Actualitate

Transmiterea comunitară, tot mai mare. DSP: Foarte mulți nu spun unde au fost și cu cine s-au întâlnit

Transmiterea comunitară a SARS-CoV-2 este din ce în ce mai mare și în județul Bistrița-Năsăud, epidemiologii de la Direcția de Sănătate Publică având dificultăți să izoleze focarele și din cauza faptului că, în timpul anchetelor, cei deja infectați mint în legătură cu persoanele cu care au avut contact și locurile unde au fost.

”În ultimele zile a crescut mult numărul de cazuri, văd că transmiterea comunitară e foarte mare. Dacă nu ne protejăm și nu respectăm regulile să crească și mai mult numărul de infectați. Îmi pare rău să văd că sunt atât de multe persoane care nu poartă mască, nu se protejează, participă la petreceri, la întruniri. Și mai este un lucru care pe noi ne supără foarte tare: atunci când facem anchete epidemiologice sunt foarte multe persoane care nu declară corect ce s-a întâmplat. Deși sunt întrebate și se insistă, nu recunosc faptul că au fost la petreceri, de exemplu. Aflăm colateral și întâmplător că au fost și asta e păcat pentru că, dacă ne-ar spune absolut tot și ne-ar indica toți contacții pe care i-au avut în ultimele zile, ne-ar fi mult mai ușor să izolăm focarul respectiv. Zi lumină lucrează colegele mele de la epidemiologie, vorbesc cu toată lumea și încearcă să găsească toate contactele. Din păcate, sunt mulți care nu mărturisesc tot”, a spus dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsud pentru Timp Online.

DSP se descurcă deocamdată cu personalul pe care îl are: ”Locul unde avem nevoie de oameni este la epidemiologie. Avem un medic epidemiolog care ne ajută, dar avem colegi care se apropie de pensie și vor să plece. Deocamdată ne-am descurcat, dar acolo am avea nevoie în perspectivă”

Întrebată dacă la telefonul DSP Bistrița-Năsăud răspunde cineva, ea a răspuns: ”De săptămâna trecută, avem și Call Center. Oamenii sună și acolo, avem și un mobil, sună și acolo lumea, sunt cele două telefoane din secretariat pe care se sună, nu s-a plâns lumea că nu se răspunde la telefoane. Sigur că uneori sună ocupat, dar le spunem să insiste pentru că, în final, li se va răspunde”, a spus dr. Anca Andrițoiu.

Întrebată cum explică rata atât de ridicată a mortalității pacienților dignosticați cu Covid-19, ea a răspuns: ”Rata mortalității este mare raportat la numărul de îmbolnăviri care la noi nu este foarte mare. Au fost multe cazuri care au ajuns destul de târziu la spital – asta poate fi o explicație – sunt mulți vârstnici care au foarte multe comorbidități. Majoritatea au decedat în Spitalul Județean, dar am avut și câteva cazuri care au decedat la Cluj, în Spitalul Județean de acolo. Am furnizat și noi toate datele direcțiunii Spitalului Județean ca să facem o analiză și să vedem pe grupe de vârstă, perioada de spitalizare, să vedem puțin care sunt cazurile. Diabetul, hipertensiunea și obezitatea sunt principalele trei cauze de deces în cazul infectaților cu SARS-COV-2”.

Foarte puțini dintre cei decedați nu sufereau și de alte boli.

”Am avut însă și un vârstnic de peste 80 de ani fără nicio comorbiditate. A decedat pentru că vârsta este și ea până la urmă o comorbiditate. Sunt foarte puține decese din rândurile celor care nu sufereau de alte boli. A fost, prin luna august parcă, o femeie de 44 de ani care nu avea nimic declarat și vârsnicul la care m-am referit. Restul toți mai sufereau și de altceva. E posibil ca oamenii să nu fi știut că suferă și de alte boli. Nu e obligatoriu să se facă autopsie. Se face așa cum spunea ordinul în scop de cercetare dacă este de acord familia”, a mai spus dr. Andrițoiu.

Etichete

6 comentarii

  • Duuuuuu-teeeee! Da repede! Și fă-o profesionist, nu „așea” ca amatorii! Si vino înapoi cand te chemăm noi 🙂

 • As vrea sa stiu, in cate situatii de acest fel a sesizat DSP organele de politie? In aceste cazuri se intocmeste dosar penal pentru omisiunea declararii unor informatii, art 352 ind 1 din Codul Penal. Dar e mai usor sa arunci vina pe altcineva decat sa recunosti ca esti incompetent.

  • Sa sesizeze ce? Ca i se pare ca nu spun adevarul? Cum poti demonstra ca spune adevarul sau nu? De parca ăia nu pot spune nu stiu, nu-și amintesc prea bine, că erau aburiți de alcool , nu?
   Presupund ca vor sesiza politia, ce va face politia? Le va da amenda, ca a spus Saveta ca stie de la Maria care a auzit de la soacra-sa ca aia a fost la chef?
   Isteațo , daca sesizezi la 112 ca se fura lemne din padure sau ca unu o violeaza in fata ta pe alta, vine politia si te amendeaza pe TINE ca i-ai deranjat! Verifica daca nu crezi? Cred ca traiesti intr-o lume paralela. WAKE UP!!! Esti in tot în ROMANIA!!!

 • Directia de sanatate piblica ar trebui sa aiba drepturi astfel incat cei nbulnavi cu covid si care mint in legatura cu persoanele cu care au venit in contact sa nu mai beneficieze de consul si internare in spital.
  Mincinosii trebuie pedepsiti.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS