Actualitate Recomandări

Traseul Via Transilvanica – drumul de 1.400 km care unește, inaugurat oficial

Via Transilvanica, drumul care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin, trecând și prin Bistrița-Năsăud, a fost inaugurat la Alba Iulia, acolo unde în urmă cu patru ani și jumătate se dădea startul proiectului inițiat de Asociația Tășuleasa Social.

Alin și Tibi Ușeriu au fost gazdele evenimentului de deschidere oficială a primului traseu de lungă distanță din România. Printre invitați, Marcel Iureș, Nicolae al României, Andreea Esca, Mihai Petre, Amalia Enache, pr. Francisc Doboș, ambasadori ai proiectului Via Transilvanica.

”Este ziua în care trăim împreună experiența celor 1.400 de kilometri. După patru ani și jumătate de la lansarea ideii proiectului Via Transilvanica în cetatea de la Alba Iulia, să sărbătorim deschiderea oficială a traseului de lungă distanță, care leagă Putna de Drobeta Turnu Severin. Este o zi dedicată drumului care unește, oamenilor care trăiesc de-a lungul acestuia, ținuturilor prin care acest drum trece, drumeției, traseelor de lungă distanță, o zi de mare sărbătoare. Pe scurt, o experiență care concentrează ce-i mai frumos din tot ceea ce înseamnă primul traseu de lungă distanță din România”, a transmis Tășuleasa Social.

Traseul începe din Bucovina, de la Putna, se încheie la Dunăre, la Drobeta Turnu Severin și trece prin 10 județe: Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Unic în România, proiectul Via Transilvanica fructifică zestrea cultural-istorică a locurilor și a celor 200 de comunități din zona pe care o străbate și își propune să dezvolte turismul verde și antreprenoriatul rural, tradițional românesc.

”Via Transilvanica Day – The Grand Opening” a adus, pe lângă momentul inaugural, standuri dedicate ținuturilor traversate de Via Transilvanica, expoziție de borne în miniatură realizată de artiști care au contribuit la realizarea celor din teren, expoziție de pictură care reprezintă obiective importante de pe traseu, semnată de voluntarul Doru Ilieș, lansarea cărții ”Via Transilvanica – drumul care unește”, prezentarea Ghidului Drumețului, discuții cu invitați speciali, concerte susținute de Ada Milea și Bobo Burlăcianu, URMA, Vița de Vie, Subcarpați.

”Împreună cu colegii mei am ajuns la Alba Iulia după câteva săptămâni în care am parcurs întregul traseu pe jos. Să vezi cu ochii tăi și să parcurgi fiecare kilometru din Via Transilvanica, amenajat cu mari eforturi, în vremuri dificile, să îți amintești de fiecare bornă plasată și de fiecare poveste pe care ai auzit-o în cale în cei patru ani este un lucru extraordinar. Suntem fericiți că am ajuns în acest punct și că am avut parteneri de nădejde”, spune Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social.

Orașul Marii Uniri de la 1918, Alba Iulia, a fost scena lansării proiectului Asociației Tăşuleasa Social în anul Centenarului și tot aici inițiatorii proiectului au dorit să marcheze finalul de proiect, cu câteva zile înainte de sărbătorirea celor 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Via Transilvanica, proiectul Asociației Tășuleasa Social, inițiat în anul 2018, urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj de 1.400 km care pornește de la Putna în Bucovina, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin. În Bistrița-Năsăud, traseul trece pe aproape 200 km prin comunele Lunca Ilvei, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț, Monor, dar și prin municipiul Bistrița. Scopul proiectului este să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare. Via Transilvanica trece prin zece județe, zone de mare importanță culturală, istorică și naturală, fiind în același timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în țara noastră.

3 comentarii

  • Comentariu tipic de 2 bani, din partea veșnicilor suspicioși și cârcotași!
    Un eveniment de suflet in inima României, cu bun gust și atmosfera de prietenie, între oameni veniți de pe toate meleagurile frumoase ale țării. O ocazie de normalitate, in care sa te poți bucura de o zi frumoasa de toamna și de întâlnirea cu oameni normali. Lipsa politicienilor a fost binevenita , acest Proiect este al miilor de necunoscuți care au sponsorizat și lucrat la el. Felicitări Tasuleasa Social ca ați pus cărămizi la o reconstrucție de normalitate in România! Sa auzim numai de bine!

    26
    10
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS