Numărul de turiști care s-au cazat în județul Bistrița-Năsăud în cursul anului trecut a fost cu 16% mai mare decât în anul precedent. Aceștia însă au rămas mai puțin de două zile în județ, la fel ca și în 2022, arată datele Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.
Numărul turiştilor care s-au cazat în hoteluri, pensiuni și apartamente de închiriat are o pondere de 5,9% la nivel regional şi 0,8% la nivel naţional. Cei mai mulți turiști au venit în iulie și august, iar cei mai puțini în ianuarie. Sejurul mediu a fost de 1,8 zile la fel ca și în 2022.
Noutatea raportărilor în domeniul turismului pe anul 2023 îl constituie apartamentele și camerele de închiriat care dețin 5,7% ca și număr de sosiri din totalul unităților de cazare, fiind considerate de un interes din ce în ce mai mare în rândul turiștilor.
Potrivit directorului Marius Spermezan, datele pe baza cărora s-au făcut raportările provin de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
”Datele le primim de la nivel național, de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Nu avem un instrument la nivel local. Știm că se fac multe închirieri și la negru, iar părerea mea este că sunt mult mai mulți turiști care se cazează în apartamente, însă fenomenul nu îl putem controla noi”, a spus Marius Spermezan.
În România, sectorul apartamentelor în regim hotelier a devenit o industrie extrem de profitabilă, experimentând o creștere semnificativă în popularitate.Cu toate acestea, mulți dintre cei care se implică în acest tip de afacere o fac ilegal, evitând plata taxelor către stat. Toate platformele de închiriere vor cere un certificat de clasificare, iar fără acest document, proprietatea nu va putea fi listată pe cele mai populare platforme destinate acestei activități.
În prezent, pe o singură platformă sunt peste 40 de proprietăți de închiriat numai în Bistrița.

Turismul in Romania este in continua scadere datorita preturilor exagenrat de mari. Am fost anul trecut la mare si pentru 5 zile am cheltuit peste 7000 lei doar pe cazare. Cu jumatate din banii aceia am fost in Grecia 3 saptamani si nu am avut mancare asigurata. Anul acesta am sa merg la munte in Romania dar nu am sa merg la Brasov, am sa merg la Rasnov la https://cazarerasnov.ro/, am facut rezervare din timp pentru cateva zile si pot sa spun ca pretul este sub asteptarile mele.
Vizite anuntate la unele obiective turistice din judetul dumneavoastra, cu un grup destul de numeros și nu a fost o persoana desemnată să ne vorbească despre ce reprezintă obiectivele. Doar ce descopeream noi scris pe unii pereți. Copii nostri , în era tehnologiei , nu au răbdare să citească toți peretii
Cred ca trebuie facuta diferenta intre a incalzi o conserva de 11,50 lei si a prepara o mancare de ciolan cu fasole boabe !!!
Parerea mea…