Actualitate

Tricolor uriaș, înălțat în Piața Centrală de Ziua Drapelului Național

(FOTO-VIDEO) De Ziua Drapelului Național, în Piața Centrală din Bistrița, la statuia poetului Andrei Mureșanu, a avut loc ceremonia de înălțare a tricolorului pe catarg, la care au luat parte oficialități locale.

În prealabil, Drapelul Național, unul de mari dimensiuni, a fost sfințit în Biserica Protopopiatului Ortodox de la Coroana.

”Am fost întrebat de ce am optat pentru un drapel atât de mare. Pentru că mi-am dorit ca deasupra noastră, în orașul Imnului Național, să fluture un drapel pe măsura sufletului nostru românesc”, a spus primarul Ioan Turc.

Ceremonia a constat în acordarea onorului militar, primirea, binecuvântarea și sărutul steagului tricolor, înălțarea Drapelului Național pe catarg concomitent cu intonarea Imnului României.

Despre simbolul românilor au vorbit primarul Ioan Turc și prefectul Stelian Dolha (vezi video).

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat că tricolorul – roşu, galben şi albastru – va fi steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/834286937494488
https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3826887720774023
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4091844464184488&id=843247625710871

8 comentarii

  • Cum spunea Seniorul Corneliu Coposu:
    “Patriotismul este o dragoste discretă pentru țară, o disponibilitate de a-ți da oricând viața pentru ea și de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afișarea patriotismului este indecentă”

  • Am invatat la scoala despre patriotism si iubire de tara dar sincer nu am avut timp sa vin. Azi avand o zi libera am mers sa mai fac rost de bani, la cules de cirese , 80 de lei in plus ajuta sa completez alocatia di necesarul de hrana la copii. Daca lucram la stat sau aveM si eu o pensie spwciala acum eram ori la Colibita, ori la pupat de steaguri pentru MAI MARELE BINE acordat de politicieni…asa ca i inteleg pe cei ce au plecat din tara nedandu i sansa nici pentru a se……in ea!

    • La scoala am invatat cam ce se invata o un institut de teatru …sa arati cat mai bine lumii ca ti iubesti tara si esti gata sa ti dai viata pentru ea …..daca ti da pensie speciala! Vrei si al doilea raspuns? Hai sictir!

  • Ziua de 26 iunie a fost declarată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. Legea mai prevedea că in orasele reşedinţă de judeţ si nu numai, Drapelul National se va amplasa într-o piaţă care, pe cât posibil, să se numească Piaţa Tricolorului.
    Cu prilejul acestei zile, în Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional.
    Constituţia României consfinteste faptul că Drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imnul de stat. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că “drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu. Nu există o dimensiune standard in valori absolute pentru Drapelului Naţional.
    Prin Legea numarul 75 din 16 iulie 1994, se stabileste că drapelul Romaniei are forma dreptunghiulara, latimea trebuie sa fie egala cu 2/3 din lungime, iar dimensiunile celor trei fasii sunt egale. Drapelul Romaniei este tricolor iar, conform regulilor de precadere, albastru este prima culoare la lance in cazul arborarii pe orizontala sau sub lance daca steagul este asezat vertical. Fie ca se utilizeaza o arborare pe verticala sau pe orizontala, intotdeauna albastru va fi pe partea cu sistemul de prindere. Urmatoarele culori sunt galben si rosu. Adesea au loc confuzii privind pozitionarea culorilor de pe Drapelului Naţional.

  • Bistrita Europeană se “turcizeaza” – devine mai asiatica – nu suntem Beclean sa ne remarcam printr-un drapel fff mare. Nu este o competiție a drapelelor; mărimea drapelului e stabilită prin lege, dacă nu ai ce spunedespre orașul tău …. Faci un drapel mai mare. Cred ca Bistrita se remarca și individualizează prin multe lucruri URBANE !!!
    Din păcate constat ca d-l primar Turc nu urmează linia devenirii europene !!! Nu urmează exemple pe care le clama in campania electorală – Oradea, Cluj ! Păcat!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.