Actualitate

Ce trebuie să știe toți bistrițenii aflați în pragul vârstei de pensionare

”În cadrul şedinţelor zonale organizate de către Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, în perioada 9-21 noiembrie 2017, împreună cu primarii şi reprezentanţii serviciilor publice deconcentrate, s-a ridicat în repetate rânduri problema dificultăţilor întâmpinate de cetăţeni în ceea ce priveşte întocmirea dosarelor de pensionare, respectiv obţinerea adeverinţelor de vechime. Conform Planului de măsuri stabilit la încheierea acestor şedinţe, în luna februarie a.c. a avut loc la Instituţia Prefectului o întâlnire de lucru cu toate instituţiile competente în a furniza o serie de informaţii utile pe această temă, în ideea identificării unui mod de lucru unitar privind îndrumarea cetăţenilor. Prin urmare, propunem să aducem la cunoştinţă publică o serie de date care sperăm să vină în sprijinul celor care se află în pragul vârstei de pensionare, furnizate de către Casa de Pensii Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud şi Serviciul Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud”, informează Prefectura.

● Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud:

În sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii: pensia pentru limită de vârstă; pensia anticipată; pensia anticipată parţială; pensia de invaliditate; pensia de urmaş.

Persoanele care îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pot depune cereri care se înregistrează la sediul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, aflat în municipiul Bistriţa, B-dul Republicii nr. 22.

Programul de lucru cu publicul este în fiecare zi de luni, până joi, în intervalul orar 08.30-14.00, activitate deservită la ghişeul nr. 12.

În fiecare zi de vineri a săptămânii se efectuează deplasări în judeţ, după cum urmează: în prima zi de vineri din lună – Primăria Beclean; în a doua zi de vineri din lună – Primăria Năsăud; în a treia zi de vineri din lună – Primăria Sîngeorz-Băi; în a patra zi de vineri din lună – Primăria Rodna.

Modelele de cereri se pot solicita la ghişeul nr. 12 sau pot fi găsite pe site-ul instituţiei la adresa: http://cjpbn.ro/formulare.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor se asigură program zilnic de audienţe de către conducerea instituţiei sau de către personalul Serviciului juridic, comunicare şi relaţii publice.

● Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud:

Lista angajatorilor care au primit aviz de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud în baza art. 19, alin (5) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale cu modificările şi completările ulterioare şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile şi metodologia de încadrare în „condiţii deosebite” a locurilor de muncă:

1. S.C. Hidroconstrucția S.A., Suc. Ardeal – Cluj, Şantier Colibiţa; 2. S.C. Hidroelectrica S.A., Suc. Hidrocentrale Cluj, Hidrocentrala Colibiţa; 3. S.C. Teraplast S.A.; 4. S.C. ROMBAT S.A.; 5. S.C. ARIO S.A.; 6. Sucursala Minieră Rodna; 7. Direcţia sanitar veterinară; 8. S.C. IPROEB S.A.

Avizele au fost întocmite începând cu anul 2001, iar valabilitatea acestora a fost prelungită anual la cererea societăţilor. Ultimul aviz a fost acordat în anul 2011. În conformitate cu art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 261/2001, angajatorii care au primit aviz aveau obligaţia să depună la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud, lista cuprinzând persoanele care în luna anterioară şi-au desfăşurat activitatea în condiţii deosebite, în locurile de muncă pentru care s-a primit aviz.

● Serviciul Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud:

Lista lichidatorilor şi operatorilor economici autorizaţi, deţinători ai arhivelor societăţilor desfiinţate, pe care le gestionează (inclusiv lista fondurilor arhivistice care păstrează state de plată, administrate de Serviciul Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud)

 

4 comentarii

  • Era mult mai bine cu cartile de munca!!!!Acum desi sunt atatea evidente informatizate ,nu stie stânga ce face dreapta.Trebuie sa umbli pana-ti sfaraie calcaiele si sa stai la mii de ghisee,arhive,etc sa poti sa -ti mai demonstrezi vechimea.

  • Buna ziua.Cum se procedeaza in cazul in care o persoana fizica doreste sa-si cumpere 5 ani pt pensie?Care sunt costurile?Dar conditiile?
    Va multumesc

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.