 22.00, iar în week-end, de vineri până duminică, va fi deschis până la 23.00.

9 comentarii

 • A cucerit bistrita??? Acum aud pt prima data de gelateria asta… cladirea e faina si gelateria numai ca locatia e nasoala… pe strada trec masini si inghetata se va amesteca cu praf …. succes

  • De ce nu vindem de ex. Înghețată de la Tarpiu, nu Madonna, de ce nu producem înghețată de la unirea….. Livezile etc, falsitate, extravaganta și cel mai rau copiere de personalitate legat de ceea ce vindeți….. Dar ramine la latitudinea voastră sa reconsiderati toată publicitatea asta negativa.
   Va mulțumim.

 • Oare deținătorii de drept a mărcilor Kinder, Oreo, Raffaello, Snickers, Bounty și-au dat acordul scris ca o mică gelaterie din Bistrița să vândă sub mărcile deținute de ei?

 • Felicitari Aniela si Nelutu sunteti doi tineri minunati.Grija de clienti si totul va fi bine. Nu plecati ureche la carcotasi ca pentru ei este mai usor sa critice decat sa faca ceva.Cu consecventa si pasi chibzuiti o sa umpleti tara de gelaterii frumoase si gustoase

 • Am vazut multe pareri negative, cea ce inseamna ca faceti lucruri frumoase care aduc de la sine multi prieteni dar si multi dusmani.
  Mult succes !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.