Recomandări Social

Tură cu bicicleta în Pădurea din Șes. Ce îşi propune Bike & Photo Ride

Bistriţenii care au parcurs pe bicicletă cel puţin drumuri forestiere şi practică ciclismul montan relativ constant, deţin un aparat foto şi vor să îşi îmbunătăţească aptitudinile fotografice sunt invitaţi, sâmbătă, la o tură cu bicicleta în Pădurea din Şesul Orheiului ca să fotografieze laleaua pestriţă.

Organizatorul Bike & Photo Ride, Călin Tiberiu Gabor, îi asigură pe participanţi că vor primi informaţii şi sfaturi legate de „o mai bună înţelegere a aparatului foto, utilizarea setărilor manuale, folosirea filtrelor, încadrare şi compoziţie, importanţa luminii în fotografie etc.”, dar cel mai probabil, vor învăţa lucruri noi şi interesante, unii de la alţii, tura fiind deschisă atât începătorilor, cât şi celor avansaţi.

„Vom folosi bicicleta pentru a ne deplasa, însă ne vom opri și vom avea pauze de fotografiat de câte ori vom găsi un subiect interesant. De asemenea putem discuta şi aspecte legate de tehnică în practicarea ciclsimului montan. În 14 aprilie puteți lua parte și la MTB Spring Ride ce va avea loc a doua zi, 15 aprilie, pe plaiurile ce înconjoară Valea Bârgăului”, anunţă organizatorul.

Participanţii vor parcurge un traseu de aproximativ 30 km cu 400 m diferență de nivel, pe direcția Bistrița-Pădurea Codrișor-Jelna-Petriș-Orheiul Bistriței-Pădurea din Șes-Buduș-Budacul de Jos-Bistrița. Acesta este: 20 % potecă de pământ, 50 % asfalt şi 30 % drum de piatră.

Cu acest prilej vor vedea: Laleaua Pestriță ( Fritillaria Meleagris), Pădurea din Șes, ruinele Bisericii Evanghelice Jelna, Stejarul secular de la Orheiu Bistriței şi satele săsești din Nosnerland.

Pădurea din Șes este o rezervație naturală compusă dintr-o pădure de stejari ce adăpostește, pe o suprafață de aproximativ 80 ha, una dintre cele mai rare specii de plante din România – laleaua pestriță sau floarea de șah. Laleaua Pestriță (Fritillaria Meleagris) este o plantă protejată ce face parte din familia Liliaceelor. Preferă pădurile umede din zonele de deal și de șes și poate fi întâlnită în doar câteva locuri din țară. Unul dintre aceste locuri este Pădurea din Șes de lângă Orheiu Bistriței, unde, în funcție de condițiile meteo, înflorește de la sfârșitul lunii martie până la început de mai. Stejarul secular de la Orheiu Bistriței, cu o circumferință de 7 metri și o vârstă estimată la 700 de ani, este considerat cel mai bătrân stejar din județ și probabil unul dintre cei mai longevivi din țară, fiind contemporan cu colonizarea sașilor din primele secolele ale mileniului trecut.

O a doua zonă, după cea din sudul Transilvaniei, colonizată cu sași începând cu secolul al XII-lea este cea din jurul Bistriței constitindu-se în așa numitul Nösnerland. Deși populația de origine germană a dispărut de aici aproape în totalitate, urmele acestora au rămas vizibile până astăzi. În localități precum Jelna (Senndorf), Petriș (Petersdorf), Orheiu Bistriței (Burghalle), Budacu de Jos (Budak) mai pot fi reperate elemente de arhitectură specifică, laică și religioasă. Ruinele bisericii din Jelna, ridicată în secolul XV se pare că găzduiește o copie foarte rară a unei fresce celebre a pictorului italian Giotto.

Participanţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi şi să semneze o declaraţie de participare pe proprie răspundere. Din motive organizatorice, de siguranță și de minimizare a impactului asupra mediului, numărul de participanți este limitat la 10.

Echipament obligatoriu: bicicletă de tip mountain bike în bună stare de funcţionare, cască de protecţie, jachetă impermeabilă, mănuşi, ochelari de protecţie, cameră de rezervă şi kit pentru pană.

Echipament recomandat: aparat foto Dslr cu obiectiv macro si/sau teleobiectiv, standard sau superangular sau aparat foto de tip compact, bridge sau mirorless.  Rucsac outdoor de aprox. 20-30 L, folie impermeabilă pentru fotografii la firul ierbii :).

Organizator: Călin Gabor – ghid național de turism și fotograf, mtbBN.ro / aequilibrium /calingabor.ro
Pentru detalii suplimentare: FB, 0742 823 193 sau calingabor3@gmail.com

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS