Preşedintele director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a informat că, din iulie,de la intrarea în vigoare a noilor contracte pe care CJAS le va semna cu furnizorii de servicii medicale vor putea fi decontate şi tratamentele prin acupunctură.
„Un pacient are dreptul la maxim două tratamente pe an prin acupunctură, o cură fiind în medie de zece zile şi care cuprinde câte patru proceduri pe zi. Dacă pacienţii doresc mai multe cure vor trebui să plătească suplimentar”, a spus ea.
Acupunctura este controversată în medicină, considerată de unii pseudoştiinţă. Metoda provine din China şi este tot mai răspândită în Europa. Ea se bazează pe teoria meridianelor energetice. Dacă pe traiectul lor apare un excitant prin înţepare sau presură, poate să diminueze durerea, sau să producă ameliorări a organului lezat.
Acupunctura este o practică în care sunt introduse ace în diferite locuri ale corpului uman pentru vindecare. Se spune că este dureroasă, dar în acelaşi timp vindecă de boli, previne boli, creşte imunitatea şi poate fi folosită în scop terapeutic. Acupunctura este bazată pe metode tradiţionale, nicidecum pe ştiinţă, însă se spune că este foarte eficientă. Dar acupunctura este considerată o medicină alternativă nu medicină „de bază”, pentru că nu poate fi verificată foarte precis. Practica acupuncturii datează din secolul 2 î.e.n. în China. Practic, acupunctura preia de la medicina tradiţională chineză foarte multe date şi procedee. Există diferite feluri de acupunctură pe glob.
Potrivit Cameliei Ilişuan, şi la serviciile clinice au fost mărite tarifele tocmai pentru a stimula tratamentul în ambulatoriu, în cabinetele de specialitate. „Pentru a contracara faptul că în anumite judeţe – cum suntem şi noi – nu sunt suficienţi medici specialişti – li s-a dat dreptul să lucreze încă o jumătate de normă peste cea maximă care era de 35 de ore pe săptămână, astfel încât să asigure accesul tuturor pacienţilor la consultaţiile de specialitate”, a spus ea.
De asemenea, la serviciile clinice, respectiv cabinetele de specialitate din policlinici, spitale, centre multifuncţionale, s-au introdus nişte servicii noi. „Este vorba de servicii furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie şi care, la recomandarea medicului cu specialitate psihiatrie pediatrică au rolul de a consilia într-o metodă psihoterapeutică aplicabilă copilului diagnosticat cu tulburări din spectrul autist, atât consiliere psihologică pentru copii, cât şi pentru familie”, a spus Ilişuan.
oare masajele erotice cind se vor deconta ?