Actualitate

Exercițiu tactic la Peștera Tăușoare. În ce situații de urgență au fost puși salvatorii

ISU Bistrița-Năsăud a desfășurat un exercițiu tactic cu forțe și mijloace la Peștera Tăușoare, având ca scop principal testarea capabilităților operative pentru gestionarea unei situații de urgență care s-ar putea produce în peșteră.

  

Exercițiul a fost unul complex și a avut două situații tactice, astfel:

– situația 1: o echipă de speologi intră în peșteră pentru a o explora şi din cauza căderii unei pietre, un speolog este accidentat și rămâne imobilizat în peșteră;

– situația 2: o altă echipă de speologi cercetează peștera prin exterior, în vederea inspectării terenului și descoperirii unei noi guri de vizitare. De această dată, un alt speolog a alunecat, provocându-şi o fractură la un membru inferior.

Pentru salvarea celor două victime și predarea lor în condiții de siguranță echipajelor medicale a intervenit un număr impresionant de forțe. Au participat: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul Județean de Ambulanță, Serviciului Județean Salvamont, Salvaspeo Cluj, CLSU Rebrișoara.

  

Peştera Tăuşoare are statut de arie protejată din anul 2007 şi este totodată rezervaţie ştiinţifică datorită multitudinii elementelor cu ocurenţă rară în peşterile României sau cu caracter de unicat, care necesită măsuri de protecţie şi conservare deosebite. În Peştera Tăuşoare se găsesc minerale de gips, numite anthodite sau flori de gips, aici aflându-se cea mai mare concentrare de formaţiuni de gips din peşterile ţării. A fost identificată prezenţa mineralului ”Mirabilit”, unic în peşterile din România şi găsit doar în câteva peşteri din lume, dar şi a ”Bilelor de Tăuşoare”, sfere de calcar care reprezintă un fenomen unic în peşterile lumii. Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor este singura din Carpaţii Orientali în care au fost găsite fosile de faună glaciară din specia ”urs de peşteră”. Până în acest moment au fost identificate patru specii de lilieci care îşi au habitatul în peşteră: liliacul mic cu potcoavă, liliacul comun, liliacul comun mic şi liliacul cărămiziu. Peştera Tăuşoare (Izvorul Tăuşoarelor) ascunde o succesiune de galerii care se întind pe aproape 17.000 de metri. Este peştera cu cea mai mare lungime a galeriilor din Carpaţii Orientali. Într-o sală aflată la peste 4 kilometri şi jumătate distanţă de intrarea în peşteră se află o cascadă de 15 metri înălţime. În peşteră sunt trei sute de metri de galerii active, străbătute de râuri subterane.

Foto: ISU Bistrița

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS