Câteva familii din Germania au ales să își petreacă sărbătorile de iarnă în Munții Rodnei, împreună cu turiști din Constanța, Cluj-Napoca și Timișoara, atrase de munte, de gastronomia locală și de activitățile pregătite de gazde.
”De Crăciun, avem câteva familii din Germania care vin în 23 decembrie 2023 și stau până în 2 ianuarie 2024. Facem transfer de la aeroport, un serviciu nou pe care îl avem, dar mai avem oaspeți din Constanța, din Cluj și din Timișoara”, ne-a spus Leontin Moisil de la Pensiunea Someșană.
La fel ca în fiecare an, gazdele vor tăia porcul în prezența oaspeților și le vor pregăti mâncare tradițională.
“De un an nu mai cumpărăm pâine deloc, o facem noi, la cuptor. Tăiem porcul sâmbătă cu ei de față. Îi ducem la săniuș, avem colaci de tubing, avem și sanie cu cai dacă va fi suficient de multă zăpadă. În cazul în care nu e vremea bună și nu putem ieși pe munte, atunci facem excursii. Mergem la ruinele Cetății Rodna, la Muzeul Cuibul Visurilor din Maieru care este excepțional și îl recomand tuturor să-l viziteze, nu mai vorbesc de Muzeul de Artă Comparată de la Sângeorz-Băi unde mergem tot timpul cu turiști fiindcă au ce vedea. Mai mergem și la Sângeorz-Băi, în parcul stațiunii care, deși este încă în construcție, arată destul de bine, la Cascada Cheilor, deci facem și alt gen de activități când nu putem urca pe munte. În general, noi preferăm să urcăm pe munte, pe Valea Măriilor, în Suhard, în Pasul Rotunda. Avem două mașini 4×4 și microbuze, deci pe munte pe axăm cel mai mult. De-asta și vin oamenii de la distanțe mari. Lumea alege destinații ca să se poată bucura de natură, de activități cu copiii, de gastronomia locală, de ospitalitate. Sunt multe unități de cazare frumoase în țara asta, la Brașov, în Harghita, dar oaspeții mei mă aleg pentru că sunt prezent continuu și îmi place foarte mult ceea ce fac”, a mai spus Leontin Moisil.
Pachetul de Crăciun, la fel ca și cel de Revelion, costă la Pensiunea Someșană 1900 de lei/persoană: ”Noi avem totul inclus, nu e deschis restaurantul pentru terți decât cu programare, dar turiștii au regim all inclusive”.
Față de alți ani, când turiștii aveau de străbătut 15 km pe un drum de beton construit în perioada comunistă și foarte degradat, anul acesta lucrurile s-au schimbat: ”Drumul de la Rodna până la Valea Mare, DN 17 D, drum de beton făcut de Ceaușescu în 1988, a fost modernizat. E drept că după doia ni de contestații și așteptare, dar s-a turnat un strat de asfalt și e foarte bun până la Valea Măriilor până la ultima casă spre Suhard. În schimb, spre Pasul Rotunda nu e nicio schimbare”, a mai spus Moisil.
În zona Munților Rodnei mai funcționează Alpina Blazna, Pensiunea Roua de Munte pe Valea Măriilor, Perla Pădurii, însă oferta este mult sub potențialul imens al zonei. În ultima vreme a început firav să se dezvolte turismul spre Cormaia.
Sunt sigur că turiștii se vor simți bine la dumneavoastră!
Crăciun Fericit și La multi ani cu sănătate, bucurii si împliniri sufletești!
Sigur admira Mizeria pe pe râul Someș, sigur asta ii atrage, în Germania nu vezi asa ceva…..foarte frumos pe Valea Someșului, se pare ca pe.cei de la mediu ii doare drept în……..
Daca îs necivilizați cei de pe Someș, ce să facă aia de la mediu sa stea sa le de-a cu bota peste degete. Hai sa fim serioși.
Sarbatori luminate , Tinule………. sa aveti parte de clipe minunate, tu si oaspetii ta..
Dnle Moisil betonul ‘turnat de Ceausescu’ multi oameni ar fi vrut sa vada minunea Ceausescu cu lopata si roaba,acuma stind ca faceti parte din ‘familia liberala’ ati omis sa pomeniti numele lui Radu Moldovan care dupa mine chiar sa implicat foarte mult pentru cele 2 tronsoane Rodna -Stanca Gaurita putin mai sus si acel tronson de 200 de m pe care primarul nu a vrut sa fie facut,dar la interventia dnlui presedinte sa rezolvat cu aceasta ocazie, santeni va multumesc.