Oamenii au venit până în Bistriţa-Năsăud atraşi de mitul care fascinează o lume întreagă. Au vrut să vadă cu ochii lor peisajele din roamnul scris de Bram Stoker şi să guste din mâncarea pregătită în sânge, pe gustul vampirului. Ca de obicei, gazdele au fost şi acum primitoare, le-au pregătit vizitatorilor meniuri tradiţionale şi feluri de mâncare denumite în ton cu specificul locului.
De altfel, aceştia nu sunt singurii oaspeţi de la castel. Vara aceasta au venit turişti din Franţa, Ucraina, Germania şi SUA. Castelul de la Piatra Fântânele va primi în curând şi alţi oaspeţi de peste mări şi ţări. Se apropie cu paşi repezi Halloween-ul şi toată lumea se va distra la Balul Vrăjitoarelor.
Bram Stoker a fost regizor de teatru, membru al Asociaţiei parapsihologice „Golden Dawn” din Londra, un avid scormonitor al vampirismului de obârşie irlandeză şi hindusă. Personajul principal al romanului său, tipărit în milioane de exemplare, este un vampir, Contele Szekler, poreclit Dracula. Acţiunea romanului se desfăşoară în ţinutul Transilvaniei. Atât descrierile care privesc oraşele Cluj şi Bistriţa, Pasul Bârgău (denumit în prezent Tihuţa –n.r) din Carpaţi, trecătoare care uneşte Transilvania de Moldova, cât şi descrierile altor locuri, respectă întru totul realitatea.
În anii 80, după ce a lecturat romanul, Alexandru Misiuga, pe atunci director al turismului bistriţean, a denumit un hotel nou construit în oraşul Bistriţa, „Coroana de Aur”, aşa cum apare în romanul lui Bram Stoker, iar pe cel din Pasul Tihuţa, „Dracula”. Pentru curajul său, o asociaţie din Londra, a „draculiştilor”, l-a numit Baron al Casei Dracula şi i-a oferit însemnele ei, un inel cu cap de mort. În fiecare an, de Hallowen, cele două hoteluri sunt pline cu turişti veniţi mai ales din SUA să petreacă o noapte de neuitat pe meleagurile ce apar în cartea lor preferată.
Adaugă comentariu